OSVČ důchodce

• (neregistrovaný)

8. 3. 2008 14:07

Jsem v účtu poměrně nezkušený, příbuzné, důchodkyni - průvodkyni a lektorce v kurzech zemřel manžel, který ji dělal DP každý rok.

Měla za rok pár faktur, skoro žádné výdaje. Horší je že jsme nenašel staré účetnictví z roku 2006, kdy ještě byla hodně aktivní, takže ani nevím, zda nebyly otevřené nějaké pohledávky. Zřejmě o něj přišli, když jim vloni odešel počítač a jemu se to už nechtělo rekonstruovat. Takže veškeré faktury jsou v háji a příjmové doklady nějak taky nejsou...

Navíc v DP za 2006 má HPP+OSVČ, kde HPP je samozřejmě v pohodě, ale OSVČ má cca 20000 příjem a 48000 náklady + cca 12000 záloh na soc. pojištění.
    Čili ztrátu asi 40000 Kč. Ty doklady za rok 2006 jsem se snažil sečíst, ale dopočítal jsem se sotva na 20000.

A nyní otázky:
    1) Lze uplatnit procentní náklady (50%) a zároveň ztrátu z loňska? (V té ztrátě budu opatrnej...)
    2) Během roku 2007 ji přišlo vyrovnání záloh za 2006 za sociálku, musí se zdanit?
    3) Co udělat se zničenou DE a fakturací za 2006?
    4) Až zaplatím DP za 2007 (tak do 2000 Kč), co ještě musí jako důchodce zaplatit na ZP a Soc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 3. 2008 20:30

Jindra2 (neregistrovaný)

Re: OSVČ důchodce
      Ztrátu může uplatnit, pokud nemá povinnost minimálního základu daně, sociálka je jako ostatní příjem - tj. daní se. Pokud je důchodce, nemá za povinnost minámální základ ani pro Fú ani pro pojišťovny, platí ze zisku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).