Re: Prac.neschopnost x dohoda o prov.prá
Přesněji řečeno - může pracovat a mít příjmy, jen ne z toho pracovního vztahu, na základě kterého pobírá nemocenské dávky. A zároveň musí dodržet léčebný režim. Pokud má povolené vycházky, nic mu nebrání přijít do vaší firmy a pracovat tam.
Moc děkuji, paní Jiřko, myslela jsem si to. Má povolené vycházky, ve kterých se u nás může zaučovat.
já těm zákonům také nerozumím, přece není možné, aby kontrolní úřady stále tolerovaly takovéto podvody (nezlobte se, ale normální to není)
aby se člověk hodil marod v jednom zaměstnání a uzavřel (navíc v době nemoci!) někde DoPP, že v době vycházek bude pracovat tam
vycházky má na to, aby se co nejdříve zotavil a nastoupil do práce
pokud se toto stane normou, tak není možné, aby stát nadále toto financoval (a až bude nemocenské platit zaměstnavatel a zjistí, že jeho zaměstnanec pracuje jinde, tak to přece musí být postižitelné)
nezlobte se na mě, ale já už tady ničemu nerozumím
Přesněji řečeno - může pracovat a mít příjmy, jen ne
>>>>>z
>>>>>toho pracovního vztahu, na základě kterého pobírá
>>>>>nemocenské dávky. A zároveň musí dodržet léčebný
>>>>>režim.
>>>>>Pokud má povolené vycházky, nic mu nebrání přijít do
>>>>>vaší firmy a pracovat tam.
>>>>
>>>>Moc děkuji, paní Jiřko, myslela jsem si to. Má
>>>>povolené vycházky, ve kterých se u nás může zaučovat.
>>>
>>>
>>>To mi připadá dost divný. Buď marodí a nebo může
>>>pracovat. Nebo je o vycházce zdravý??
>>
>>já těm zákonům také nerozumím, přece není možné, aby
>>kontrolní úřady stále tolerovaly takovéto podvody
>>(nezlobte se, ale normální to není)
>>aby se člověk hodil marod v jednom zaměstnání a
>>uzavřel (navíc v době nemoci!) někde DoPP, že v době
>>vycházek bude pracovat tam
>>vycházky má na to, aby se co nejdříve zotavil a
>>nastoupil do práce
>>pokud se toto stane normou, tak není možné, aby stát
>>nadále toto financoval (a až bude nemocenské platit
>>zaměstnavatel a zjistí, že jeho zaměstnanec pracuje
>>jinde, tak to přece musí být postižitelné)
>>nezlobte se na mě, ale já už tady ničemu nerozumím
>
>Souhlas, taky si myslím, že vycházky v době nemoci
>jsou na regeneraci organismu nikoli na výkon další práce.
>Ale tady většinou chce každý informaci jak ze všeho co
>nejvíce vytřískat.
Nevím, co je tomu člověku, ale neschopnost se pro každý druh práce posuzuje zvlášť. Pokud má chřipku, tak musí ležet a nemůže docházet nikam. Ale v případě, že si třeba zlomí ruku, pak např. jako řidič pracovat nemůže a je tudíž práce neschopen, ale např. jako účetní pracovat může, takže pro tuto práci neschopen není. A pokud má povoleno vycházet z domova, pak v té době může být kde chce a může pracovat tak, aby si tu ruku nemusel nijak namáhat. Anebo by mohl by pracovat i doma a vycházky by nepotřeboval vůbec. Pokud má ten druhý zaměstnavatel stejný předmět podnikání jako ten první, měl by mít od toho prvního svolení (ten zaměstnanec).
Souhlasím s tím, že je možné v jednom zaměstnání být na neschopence a pobírat nemocenskou a zároveň pracovat v jiném zaměstnání. Měl by to mít ale povoleno ošetřujícím lékařem, že mu jeho nemoc nebrání vykonávat práci v druhém zaměstnání a tedy lékař nevystaví neschopenku pro druhé zaměstnání. V tom případě může pracovat v druhém zaměstnání bez omezení, tedy nejen v době vycházek.
Ale v tomto případě by zpřísnění zákonu nepomohlo, přece když někdo má současně dvě zaměstnání, tak pro ČSSZ je lepší, když má zaměstnanec možnost při nemoci brát nemocenské jen z jednoho zaměstnání a v druhém nadále pracovat, než to neumožnit a tak by se muselo proplácet nemocenské z obou zaměstnání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 3. 2008 10:20
Můžu uzavřít DPP s pracovníkem, který je t.č. v prac. neschopnosti a zároveň ve výpovědní době u předešlého zaměstnavatele? Po skončení výpovědní doby u nás nastoupí na hl. prac. poměr a rád by se před tím seznámil s náplní práce a zaučil v naší firmě. Děkuji za odpovědi.