Student a žádost o příspěvek na bydlení

• (neregistrovaný)

12. 3. 2008 11:37

O radu mě požádala dívka, které je 21 let, je studentkou VŠ (statut studenta má), svobodná, otec jí platí alimenty, matka jí nedává nic, ale nežije s ní. Za jakých podmínek a zda vůbec si může požádat o nějaké sociální dávky? Co se týče příspěvku na bydlení, ruzumím tomu dobře, když:
    1) v případě podnájemní smlouvy nelze žádat.
    2) v případě nájemní smlouvy v bytě se budou posuzovat příjmy všech osob, hlášených v tom bytě k trvalému pobytu, ačkoli spolu nevedou společnou domácnost.
    3) v případě nájemní smlouvy v rod. domě - to samé co v bytě?
    4) příjmy osoby, hlášené v tom bytě nebo domě k přechodnému nebo dlouhodobému pobytu (pokud něco takového existuje) se společně posuzovat nebudou nebo také ano?
    5) O jakou státní pomoc se ještě jako studentka může pokusit požádat?
    Dík.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 3. 2008 11:47

xy 5 (neregistrovaný)

Re: Student a žádost o příspěvek na bydl
      informace jí poskytnou na kontaktním místě
      jako její příjem se bude posuzovat výživné od otce a pokud dítě studuje, měla by ji matka živit (takže pokud bude tvrdit, že jí matka nechce nic platit, tak jí započítají nějakou částku jako příspěvek od matky)
      je vyživovací povinnost od rodičů dětem (a ve stáří dětí k rodičům - ale to je jiná kapitola)

• 12. 3. 2008 12:05

majka (neregistrovaný)

ať si dojde na sociální odbor-dávky, oni jí všechno řeknou a záleží také kde má trvalé bydliště, pokud nebydlí s matkou a není u ní trvale hlášena tak si myslím, že něco dostane.nebere na ní matka náhodou rodinný přídavek?
      http://www.mesec.cz/dane-a-stat/socialni-podpora/

• 12. 3. 2008 12:15

Jiřka (neregistrovaný)

Děkuji, ale toto všechno vím a že si může dojít na odbor, samozřejmě vím taky. Šlo mně spíš o to, abych já sama věděla, jak je to s těmi společně posuzovanými osobami tak, jsem varianty popsala.

• 12. 3. 2008 12:22

xy 5 (neregistrovaný)

zkuste www.mpsv.cz
      sociální tématika - v sekci státní sociální podpora, pomoc v hmotné nouzi apod. (možná tam odpověď najdete)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).