Rodičovská dovolená

• (neregistrovaný)

11. 3. 2008 10:59

Dobrý den, zajímalo by mě co je lepší řešení v případě, že pro mě zaměstnavatel nemá práci - dítě bude mít v dubnu 3 roky. Zda se domluvit na výpovědi dohodou s odstupným nebo si požádat o neplacené volno do čtyř let (je ochoten mi vyhovět). Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 3. 2008 11:38

Jana (neregistrovaný)

Re: Rodičovská dovolená
      Záleží jestli se chcete po čtvrtém roce vrátit zpět do této stávající práce, protože ze zákona Vám zaměstnavatel není povinen držet pracovní místo až do čtyř let věku dítěte. Po čtvrtém roce by případně došlo k ukončení pracovního poměru bez nároku na odstupné.
      V tuto chvíli záleží jen a jen na Vás, jak se rozhodnete.

• 11. 3. 2008 11:45

Lenka (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Ještě takový malý poddotaz. Pokud bych v průběhu toho 4 roku otěhotněla - z čeho se mi počítá mateřská? Bylo by to z výdělku co jsem měla v této práci - v mém případě z dovolené po první mateřské?

• 11. 3. 2008 13:53

Jana (neregistrovaný)

Tak to si bohužel nejsem jistá, snad odpoví někdo, kdo o tom ví více...

• 11. 3. 2008 22:34

Jiřka (neregistrovaný)

Není do zcela tak, že zaměstnavatel není povinen držet místo až do 4 let. Pokud se dohodnete na neplaceném volnu, třeba do těch 4 let, pak zůstáváte jeho zaměstnankyní a to znamená, že po uplynutí toho neplaceného volna se vracíte do práce dle platné pracovní smlouvy. A pokud by ani pak pro Vás neměl místo, budete řešit to co teď - zda se dohodnout na ukončení z důvodu nadbytečnosti (tzn. s odstupným) nebo zda Vám dá výpověď pro nadbytečnost (s výpovědní dobou a odstupným) nebo se dohodnete na ukončení bez uvedení důvodu (pak by to bylo bez odstupného). Pokud v průběhu neplaceného volna otěhotníte a byla byste nemocná, neměla byste nárok na nemocenské dávky, protože nemoc v neplaceném volnu se neplatí. To by se pak dalo udělat tak, že byste se nejprve dohodli na ukončení neplaceného volna a pak teprve byste onemocněla. Jinak normálně nastoupíte na mateřskou a budete pobírat mateřské dávky. Ty se počítají tak, že se vezmou výdělky ve 12 měsících před měsícem nástupu na mateřskou a podělí se kal. dny v těchto měsících od kterých se nejprve odečtou kal. dny nemocí, OČR, nepl. volna, rodičovské dovolené (a následuje další postup výpočtu). Pokud v těchto 12 měsících není žádný výdělek a odpracovaný den, jde se vždy o další 3 měsíce dozadu a do tříměsíčního období, ve kterém výdělek byl.
      Pokud teď ukončíte, pak otěhotníte a nebudete mít zaměstnavatele, nebudete mít ani mateřskou.

• 11. 3. 2008 13:54

Markéta (neregistrovaný)

Dobrý den,také jsem toto řešila a zjistila jsem že pokud vám dá šéf 1 rok neplaceného volna,tato doba se nezapočítává do důchodu.Takže pozor na to!

• 11. 3. 2008 16:21

Laďa (neregistrovaný)

Náhradní doby se započítávají do důchodového pojištění, to se týká
      osob pečujících osobně o dítě ve věku do čtyř let v plném rozsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).