Re: Výpověď z pracovního poměru
Pokud Vám nebudou chtít dát neplacené volno (což se obávám že nedají dle dopisu který poslali), do práce nastoupit musíte a nebo nezbývá zřejmě nci jiného než dát výpověď. Na odstupné nárok není.
§ 50 Zákoníku práce zrušen není !!!
1) Výpovědí může rozvázat pracovní poměr zaměstnavatel i zaměstnanec. Výpověď musí být dána písemně a doručena druhému účastníku, jinak je neplatná.....
Re: Výpověď z pracovního poměru
Ano, jak píše J. Jen bych upřesnil, že není třeba podávat nyní výpověď. Pokud nebudete moci nastoupit do práce, tak můžete ukončit PP nejpozději 4.6. a to dohodou se zaměstnavatelem, pak by podle této dohody skončil pracovní poměr 4.6. bez výpovědní doby a samozřejmě bez odstupného. Tu zaslanou výpověď zatím neposílejte, protože máte na takové rozhodnutí čas. Skončení PP vaší výpovědí nebo dohodou vyjde nastejno, akorát u dohody uvedete přesný datum skončení PP a nemusíte uvádět žádnou výpovědní dobu. S dohodou sice musí souhlasit i zaměstnavatel, ale když 4.6. uvedete, že nemůžete nastoupit z důvodů péče o dítě, tak určitě bude s dohodou souhlasit. Bylo by možná dobré si nějak zjistit na Vašem bývalém pracovišti, zda ještě s Vámi počítají, tedy zda mají pro Vás ještě volné místo, protože kdyby ho už neměli, tak byste mohla před uplynutím RD (před 5.6.) prohlásit, že chcete do zaměstnání nastoupit a pokud by Vás nechali, tak na pá dnů nastoupit. Teprve pak byste požádala o ukončení dohodou z důvodů péče o dítě. Totiž, kdyby to místo pro Vás už neměli, tak by Vám tu výpověď nebo dohodu pro nadbytečnost (bez výpovědní doby) musel dát zaměstnavatel pro nadbytečnost a to byste dostala i odstupné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 3. 2008 0:39
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda musím přistoupit na ukončení pracovního poměru.Jsem na rodičovské dovolené a 5.6.2008 budou synovi 3 roky.Vím,že do 3 let věku dítěte mi zaměstnavatel musí držet pracovní místo (ne přímo "židli",ale že mě musí zpátky zaměstnat).Když budu chtít zůstat ještě rok doma,tak si musím požádat o neplacené volno?Přišel mi domů následující dopis od zaměstnavatele:
Skončení rodičovské dovolené
Dne 5.6.2008 Vám skončí rodičovská dovolená.Dosud jsme od Vás neobdrželi zprávu, zda nastoupíte zpět do zaměstnání.
V případě,že se rozhodnete dále pečovat o dítě, ukončete svůj pracovní poměr výpovědí.Výpovědní lhůta je v tomto případě dvouměsíční,
proto je nutné podat výpověď s odpovídajícím předstihem, tzn. v měsíci březnu.
Použijte přiložený formulář.
A ten formulář se jmenuje Výpověď z pracovního poměru a je tam napsaná věta: Dle § 50 zákoníku práce dávám výpověď z pracovního poměru.
A od nich je tam natištěný datum, že pracovní poměr skončí 31.5.2008.
Když jsem hledala v zákoníku tady na Vašich stránkách,tak u paragrafu 50 je poznámka: Zrušen.Tak nevim,proč ho na formuláři zmiňují.Když mi nebudou chtít dát to neplacené volno a budou mě chtít propustit, mám nárok na odstupné?Nebo když budu chtít nastoupit až od září,kdy by mohl jít syn do školky, tak na to nemusí oni přistoupit?Jsem z toho trochu zmatená.Děkuji za každou reakci.Radka