Výdaje OSVČ ????

• (neregistrovaný)

8. 3. 2008 21:38

Prosím o radu mohu si uplatnit do výdajů alikvótní část za spotřebu energie,vody...atd. ,když mám zřízenou kancelář ve svém domě?
    Pokud ano v jakém poměru?Děkuji za odpověd

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 3. 2008 21:40

mh (neregistrovaný)

Re: výdaje OSVČ ????
      Už tady na to někdo odpovídal, mrkněte do historie, ale byly v tom nějaké komplikace, jako dražší sazby atd.

• 8. 3. 2008 21:48

mh (neregistrovaný)

>>>Prosím o radu mohu si uplatnit do výdajů alikvótní
      >>>část za spotřebu energie,vody...atd. ,když mám
      >>>zřízenou
      >>>kancelář ve svém domě?
      >>>Pokud ano v jakém poměru?Děkuji za odpověd
      >>Už tady na to někdo odpovídal, mrkněte do historie,
      >>ale byly v tom nějaké komplikace, jako dražší sazby
      >>atd.
      >Bohužel jsem nic nenašla....
      Našla jsem to - 28.2: To je část dotazu a odpověď:
      Jako místo podnikání mám svůj byt
      >v panelovém domě a využívám k tomuto jeden pokoj.
      >Nemám ho zapsaný jako obchodní majetek. Nebo ho musím
      >dát jako obchodní majete? Jak to v případě udělat.
      >Teprve loni jsem v tomto začala podnikat, tak nemám žádné
      >zkušenosti. Děkuji za radu. Blanka
      Řekla bych že je s tím víc problémů než užitku. Pokud je byt váš měla byste mít podnikání zohledněno v přiznání k dani z nemovitosti - prostory k podnikání mají vyšší sazbu. Pokud jste v nájmu, družstvu .... potřebujete souhlas s podnikáním a vystavujete se nebezpečí, že i vám bude účtována vyšší sazba - podnikatelé platí elektřinu v jiných sazbách než občané. Jinak se teplo dá spočítat podle podlahové plochy - poměrem, ale asi vás to na výdajích nevytrhne.Opravdu je lepší hledat výdaje jinde.
      také mám kancelář v bytě a neuplatnuji nic.Pokud tam nebydlíte sama - zase je problém při prokazování - kdo co spotřeboval. Fakt to nestojí za to.

• 9. 3. 2008 12:59

Vážný (neregistrovaný)

Taky bych se k tomuhle dotazu přidal. Mám důchodce OSVČ, bydlí sám v nájemním 1+1 kde taky provozuje živnost. Bohužel, ceny má nastavené tak, že počítal, že započte část bytu, energie, domácího telefonu jako kancelář. Dělá vzdělávací kurzy, ale buď probíhají venku, nebo v prostorech, které dostal zadarmo za nějaký starý dluh.

Minulý účetní mu to započítával tak trochu od voka, mně z toho vstávaly vlasy hrůzou. Není toho moc, ale pokud bych proti tomu započítal jenom 50% paušálu tak nezaplatí daně a ZP a navíc budu muset řešit vztah k bývalému "účetnictví".

Je k tomu nějaký pokyn MF? Musí člověk mít souhlas majitele domu? Musí mít speciální sazbu vody, elektřiny, když má na ŽL kancelář v bytě? Je do toho něco berňáku, nebo je to jenom třeba porušení smluvních povinností vůči majiteli nebo rozvodným závodům?

(Napadá mne to i pro to, že sám jsem zaměstnancem firmy, která po zaměstnancích prakticky vyžaduje homeworking - máme jen 30% míst v práci, jinak dělat doma nebo u zákazníků - a taky nemusím mít souhlas majitele...)

• 9. 3. 2008 16:20

mh (neregistrovaný)

Souhlas majitele domu, u pronájmu určitě. Ve smlouvě si to majitelé, kvůli zvýšeným sazbám energií, odvozu odpadu atd., většinou ošetřují větou, že byt je určen výhradně k bydlení a ne k podnikání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).