Prosím - jedná se o kurzové rozdíly?

• (neregistrovaný)

13. 3. 2008 16:33

Dobrý den, prosím o radu. Vyplatili jsme zálohu na zahraniční pracovní cestu v eurech - 1000 euro stálo 26 800 kč, podle kurzu ČNB má ale hodnotu 25 500. Zálohu z pokladny jsme vyplatili v hodnotě 26 800 nebo 25 500? Pokud 25 500, kam zaúčtovat rozdíl 1 300 Kč? Pokud jsme vyplatili zálohu z pokladny ve výši 26 800, kam poté s rozdílem 1300, který vznikne při vyúčtovávání pracovní cesty, kde se používá kurz ČNB? Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 3. 2008 20:40

jv (neregistrovaný)

Re: Prosím - jedná se o kurzové rozdíly?
      Poskytnutou zálohu na zahr.prac. cestu musíte účtovat kurzem ČNB platným v den vyplacení zálohy, stejný kurz musíte použít i při vyúčtování prac.cesty (cestovné, stravné, kapesné).

• 14. 3. 2008 9:16

JanaO (neregistrovaný)

No ale kam potom zaúčtuji rozdíl, který vznikl v pokladně tím, že jsme do pokladny přijali částku vybranou z korunového účtu podle kurzu banky (26800,-) a zálohu jsme vyplatili ve výši 25500,- dle kurzu ČNB? Jednalo se přitom o stále stejných 1000 eur. Rozdíl mezi tím by chyběl v pokladně. Připadá mi, že se v tomto případě nejedná o kurzové rozdíly, protože nejde o pohyb kurzu, je to způsobeno tím, že banka nám peníze promění podle svého kurzu.

• 14. 3. 2008 11:04

jv (neregistrovaný)

To se mi zatím nestalo,mám vždy v hotovosti eura od zahr. zákazníků za úhrady faktur v hotovosti.
      Asi bych to dala na 568, ještě se poptám, jestli něco zjistím, dám vám vědět.

• 14. 3. 2008 11:23

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

Měli by jste mít ve vnitřním předpise stanoveno, jaký kurs používáte. Pokud denní kurs ČNB...tak i nákup EUR musí být zaúčtován do pokladny tímto kursem...a rozdíl mezi kursem, za který jste skutečně nakoupili, je v tomto účetním případě kursový rozdíl....protože oba kursy se prostě liší. Pak jste vydali zálohu a tu opět zaúčtujete akturálním kursem (může se lišit od toho, za který jste účtovali příjem do pokladny) ..a rozdíl je opět kursový rozdíl. Jinak souhlasím s paní, co popisovala způsob vyúčtování služebníí cesty a zálohy.

• 14. 3. 2008 11:24

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

Ještě dodatek...na dokladě o směně EUR může být i provize, poplatek banky....ten jde samozřejmě na účet 568..to nemá s kursem nic společného.

• 14. 3. 2008 12:49

JanaO (neregistrovaný)

Máte pravdu, je tam také poplatek. Hlavní část je ale rozdíl mezi kurzem ČNB a kurzem banky prodávající eura, který zaúčtuji na kurzové rozdíly. Myslela jsem, jestli i tento rozdíl nepadá do škatulky "bankovní výlohy", když vlastně není způsoben pohybem kurzu, ale tím, že banka je dražší než ČNB.
      Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).