Re: výdaje OSVČ ????
>>>Prosím o radu mohu si uplatnit do výdajů alikvótní
>>>část za spotřebu energie,vody...atd. ,když mám
>>>zřízenou
>>>kancelář ve svém domě?
>>>Pokud ano v jakém poměru?Děkuji za odpověd
>>Už tady na to někdo odpovídal, mrkněte do historie,
>>ale byly v tom nějaké komplikace, jako dražší sazby
>>atd.
>Bohužel jsem nic nenašla....
Našla jsem to - 28.2: To je část dotazu a odpověď:
Jako místo podnikání mám svůj byt
>v panelovém domě a využívám k tomuto jeden pokoj.
>Nemám ho zapsaný jako obchodní majetek. Nebo ho musím
>dát jako obchodní majete? Jak to v případě udělat.
>Teprve loni jsem v tomto začala podnikat, tak nemám žádné
>zkušenosti. Děkuji za radu. Blanka
Řekla bych že je s tím víc problémů než užitku. Pokud je byt váš měla byste mít podnikání zohledněno v přiznání k dani z nemovitosti - prostory k podnikání mají vyšší sazbu. Pokud jste v nájmu, družstvu .... potřebujete souhlas s podnikáním a vystavujete se nebezpečí, že i vám bude účtována vyšší sazba - podnikatelé platí elektřinu v jiných sazbách než občané. Jinak se teplo dá spočítat podle podlahové plochy - poměrem, ale asi vás to na výdajích nevytrhne.Opravdu je lepší hledat výdaje jinde.
také mám kancelář v bytě a neuplatnuji nic.Pokud tam nebydlíte sama - zase je problém při prokazování - kdo co spotřeboval. Fakt to nestojí za to.
Re: výdaje OSVČ ????
Taky bych se k tomuhle dotazu přidal. Mám důchodce OSVČ, bydlí sám v nájemním 1+1 kde taky provozuje živnost. Bohužel, ceny má nastavené tak, že počítal, že započte část bytu, energie, domácího telefonu jako kancelář. Dělá vzdělávací kurzy, ale buď probíhají venku, nebo v prostorech, které dostal zadarmo za nějaký starý dluh.
Minulý účetní mu to započítával tak trochu od voka, mně z toho vstávaly vlasy hrůzou. Není toho moc, ale pokud bych proti tomu započítal jenom 50% paušálu tak nezaplatí daně a ZP a navíc budu muset řešit vztah k bývalému "účetnictví".
Je k tomu nějaký pokyn MF? Musí člověk mít souhlas majitele domu? Musí mít speciální sazbu vody, elektřiny, když má na ŽL kancelář v bytě? Je do toho něco berňáku, nebo je to jenom třeba porušení smluvních povinností vůči majiteli nebo rozvodným závodům?
(Napadá mne to i pro to, že sám jsem zaměstnancem firmy, která po zaměstnancích prakticky vyžaduje homeworking - máme jen 30% míst v práci, jinak dělat doma nebo u zákazníků - a taky nemusím mít souhlas majitele...)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 3. 2008 21:38
Prosím o radu mohu si uplatnit do výdajů alikvótní část za spotřebu energie,vody...atd. ,když mám zřízenou kancelář ve svém domě?
Pokud ano v jakém poměru?Děkuji za odpověd