Re: důchodce - OSVČ
Takže by asi i zálohy měly být nižší.... Měl jsem příjmy - výdaje 306000,- a při zadání, že budu OSVČ vedlejší v programu, kde vyplňuji přehled, mi vždy vyšla stejná částka, ať bylo zadáno vedlejší nebo hlavní. Je to možné kvůli velkým příjmům, že to vyjde pokaždé stejně nebo něco dělám špatně?
Pokud si i přesto, že jste důchodce, zvolíte podnikání jako hlavní činnost, pak jste povinen plati zálohy v minimální výši jako dosud.
Při vedlejší činnosti platíte na ZP z toho co vyjde a na SP se sleduje rozhodná částka, která byla za rok 2007 48324,- Kč za celý rok.
Pokud nedosáhnete této částky za celý rok podnikání a nejste přihlášen k důchodovému pojištění, potom na SP neplatíte vůbec nic.
Ano, to vím o té rozhodné částce. A tu vedlejší činnost musím nahlásit nebo na konci roku v přehledu uvést? Budu mít pravděpodobně postejné příjmy jako v roce 2007, tak asi nic nezkazím, když si budu platit zálohy jak na SP tak na ZP. Abych pak nemusel doplácet moc najednou. Jinak moc děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 3. 2008 9:38
Dobrý den. Jsem od 28.12.2007 ve starobním důchodu. Budu stále podnikat. Jak to je v takovém případě se zálohami na SP a ZP pro rok 2008. Mám povinnost platit, to co mi vyjde v přehledu s tím, že budu OSVČ hlavní? Děkuji Jirka.