Re: Zvýšené odpisy u N1
Pokud nejste vlastníci, tak odepisovat nemůžete. Vypůjčka je zapůjčení věci zdarma!! Odpisovat můžete pouze v případech stanovených zákonem a ne na základě sdělení prodejce. Pokud jste koupili auto na úvěr a máte v kupní smlouvě výhradu vlastnictví, takže budete vlastníkem až úplným zaplacením, můžete uplatnit daňové odpisy až budete vlastníky, tedy až zaplacením.
1. část:
Pořízení majetku na úvěr a zajištění závazku převodem práva jsou dvě odlišné záležitosti.
Z dotazu lze soudit, že jde o prodej s výhradou vlastnictví podle § 601 občanského zákoníku: "Má-li vlastnictví k prodané movité věci přejít na kupujícího až po zaplacení ceny, musí být tato výhrada dohodnuta písemně." Takový postup je odkládací podmínkou vzniku vlastnického práva podle ustanovení § 36 odst. 2 občanského zákoníku. Tento postup upravuje i ustanovení § 445 obchodního zákoníku: "Strany si mohou smluvit, že kupující nabude vlastnického práva ke zboží později, než je stanoveno v § 443. Nevyplývá-li z obsahu této výhrady vlastnického práva nic jiného, má se za to, že kupující má nabýt vlastnického práva teprve úplným zaplacením kupní ceny."
Prodávaný majetek zůstává ve vlastnictví prodávajícího až do jeho úplného zaplacení kupujícím. Kupující se stává uživatelem tohoto majetku s plným právem jeho užívání (smlouva o vypůjče se jeví jako nadbytečná).
2. část odpovědi:
Při tomto způsobu nabytí majetku se uplatňuje jiný postup v účetnictví a jiný postup ve vztahu k dani z příjmů.
V účetnictví platí zásada přednosti ekonomické podstaty jevu před právním stavem (jste ekonomickým vlastníkem). Kupující sice nenabyl vlastnické právo k majetku, ale nabyl plné užívací právo k tomuto majetku. Využíváním tohoto majetku získává výnosy, s provozováním tohoto majetku je spojeno vynakládání nákladů. Kupující proto takto nabytý majetek zaúčtuje na příslušný majetkový účet, pravděpodobně na účet 022 - Samostatné movité věci a soubory movitých věcí. Tento postup vyplývá z ustanovení § 28 odst. 1 věty druhé zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví. V souladu s ustanovením bodu 6.3. Českého účetního standardu pro podnikatele č. 013 Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek pro něj zřídí analytický účet. Podle ustanovení § 28 odst. 1 zákona o účetnictví kupující takto nabytý majetek ÚČETNĚ odepisuje. Shodně odpisování tohoto majetku upravuje ustanovení § 56 odst. 2 písm. a) vyhlášky č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví.
Ve vztahu k dani z příjmů se uplatňuje odlišný postup. Ustanovení § 28 odst. 1 zákona ČNR č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů umožňuje odpisování dlouhodobého hmotného majetku až po nabytí vlastnického práva k němu, tedy až úplným zaplacením.
Upřesňuji, že jsme uzavřeli smlouvu o zajišťovacím převodu vlastnického práva, tudíž si myslím, že se na nás vztahuje § 28 odst. 4, a proto ta smlouva o výpůjčce a ve smlouvě jsem nikde nenašla, že by vlastnické právo na nás přecházelo až po úplném zaplacení úvěru, jen s těmi zvýšenými odpisy o 10 % již jistá nejsem
a myslím si,že to nemohu uplatnit. Vedeme Daňovou evidenci a účetní odpisy nemáme.Děkuji Vám za reakce
... § 28/4 je ten správný odkaz. Přehlédla jsem ho a zajišťovací převod vlastnického práva jsem našla až v § 30:-)
U vozidla kategorie N1 lze uplatnit zvýšený odpis v prvním roce odpisování - byli jste (předpokládám, že jste nekupovali ojeté auto) prvními vlastníky, majetek je zařazen do OS 2 a nejedná se o osobní automobil (OA jsou v kategorii M), motocykl, ani letadlo:-)
Vracím se opět k vašemu dotazu. Vy uvádíte, že jste pořídili N1 na úvěr a že nejste zatím vlastníky. Nevím, kdy na vás přejde vlastnické právo. To je podstatné pro daňové (nikoliv účetní) odepisování majetku. Odpověďi byly upozorněním na skutečnost, že odpisovat daňově může pouze skutečný vlastník, pokud věc kupuje.
