Re: konec roku a sklad. zás., prosím por
Ale vždyť to tak je - v prvním roce jste ze zdanit. výdajů (501) vyjmuli 100 000,- a druhý rok už jen 50 000,-
Dokud těch prvních 100 000,- na skladě máte, nemůžou jít do 501
ale už se v dalších letech nezohledňují - proto k 501 přičítá počáteční stav k 1.1.
Nevím, jestli Vám rozumím dobře, mě se jedná o tu 112, která vlastně navyšuje aktiva a tím pádem i výši hospodářského výsledku = výši daně. Ty zásoby, které leží na skladě třeba pár let, se každý rok dostanou do hospodářského výsledku a tak se vlastně každý rok zdaní... Nebo to chápu docela špatně?
Nejsem žádný speciální znalec, ale podle mě základ daně dávají výnosy-náklady. Když celej rok nebudete mít žádné výnosy, i když na skladě pořád budete mít 100 000,- základ daně bude 0.
No a pokud část skladu spotřebujete - dostane se vám právě ta část do nákladů (to je ta 501) a zbytek daň vůbec neovlivní - protože tam není žádný pohyb v úč. třídě 5 ani 6
Rozvaha zobrazuje stav majetku a závazku společnosti - rozdíl mezi koncem a počátkem je hospodářským výsledkem, ne stav.
Snad to píšu srozumitelně, klidně se ještě ptejte...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 3. 2008 10:17
Dobrý den,
už jsem z toho zmatená, potřebuji poradit. Účtujeme o zásobách dle B, celý rok pořízení přímo do spotřeby a na základě inventury skutečný stav zaúčtujeme na 112. Na začátku dalšího účetního roku znovu ze 112 do nákladů a tak stále dokola. Rok 2006 byla 112 nižší než za rok 2007 a pan jednatel je toho názoru, že daně by se měly přiznat pouze z rozdílu 112, že nebude navyšovat daňový základ stále stejnými zásobami, že dochází ke zdanění jedné zásoby vícekrát, jestliže leží na skladě i pár let. Nějak jsem se do toho zamotala a sama nemám rozumné vysvětlení. Můžete mi prosím někdo poradit, jak to doopravdy je?
Předem děkuji.