Re: Sazba DPH projektová činnost
xxxxxxxxx
Díky moc, můžu ještě další dotaz? Sazba 19% se vztahuje taky na technicko-organizační činnost v oblasti požární ochrany, poskytování sužeb v oblasti BOZP, inženýrskou činnost v investiční výstavbě, zprostředkování obchodu a služeb, činnost technických poradců,...... ve snížené sazbě jsem nic obdobného nenašla.Omlouvám se, že Vás využívám, ale každá rada dobrá. Mám "na krku" 2 společníky, jeden zarputile trvá na 9%, tak potřebuju být "silná v kramflecích", abych se nenechala zviklat. Díky moc moc.
Re: Sazba DPH projektová činnost
Snížená sazba daně v souvoslosti se stavebnictvím (§ 48 a § 48a) může být uplatněna pouze při poskytnutí stavebních a montážních prací. Projekční práce, stavba lešení, inženýrská činnost, pokud jsou fakturovány samostatně, podléhají základní sazbě daně.
Pokud budou součástí dodávky rodinného domu, pak bude celá služba (výstavba domu vč. např. projektu, stavebního dozoru apod.) fakturována se sníženou sazbou DPH.
Příklad: firma A bude stavět rodinný dům. Nechá si vypracovat projekt, který jí bude fakturován s 19 % DPH. Firma A bude fakturovat odběrateli za stavbu domu včetně projektové dokumentace s 9 % DPH (projekt je součástí celé zakázky). Pokud by ale firma A fakturovala odběrateli projekt samostatně, pak s 19 % DPH.
Co se týká vámi vyjmenovaných činností, patří so základní sazby DPH. Obecně řeší sazby daně (mimo stavebnictví) § 47 a přílohy č. 1 pro zboží a příloha č. 2 pro služby.
Obávám se, že společník nenajde v příloze č. 2, nebo v §§ 47,48 a 48a uvedenu činnost, pro kterou chce uplatnit sníženou sazbu daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 3. 2008 13:50
Dobrý den,
prosím o kontrolu, zda při projektové činnosti ve výstavbě je vždy sazba DPH 19%. Mám zato, že pokud organizace provádí pouze tuto projektovou činnost, tj. nemá možnost "zamontovat" cenu za projekt do faktury týkající se vlastní výstavby, tak nemůže použít sníženou sazbu.