Re: Důchodce převod dovolené
Já se domnívám, že pokud byl první prac.poměr ukončen,(dohoda nebo výpověď a odhlášení) mělo být součástí ukončení i proplacení zbývající dovolené.Kdyby jste neukončovali, jen dodatkem změnili prac. smlouvu na dobu určitou, nemuselo se odhlašovat a dovolená by přecházela dál.Takhle jsou to podle mne dva pracovní poměry, které se posuzují samostaně, včetně průměrů a nároku na dovolenou.
Ale přeci když odchází zaměstnanec tak po dohodě s budoucím zaměstanatelem mu mohu dovolenou také převádět.
Akorát nevím jestli i starou nebo ne.
Před cca dvěma lety jsme měli také důchodce v této situaci a na PSSZ a ZP mi řekli ať udělám odhlášení a znovu přihlášení, Tak jsem to udělala i nyní. A teď v tom mám zmatek.
v dovolené problém mít nebudete - to řeší Zákoník práce § 216 odst. 2
dovolenou tedy převést můžete, protože okamžitě navazuje nový PP
problém ale budete mít s určením průměru jak na dovolenou, tak hlavně pro případné nemoc. dávky, neboť březen musíte mzdu spočítat (zdanit) dohromady a pokud bude nemocný někde v příštím období, tak budete mít problém s DVZ (mzda a VZ SP za celý březen, ale Vy ho potřebujete až od zač. nového prac. poměru), na dovolenou vezmete pro příští čtvrtletí pravděpodobný průměr
od tohoto roku i starobní důchodce má slevu na poplatníka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 3. 2008 12:36
Prosím o radu. Náš zaměstanec má přiznán důchod od 5.3.2008 ukončili jsme mu prac poměr. a Od 6.3.2008 jsme uzavřeli nový na dobu urč. (1rok). Při ukončení k 5.3. byl stav jeho dovolené: 7 dní stará nevyčerpaná a 3,5 nárok v roce 2008 do 5.3. Mohu mu převést celých 10,5 dne do nového prac. poměru nebo jen 3,5?
Ještě malý dotaz od r 2008 má slevu na poplatníka i důchodce, je to tak?
Moc děkuji předem za odpověď. Klára