Nerozumím potom ale smlouvě o převodu práva jako zajišťovacího instrumentu a smlouvě o vypůjčce. Tato situace by mohla nastat mezi vámi jako dlužníky a úvěrovou společností. Jde o zajištění plnění závazku převodem práva dlužníka (tedy vás) ve prospěch věřitele (úvěrové společnosti). Ale podle toho, co zde bylo uvedeno, jsem nabyla dojem, že prodejce vám auto vypůjčil a máte s ním sepsanou zajišťovací smlouvu. Pak to ale celé nedává smysl.
Pokud by nebyla v kupní smlouvě výhrada vlastnictví, pak samozřejmě odepisovat můžete a u auta N1 lze zvýšit odpis v 1. roce odepisování o 10 %.
Samozřejmě připouštím, že jsem popsaný případ chybně pochopila a pak se za zdržení omlouvám.
Loni jsem řešila podobnou situaci, skončilo to ve fázi námluv. Prodejce nabídl své zboží s tím, že Vám zároveň dohodí úvěrovou společnost, která Váš nákup "výhodně" zaúvěruje. Nákup by byl financován z úvěru a tak byste se tedy hned stala vlastníkem (vlastnicí?). Ovšem jednou z podmínek poskytnutí úvěru byl zajišťovací převod vlastnického práva na banku do doby, než úvěr splatíte. Smlouvu o výpůjčce nechtěli uzavřít, prý na takové požadavky nejsou zvyklí:-)
Hezký zbytek víkendu.
To je právě to, co jsem měla na mysli. Pokud by poskytli bance hmotný majetek na základě takové zajišťovací smlouvy, pak by mohla pokračovat v odepisování banka. K tomu by ale byla nutná smlouva o vypůjčce. Pokud by ale chtěl odepisovat kupující (vlastník), pak to není možné.
V uvedeném případě je docela možné, že kupující (je vlastníkem a majetek hradí z poskytnutého úvěru) převedl zajišťovací smlouvou majetek (auto) na banku. Existuje i smlouva o vypůjčce, kde vlastník půjčuje auto bance. Pak může odepisovat banka a nikoliv vlastník.
Obávám se, že dotaz není zcela přesně formulován a pak odpovědi jsou pouhými dohady.
Omlouvám se, asi jsem nepodala dost přesné informace proto ty dohady auto jsme koupili my, kupní smlouva je na nás, část kupní smlouvy jsme hradili my a část hradila úvěrová společnost, s kterou jsme uzavřeli smlouvu o zajišťovacím převodu vlastníckého práva, tudíž v TP jsou oni zapsáni a my jsme jako provozovatele, ve smlouvě o úvěru není nikde napsáno, že by vlastnictví přecházelo na nás až zaplacením úvěru, zároveň s námi uzavřeli smlouvu o výpůjčce, kde je formulace, že dle § 28 odst. 4 zak. č. 586/1992 Sb. o daních je oprávněn dlužník vozidlo odpisovat. Tak doufám, že jsem to již popsala správně. Děkuji za Vaše reakce
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 3. 2008 17:00
Dobrý den, prosím Vás potřebovala bych být v obraze zda je moje úvaha správna, zrychleny odpis u majetku zatříděného do odpisových skupin 1 až 3 se může navýšit o 10 %, vyjimku tvoří nákup osobního auta a letadla, mohu použit u N1 nakoupeného na úvěr, v úvěrové smlouvě nejsme jako vlastníci, ale máme smlouvu o výpůjčce, kde je uvedeno, že můžeme odepisovat. Děkuji