Re: daňový bonus Slovák - seznam škol
A to dítě studuje na Slovensku? A ten váš zaměstnanec je českým daňovým rezidentem? Poku je na obě otázky odpověď ano, pak platí:
Studium na středních a vysokých školách v cizině lze považovat za soustavnou přípravu na budoucí povolání jen na základě
rozhodnutí MŠMT ČR, že konkrétní studium je postaveno naroveň studia na středních nebo vysokých školách v ČR. Rozhodnutí je
vydáváno na základě písemné žádosti. K žádosti se přikládá potvrzení školy o studiu. Pro daňové účely se zaměstnavateli předkládá rozhodnutí vydané českým ministerstvem a pravidelně potvrzení zahraniční školy o trvání (zahájení) studia. Zahraniční školy v žádném seznamu nenajdete.
Dobrý den Anno, moc děkuji, že jste se ozvala, už jsem nedoufala, že někdo odpoví :-).
Takže: ano, dítě studuje na Slovensku, a zaměstnanec je sice rezidentem SR, ale splňuje podmínku pro uplatnění bonusu co se týče výše příjmů - 100% jeho příjmů za rok 2007 byly ze závislé činnosti v ČR.
Není to bonus ve mzdě, ale uplatněný v DP za rok 2007. Už jsem letos dělala jeden bonus pro Slováka, ale tam šlo o dítě do 18 let, takže mi správkyně řekla, že není problém, stačí kopie rodného listu.
A taky mi tam řekli, že na webových stránkách mfcr je ten Seznam akreditovaných zahraničních škol, že to prý snadno najdu.
Máte prosím zkušenost s tou žádostí o uznání? Jak dlouho to trvá (určitě na to mají 30dní) a je na tom správní poplatek? Kam se to přesně posílá?
Předem Vám moc děkuji za odpověď.
Zkušenost z poslední doby bohužel nemám, dříve to zajišťoval Dům zahraničních styků při MŠMT, ale ten už asi neexistuje. Zkuste tento odkaz:
http://www.msmt.cz/vzdelavani/postup-pri-vydavani-rozhodnuti-msmt-o-postaveni-studia-na-vysokych-skolach-v-cizine-na-roven-studia-na-vysokych-skolach-v-ceske-republice-pro-socialni-ucely-a-ucely-zdravotniho-pojisteni-vcetne-odpovidajiciho-formulare-zadosti
moc děkuju, už jsem včera mluvila s paní s Mšmt, pokud by někdo pořeboval, mám kontakty, odděleně zpracovávají střední a vysoké školy, mají na to opravdu 30 dní, ale bude to dřív. jenže k té žádosti o uznání střední školy musí být ze školy nejen potvrzení o zahájení studia (nejen o trvání) a taky studijní plán :-))) prostě pecka :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 3. 2008 21:01
Nevíte někdo, kde bych našla seznam akreditovaných škol pro uznání daňového bonusu na dítě?
Poplatník je Slovák, dítě studuje na státní střední škole. Na FÚ mi řekli, že to je někde na webovkách mfcr, ale nenašla jsem to. Odkaz na min. školství zde z roku 2006 nefunguje.
Děkuji