OT Pracovní doba

• (neregistrovaný)

8. 3. 2008 8:05

Můžete mi prosím objasnit jaký je vztah mezi pracovní a prodejní dobou?Zaměstnavatel vyžaduje přítomnost na pracovišti už půl hodiny před začátkem prodejní doby a odchod z pracoviště různě po ukončení prodeje,tedy záleží na zákazníkovi.Ale do pracovní doby započítává pouze danou dobu která odpovídá prodejní.Do přesčasů se to už vůbec nepočítá,je to oprávněné?Vtýdnu to dělá tři hodiny i více.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 3. 2008 15:19

Jana (neregistrovaný)

Re: OT Pracovní doba
      Vím, že je to nepříjemné, ale dnes je to běžné, že se dělá více hodin. Jsem účetní a tady dělám podstatně více hodin za měsíční mzdu.

• 9. 3. 2008 19:52

prodavačka (neregistrovaný)

>>>Je zarážející,že je to bráno jako samozřejmost a čím je člověk starší tím je čas dražší a vzácnější.Trávit v zaměstnání spoustu času a za mzdu nic moc,základní nedosahuje ani zdaleka průměrné mzdy,kterou uvádí průzkumy.Jsem zvědavá kam až to půjde ,za chvíli budeme jako v Japonsku.Někdy doslova padám únavou.

• 10. 3. 2008 0:16

Jiřka (neregistrovaný)

Průměrnou mzdou se vůbec neřiďte, pro srovnání výdělků je absolutně nepoužitelná. Počítají se do ní všechny mzdy, nejnižší i ty nejvyšší, od pomocného dělníka po nejvyššího manažera a kromě toho to není mzda za jen za 8 hodin práce. Nicméně - placená máte být za výkon práce. Takže jde o to, zda v té půlhodině před otvíračkou, kdy máte začít prodávat, vykonáváte nějakou práci či zda se pouze na výkon práce připravujete. A pokud po zavírací době ještě vykonáváte práci, kterou vykonávat máte (např. uklízíte apod.), i to je výkon práce, za který máte být zaplacená.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).