Skupina 1a-2 účetní odpisy

• (neregistrovaný)

10. 3. 2008 11:24

Prosím, přeřadili jsme auto z 1a do 2 a přepočítali daňové odpisy. Účetní odpisy můžeme také podle toho přepočítat?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 3. 2008 18:06

bubu (neregistrovaný)

Re: Skupina 1a-2 účetní odpisy
      Přiznám se, že jsem zatím nestudoval změny v příjmovce od 1.1.2008. Ale co se týče účetních odpisů tak pokud se z objektivních důvodů nezměnila původně stanovená doba účetního odepisování tak nevidím důvod proč účetně přeřazovat.
      To jak odepisujete majetek daňově nemá přece žádný vliv na to jak ho odepisujete účetně. Účetní a daňové odpisy jsou přece dvě na sobě nezávislé veličiny.

Zdraví
      bubu

• 10. 3. 2008 18:43

Jitka_D (neregistrovaný)

doplnění: pokud někdo bude mít ve směrnici, nebo uvádí v příloze DP, že účetní odpisy rovnají se daňovým, tak v podstatě "přeřazuje" tzn, zápis změna na kartě majetku.
      pro Bubu: Vaše odpověď k odpisovému plánu (viz výše) je dokonalá:)

• 10. 3. 2008 19:36

bubu (neregistrovaný)

Pokud má někdo ve směrnici napsáno, že účetní odpisy se rovnají daňovým tak rozhodně nepostupuje správně. Daňové odpisy jsou dle mě známých informací zákonem stanoveny na základě nějákých obecných kriteriii, které však v žádném přpadě nemusí být totožné se skutečným fyzickým opotřebením konkrétního majetku z důvodu např. provozu majetku ve stížených podmínkách, trojsměnný provoz, skutečný fyzický stav majetku při koupi (dříve již používané zařízení).
      Za naprosto strašnou považuji situaci, kdy účetní jednotky mají stanoveno, že daňové odpsiy se rovnají odpisům účetním a přeruší daňové odepisování. Pak tím pádem přeruší i účetní odepisování a tento majetek se tváří tak jako by vůbec nedocházelo k jeho opotřebení. O vypovídací schopnosti informací v rozvaze takovéto účetní jednotky v položce korekce k hmotnému majetku a hmotný majetek netto se raději ani nebudu vyjadřovat.

Takže zdravím všechny, kdo se stejně jako já domnívají, že daňové a účetní odpisy jsou na sobě nezávislé.

Hezký večer přeje

bubu

• 10. 3. 2008 20:37

Jitka_D (neregistrovaný)

Ale já netvrdím, že daňové=účetní, je správné. Přesto je to možné a hodně, zejména malých firem toto používá. Pokud účetní jednotka rozhodne ve své směrnici o způsobu stanovení odpisování, tak by se tak mělo účtovat. Ten, kdo většinou rozhodne, je majitel, nebo finanční ředitel, který vůbec účetnictví nedělá, jen ho zajímají rychlé odpisy. Účetní pak "JEN" na základě tohoto rozhodnutí vytvoří tu směrnici (v tom lepším případě) a nebo bude účtovat o odpisech jak je požadováno. I některý daňový poradce upřednostňuje účetní odpis=daňový. Toť poznatky z praxe.
      Bubu - nebudete věřit jak je neskutečně těžké ve firmě prosadit účetní odpisování na základě toho jakou životnost má ten konkrétní předmět. Pokud to nejde "rovnou do nákladů" (daňových) tak je to nezajímá.

• 10. 3. 2008 21:45

bubu (neregistrovaný)

I já jsem si samozřejmě vědom skutečnosti, že účetní který chce účtovat v souladu se zákonen je v očích majitelů často považována za úhlavního nepřítele. Svým příspěvkem jsem se pouze pokusil vysvětlit v čem může být styl daňové odpisy=účetní odpisy systémově špatný. Skutečnost, kdy majitel firmy rozhodne z titulu svého postavení a nikoliv z titulu svých odborných znalostí, že daňové odpisy se budou rovnat odpisům daňovým pouhý účetní samozřejmě nijak neovlivní. Pokud však tento systém upřednostňují daňový poradci, tak to svědčí o jejich naprostém nezájmu na tom aby jak rozvaha tak výsledovka odráželi skutečný stav účetní jednotky - oni prostě upřednostňují daně.
      Protože mi toto diskusní fórum připadá velice zajímavé tak jsem napsal svůj názor a jsem velice rád, že jste na něj reagovala. Je fajn si popovídat, ale protože manželka mě už odhání od počítače musím končit. I já musím poslouchat.

Tak se s Vámi loučí
      bubu

• 11. 3. 2008 7:19

Marta (neregistrovaný)

Víte, když mám všehovšudy 3 karty na odpisování, tak je pro mně jednodušší nechat odpisy stejné a při vyplňování přiznání, jen opsat z výsledovky. Jen jsem nevěděla, jestli se to v průběhu může měnit

• 12. 3. 2008 17:47

bubu (neregistrovaný)

Omlouvám se, ale já jsem si až nyní uvědomil, že jsme Vám vlastně neodpověděl na Vaši otázku.
      Pokud tedy máte v účetní směrnici napsáno, že účetní odpisy se rovnají daňovým pak tedy postupujete podle této směrnice a vyčíslete nový účetní odpis.

Přesto se i nadále ponechám vlastní názor, že účetní odpisy by se neměly rovnat daňovým.

Hezký den Vám přeje
      bubu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).