Pojištění jednatele

• (neregistrovaný)

8. 3. 2008 21:34

Mám v tom nějaký binec. Když jednatel bere měsíčně 5 000,- za jednatelskou činnost, k tomu 12 000,- jako zaměstnanec, z obojího dohromady zaplatí daň, ZP a SP, tak firma si nemůže dát do nákladů to jednatelství? (§25 odst.1d).
    Poraďte, dobří lidé, nebo mě klepne...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 3. 2008 0:43

xxl (neregistrovaný)

Re: pojištění jednatele
      Nedejte se, rozdýchejte to.
      Jednatel (jako jednatel - tedy statutární orgán) má mít uzavřenou mandátní smlouvu dle obchodního zákoníku - vztah obchodně právní.
      Pokud ještě pro společnost pracuje (obvykle jako ředitel ap.), je nutná smlouva dle ZP - tedy pracovně právní. Obě odměny se dosud vyplácí podle § 6 ZDP, takže v tomto ohledu je jednatel "zaměstanec" a jako zaměstnanci je mu mzda (součet odměn) vypočítávána a zdaňována. Podíly na zisku sem však nepatří).
      Ustanovení podle uvedeného § 25 odst. 1d se týká pojistného za škodu způsobenou při výkonu povolání u pojišťovny (ne SZ nebo ZP), které by s.r.o. za jednatele hradila. Je to obdoba pojištění, jaké si sjednávají účetní.

• 9. 3. 2008 12:54

Míra (neregistrovaný)

Re: pojištění jednatele
      Tak to jsem rád, moc děkuji. Všechno jsem měl tímto způsobem evidováno a měl jsem strach, že to budu muset předělávat.Čim víc toho přečtu, tím míň toho vím. Jsem rád, že v tom mám díky Vám jasno.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).