Re: Spotřební daň při pálení
xxxxxxxxxx
1.Podle mne to není zdanitelný příjem a tudíž ani výdaj ovlivňující základ daně. Nikdy jsem ji do příjmu ani výdajů neuváděla (ať už se jednalo o JÚ,DE nebo nyní, kdy vedeme PÚ), jednoduše ji jenom vyberete a zase odvedete (obdobně jako DPH).
2.Kdysi před x-lety jsme se na tuto problematiku ptali na FÚ a tam nám tehdy řekli, že je to na nás , že pokud si vybranou SD dáme do zdanitelného příjmu, pak její odvod bude výdajem ZD snižujícím. Takže podle toho, jak se rozhodnete.
3.Ovšem pokud dostanete flastřík za překročení 30 laa (díky tomu, že zákaznici nepřiznají, že pálili taky jinde a limit na domácnost překročili), pak to bude Váš výdaj snižující ZD. Doufám, že jsem Vás moc nedomotala.
Zdravím.
Díky moc za radu, já z jeho příjmových dokladů, které vypisuje zákazníkům a jejichž kopie mi dal, nepoznám, kolik Kč činí spotřební daň. Takže do tržeb dávám celou úhradu od zákazníka, ve které je promítnutá i spotřební daň, tudíž bych asi odvod spotřební daně měla účtovat jako daňový výdaj. Je tak?
xxxxxx
Ano, dělala bych to taky tak. Pokud si budete chtít někdy splknout na téma "účetnictví pěstitelské pálenice", klidně se mi ozvěte na e-mail. Mějte se fajn..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 3. 2008 15:28
Podnikatel, který vede daňovou evidenci, provozuje pálení slivovice, odvádí celnímu úřadu spotřební daň. Je tato daň pro něho výdajem daňově uznatelným nebo je to nezdanitelný výdaj?
Moc děkuji za vaše zkušenosti.