Re: zálohová faktura s DPH?
Nejsem si jistá, pokud totiž mám zálohu od VČE, tak už tam je DPH rozepsané...
Jedná se mi o to - já potřebuji vystavit fakturu a potřebuji odvést DPH, ale protože platit za odběratele bude banka a ta chce jen zálohovou fakturu, aby uvolnila peníze...pokud vystavím fakturu, kde napíši záloha na akci xxx a odvedu DPH - bude to špatně?
Když vystavím zálohovou fa na třeba 100 000,- a na bank. účet dostanu 90 000,--, tak vystavím daňový doklad z přijaté platby jenom na 90 000 vč. DPH. Základ daně 75627 + dph 14373 = 90000.
Když Vám řeknou částku na jakou máte vystavit zál. fakturu, tak jí tam jenom napište a nic víc. Nám se stává, že odběratelé neplatí vždy tak jak by jsme chtěli. O zál., fakturách neúčtujeme, až o daňovém dokladu. Ale může to být i jinak. U záloh na energii jsem se setkala, že nám uváděli dph rovnou v zál faktuře.
To je od pana majitele sice hezké, ale i on musí respektovat zákon o DPH. Jestliže vedete daňovou evidenci, zákon Vám přímo nařizuje odvést DPH až ve chvíli, kdy nastane zdanitelné plnění, tedy když se služba uskuteční, zboží dodá atd. To znamená, že daňový doklad s uvedením částky DPH a datem plnění nemůžete vystavit dopředu, dokonce ještě ani když Vám odběratel zaplatí, ale až když se akce uskuteční. Podívejte se na § 21, odst.3 zákona o DPH. Zálohovou fakturu bez uvedení DPH můžete ale samozřejmě vystavit kdykoliv.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 3. 2008 8:29
mám vystavit zálohovou fakturu a nejsem si jistá zda rovnou s DPH?
Prosím poraďte...
Předem děkuji.
Jana