Fotovoltaicka elektrarna

• (neregistrovaný)

11. 3. 2008 12:59

Dobry den, jak se prosim Vas zdanuje prijem z fotovoltaicke elektrarny ? Je treba si zridit ZL a bude se fakturovat EONu. Je nutno s DPH ? Kam zahrnout prijmy kdyz OSVC jiz podnika v maloobchode ? Dekuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 3. 2008 18:50

Lina (neregistrovaný)

Re: Fotovoltaicka elektrarna
      xxxxxxxxxxxx
      Mám jenom zkušenost s malou vodní, ale bude to obdobné.
      Dovoluji si připojit citaci z webu:
      Dotaz číslo 1150 ze dne 07-05-2007 Tisk

Dobrý den, rád bych se dověděl, zda je potřeba mít pro provozování fotovoltaické elektrárny nějaké živnostenské oprávnění. Vím o licenci na výrobu el. energie, ale jde mi o to, zda s.r.o., která by případně stavěla solární elektrárnu musí mít na tuto činnost navíc živnostenský list. Děkuji za odpověď. MD

Vážený pane , váš dotaz jsem dostali od ČEA k zodpovězení. Pro podnikání v energetice není potřeba živnostenský list, oprávnění k podnikání představuje právě licence ERÚ. Živnostenský list se na takovouto činnost vůbec nevydává. Pokud je provozovatelem zdroje (např. fotovoltaické elektrárny) právnická osob (např. s.r.o.), musí pro získání licence ustanovit tzv. odpovědného zástupce, který bude splňovat zákonné podmínky, zejména bezúhonnost a odbornou způsobilost. Podrobnosti viz "Energetický zákon" č. 458/2000 Sb. v plném znění vyšel ve sbírce zákonů pod č. 91/2005 Sb. Další informace o udělování licencí (formuláře aj.) najdete na webu ERÚ www.eru.cz ¨

Příjmy - §7, možná se na Vás vztahuje možnost osvobození od daně podle §19 zák. o daní z příjmů (provoz solárního zařízení, ale nevím jistě) - v kal. roce uvedení do provozu a v bezprostředně následujících 5 letech...
      Je kolem toho spousta povolení a smlouvy na odběr elektřiny, připojení k distribuční soustavě, případně smlouva o úhradě zeleného bonusu. Plátcem DPH kvůli elektrárně být nemusíte, alespoň doufám, před léty jsme nebyli plátci, pak asi 8 let ano a nyní budu opět fakturovat bez DPH, tak doufám, že je vše OK.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).