Výpověď z pracovního poměru

• (neregistrovaný)

8. 3. 2008 0:39

Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, zda musím přistoupit na ukončení pracovního poměru.Jsem na rodičovské dovolené a 5.6.2008 budou synovi 3 roky.Vím,že do 3 let věku dítěte mi zaměstnavatel musí držet pracovní místo (ne přímo "židli",ale že mě musí zpátky zaměstnat).Když budu chtít zůstat ještě rok doma,tak si musím požádat o neplacené volno?Přišel mi domů následující dopis od zaměstnavatele:

Skončení rodičovské dovolené

Dne 5.6.2008 Vám skončí rodičovská dovolená.Dosud jsme od Vás neobdrželi zprávu, zda nastoupíte zpět do zaměstnání.

V případě,že se rozhodnete dále pečovat o dítě, ukončete svůj pracovní poměr výpovědí.Výpovědní lhůta je v tomto případě dvouměsíční,
    proto je nutné podat výpověď s odpovídajícím předstihem, tzn. v měsíci březnu.
    Použijte přiložený formulář.

A ten formulář se jmenuje Výpověď z pracovního poměru a je tam napsaná věta: Dle § 50 zákoníku práce dávám výpověď z pracovního poměru.
    A od nich je tam natištěný datum, že pracovní poměr skončí 31.5.2008.

Když jsem hledala v zákoníku tady na Vašich stránkách,tak u paragrafu 50 je poznámka: Zrušen.Tak nevim,proč ho na formuláři zmiňují.Když mi nebudou chtít dát to neplacené volno a budou mě chtít propustit, mám nárok na odstupné?Nebo když budu chtít nastoupit až od září,kdy by mohl jít syn do školky, tak na to nemusí oni přistoupit?Jsem z toho trochu zmatená.Děkuji za každou reakci.Radka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 3. 2008 6:26

J. (neregistrovaný)

Re: Výpověď z pracovního poměru
      Pokud Vám nebudou chtít dát neplacené volno (což se obávám že nedají dle dopisu který poslali), do práce nastoupit musíte a nebo nezbývá zřejmě nci jiného než dát výpověď. Na odstupné nárok není.

§ 50 Zákoníku práce zrušen není !!!
      1) Výpovědí může rozvázat pracovní poměr zaměstnavatel i zaměstnanec. Výpověď musí být dána písemně a doručena druhému účastníku, jinak je neplatná.....

• 8. 3. 2008 11:20

Laďa (neregistrovaný)

Re: Výpověď z pracovního poměru
      Ano, jak píše J. Jen bych upřesnil, že není třeba podávat nyní výpověď. Pokud nebudete moci nastoupit do práce, tak můžete ukončit PP nejpozději 4.6. a to dohodou se zaměstnavatelem, pak by podle této dohody skončil pracovní poměr 4.6. bez výpovědní doby a samozřejmě bez odstupného. Tu zaslanou výpověď zatím neposílejte, protože máte na takové rozhodnutí čas. Skončení PP vaší výpovědí nebo dohodou vyjde nastejno, akorát u dohody uvedete přesný datum skončení PP a nemusíte uvádět žádnou výpovědní dobu. S dohodou sice musí souhlasit i zaměstnavatel, ale když 4.6. uvedete, že nemůžete nastoupit z důvodů péče o dítě, tak určitě bude s dohodou souhlasit. Bylo by možná dobré si nějak zjistit na Vašem bývalém pracovišti, zda ještě s Vámi počítají, tedy zda mají pro Vás ještě volné místo, protože kdyby ho už neměli, tak byste mohla před uplynutím RD (před 5.6.) prohlásit, že chcete do zaměstnání nastoupit a pokud by Vás nechali, tak na pá dnů nastoupit. Teprve pak byste požádala o ukončení dohodou z důvodů péče o dítě. Totiž, kdyby to místo pro Vás už neměli, tak by Vám tu výpověď nebo dohodu pro nadbytečnost (bez výpovědní doby) musel dát zaměstnavatel pro nadbytečnost a to byste dostala i odstupné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).