Kurzy

• (neregistrovaný)

10. 3. 2008 13:26

Při sestavování závěrky.
    SPolečnost má závazek v EUR do zahraničí.. V roce 2006 byl po přepočtu ČNB kurzem k 31.12. tento závazek buď na 563/... nebo .../663. Ke konci tohoto roku vzniknou opět rozdíly... co s rozdílama z roku 2006, zůstanou v účetnictví a nebudou se odúčtovávat?
    Odúčtovávají se pouze u faktur?

Dkěuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 3. 2008 14:09

j. (neregistrovaný)

Re: Kurzy
      Vždy k 31.12. přepočítíváte závazky, pohledávky.... (aktualizujete v závislosti na současném kurzu)
      Kurzový rozdíl v roce 2006 Vám ovlivnil hospodářský výsledek a pokud nedošlo k úhradě, tak k 31.12.2007 opět přepočtete aktuálním kurzem a opět Vám to ovlivní hosp. výsledek.
      Nevím jestli jsem to napsala dost jasně. Kurz se mění a v závislosti na něm i reálná hodnota pohledávek, závazků ....... Proto se k minimálně k 31.12. přepočítává

• 10. 3. 2008 14:15

Ilona (neregistrovaný)

>>Při sestavování závěrky.
      >>SPolečnost má závazek v EUR do zahraničí.. V roce
      >>2006
      >>byl po přepočtu ČNB kurzem k 31.12. tento závazek buď
      >>na 563/... nebo .../663. Ke konci tohoto roku
      >>vzniknou
      >>opět rozdíly... co s rozdílama z roku 2006, zůstanou
      >>v
      >>účetnictví a nebudou se odúčtovávat?
      >>Odúčtovávají se pouze u faktur?
      >>
      >>Dkěuji moc
      >
      >Vždy k 31.12. přepočítíváte závazky, pohledávky....
      >(aktualizujete v závislosti na současném kurzu)
      >Kurzový rozdíl v roce 2006 Vám ovlivnil hospodářský
      >výsledek a pokud nedošlo k úhradě, tak k 31.12.2007 opět
      >přepočtete aktuálním kurzem a opět Vám to ovlivní
      >hosp. výsledek.
      >Nevím jestli jsem to napsala dost jasně. Kurz se mění

>a v závislosti na něm i reálná hodnota pohledávek,
      >závazků ....... Proto se k minimálně k 31.12. přepočítává

Jo to je jasný, ale co takový otevřené faktury, když zaúčtuji kurz. rozdíll k 31.12., tak následující rok ten starý rozdíl musím odúčtovat, aby mi přeci seděli seznam závazků s Hlavní knihou?

• 10. 3. 2008 14:32

j. (neregistrovaný)

Kurzové rozdíly se na začátku roku rozpouštěly, když se účtovaly rozvahově. Teď nic neodúčtováváte, jen v závislosti na aktuálním kurzu měníte hodnotu závazku,pohledávky.... v Kč. Já na konci každého roku přepočtu každou fakturu v cizí měně zvlášť kurzem k 31.12. a tím se mi změní i stav účtů 321,311. Do nového roku mi pak přechází v korunových hodnotách přepočítaných kurzem 31.12.

• 10. 3. 2008 15:24

j. (neregistrovaný)

Já tak půlku, ale i tak je to pěkná pakárna. Jednou jsem to přepočetla jedním dokladem a udělala jsem si v tom takový hokej, že teď poctivě přepočítávám jednotlivě. Záleží na tom, jak Vám s tím přepočtem pomůže program. Já mám v tomto směru dost blbíse.Ono by to šlo sečíst všechny částky neuhrazených PF v EUR a VF v EUR, přepočítat kurzem k 31.12. a interním dokladem zaúčtovat 563,663 a 311,321. Ale pak byste musela kurzové rozdíly při úhradě jednotlivých faktur vztáhnout ke kurzu k 31.12. aby seděly zůstatky 321,311.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).