Důchodce převod dovolené

• (neregistrovaný)

6. 3. 2008 12:36

Prosím o radu. Náš zaměstanec má přiznán důchod od 5.3.2008 ukončili jsme mu prac poměr. a Od 6.3.2008 jsme uzavřeli nový na dobu urč. (1rok). Při ukončení k 5.3. byl stav jeho dovolené: 7 dní stará nevyčerpaná a 3,5 nárok v roce 2008 do 5.3. Mohu mu převést celých 10,5 dne do nového prac. poměru nebo jen 3,5?

Ještě malý dotaz od r 2008 má slevu na poplatníka i důchodce, je to tak?

Moc děkuji předem za odpověď. Klára

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 3. 2008 14:37

J (neregistrovaný)

Re: Důchodce převod dovolené
      Já se domnívám, že pokud byl první prac.poměr ukončen,(dohoda nebo výpověď a odhlášení) mělo být součástí ukončení i proplacení zbývající dovolené.Kdyby jste neukončovali, jen dodatkem změnili prac. smlouvu na dobu určitou, nemuselo se odhlašovat a dovolená by přecházela dál.Takhle jsou to podle mne dva pracovní poměry, které se posuzují samostaně, včetně průměrů a nároku na dovolenou.

• 6. 3. 2008 14:52

Klára (neregistrovaný)

Ale přeci když odchází zaměstnanec tak po dohodě s budoucím zaměstanatelem mu mohu dovolenou také převádět.
      Akorát nevím jestli i starou nebo ne.
      Před cca dvěma lety jsme měli také důchodce v této situaci a na PSSZ a ZP mi řekli ať udělám odhlášení a znovu přihlášení, Tak jsem to udělala i nyní. A teď v tom mám zmatek.

• 6. 3. 2008 15:08

xy (neregistrovaný)

v dovolené problém mít nebudete - to řeší Zákoník práce § 216 odst. 2
      dovolenou tedy převést můžete, protože okamžitě navazuje nový PP
      problém ale budete mít s určením průměru jak na dovolenou, tak hlavně pro případné nemoc. dávky, neboť březen musíte mzdu spočítat (zdanit) dohromady a pokud bude nemocný někde v příštím období, tak budete mít problém s DVZ (mzda a VZ SP za celý březen, ale Vy ho potřebujete až od zač. nového prac. poměru), na dovolenou vezmete pro příští čtvrtletí pravděpodobný průměr
      od tohoto roku i starobní důchodce má slevu na poplatníka

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).