Dobrý den,
nedomnívám se, že v případě, kdy budete manželovi občas pomáhat ve stánku "zadarmo", může vzniknout pracovněprávní vztah. Ten vzniká pouze uzavřením pracovní smlouvy. Za zastřený pracovněprávní vztah bych to také nepovažovala.
Problém by mohl nastat s odpovědností za prodej, vedení stánku apod. Ve Vaší situaci bych zvážila využití institutu spolupracujících osob. Registrujete se na FÚ, ČSSZ a zdravotní pojišťovnu jako spolupracující osoba. Z důvodu pobírání příspěvku (případně později zaměstnání) budete OSVČ vedlejší. Manželovi můžete libovolně pomáhat a navíc může být přerozdělení příjmů výhodné, například z hlediska využití limitu sociálního pojištění pro dvě OSVČ vedlejší.
Více: Se spolupracující osobou k nižšímu pojistnému. Nevěříte?
Dagmar Kučerová
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 2. 2011 8:49
Prosím o radu, které se nám nikde nedostalo. Manžel má volnou živnost jako vedlejší zaměstnání, s níž mu příležitostně pomáhám, jsem na MD. V červnu mi končí pobírání rodičovského příspěvku a budu se registrovat na úřadu práce, předpokládám, že pár měsíců budu pobírat podporu a mám zajištěno placení pojištění, zda najdu zaměstnání, to je nejisté. Jak to ale bude, jestliže chci stále manželovi příležitostně pomáhat, ale tím si nevydělám tolik, aby se mi vyplatilo mít to jako pracovní poměr. Můžu mu "oficiálně" pomáhat zadarmo??
Kdyby se živnost převedla na mne, nevíme, zda si tolik vydělám, abych zaplatila pojištění a ještě mi to nahradilo ukončení rodičovského příspěvku.
Konkrétní příklad: doma vyrábíme drobné dekorace, s nimiž jdeme občas na nějaký trh.
Takže když bude mít manžel pronajatý stánek na jarmarku, mohu v něm prodávat já-zdarma a registrovaná přitom na úřadu práce a pobírající podporu?
Volala jsem do poradny na MPSV a tam mi paní řekla, že SI MYSLÍ, že když budu prodávat ve stánku svého manžela, vzniká tím mezi námi pracovněprávní vztah a že by tedy manžel měl za mne alespoň platit pojištění a nemohu tím pádem brát podporu. Ale úplně jistá si nebyla, prý kde není žalobce není soudce. Ale my chceme mít klidné spaní a zároveň neplatit zbytečně něco navíc. Nevím, kde se dobrat jasné odpovědi. Děkuji K.