Výplata nemocenské

• (neregistrovaný)

13. 3. 2008 12:23

Pracujeme v 12h směnách, 4x v práci, 4x doma, 15 směn v měsíci za 10500 hrubého.
    V lednu jsem byla nemocná a neschopenku jsem měla ukončenou k 3. únoru. Jenže v práci jsme měli zrovna ty 4 dny volna (31.1., 1.-3. 2), nemocenskou za ty 3 dny jsem nedostala, že prý mám oddělaný normální měsíc a 10500 mám.
    Mám na proplacení těch 3 dnů nárok? A jak se bránit.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 3. 2008 12:29

xy5 (neregistrovaný)

Re: výplata nemocenské
      nemocenské dávky v měsíci lednu jste měla vykázané v lednové mzdě, únorové nemoc. dávky jsou vykázané v únorové mzdě
      jenže - od letošního roku jste první 3 kal. dny nemoci ZADARMO!
      (1. 3 kal. dny se neplatí)

• 13. 3. 2008 13:04

Andora (neregistrovaný)

Ano první 3 dny se neplatí, ale tady to vypadá, že nezaplatili poslední 3 dny a to je špatně. Nemocenská se platí za 4. až poslední den vyznačený na neschopence bez ohledu na to, jestli jste měla mít směnu nebo ne.

• 13. 3. 2008 13:09

xy5 (neregistrovaný)

omlouvám se - asi jsem špatně pochopila dotaz
      ano, to máte pravdu 1. 3 kal. dny se neplatí , potom se platí za kal.dny nemoci (je jedno, zda jste měla či neměla pracovat) - je to to samé jako u zaměstnanců, kteří pracují v po-pá (také mají placené ND za so+ne

• 13. 3. 2008 13:51

Mirka (neregistrovaný)

Moc děkuji, byly to poslední 3 dny. Je možné to tedy doplatit v březnové mzdě. Výplatu za únor už mám.

• 13. 3. 2008 14:09

Laďa (neregistrovaný)

Upozorněte účetní (zaměstnavatele), pokud jste jí odevzdala Vámi podepsané ukončení prac. neschopnosti, že podle Zákona o nemocenském pojištění zaměstnanců č.54/1956 (zákon najdete zde na business.center.cz nahoře v záložce Zákony/další zákony/Zákon o nemocenském pojištění č.54/156 s označením starý - on platí až do příštího roku, nový bude platit od příštího roku) se podle §15 ost.2 a 3 nemocenské poskytuje za kalendářní dny od čtvrtého kalendářního dne pracovní neschopnosti do skončení pracovní neschopnosti. Postup účetní je nepochopitelný zvláště proto, že podnikatel či společnost nemocenská nic nestojí, protože nemocenskou platí stát (ČSSZ). Požádejte o urychlené doplacení nemocenského za uvedené 3 dny. Pokud nebude účetní ochotna doplatit nemocenské, sdělte jí, že se obrátíte na OSSZ a pokud to nepomůže, tak se na ni obraťte. Oni by se už o nápravu postarali.

• 13. 3. 2008 14:38

Laďa (neregistrovaný)

Minimální mzda
      Ještě si každý měsíc kontrolujte, zda je Vám vůbec vyplácena alespoň minimální mzda (nebo její poměrná část při nemoci) na kterou máte nárok. Min. mzda činí (pokud nejste ČID nebo PID) při měsíčním platu 8 000,- Kč (při jakémkoli týd.úvazku).
      Při hod. odměňování je to 51,40 za 1 hod. při 37,5 hod.týd.úvazku (předpokládám, že pracujete v nepřetržitém provozu a máte tedy tento úvazek ve smlouvě).
      Do minimální mzdy se nezahrnuje mzda za práci přesčas vč.příplatku, příplatek za práci ve svátek, za noční práci, za práci v sobotu a neděli a za práci ve ztíženém pracovním prostředí.
      Tzn., pokud by byl odpracován celý měsíc a hrubá byla těch 10 500,-, tak z této částky odečtete mzdu za přesčas a všechny citované příplatky a musí zůstat alespoň těch 8 000,- u měsíční mzdy. U hodinové těch 51,40 x počet odpracovaných hod.
      Pokud by nezůstala alespoň minimální mzda, musel by Vám být doplacen doplatek do minimální mzdy v tomto měsíci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).