Úroky a DAP-moc prosííím

• (neregistrovaný)

14. 3. 2008 22:42

Dobrý den.
    Prosím Vás, je možné uplatnit úroky z bydlení z dvou hypoték na bydlení na dva různé byty v jednom roce?
    Pán během roku byt ve kterém bydlel a měl hypotéku ( a normálně uplatňoval úroky již 2 předchozí roky ) prodal no a koupil zas jiný, na který opět uplatňuje hypotéku novou. V obou bytech postupně bydlel, což se dá dokázat. Tedy byt první prodal, skončila hypotéka, pak hned koupil nový a začala druhý hypotéka - která trvádo teď. Pokud splní všechny podmínky pro uplatnění úroků ( vlastnictví, limit Kč, nájemní smlouva atd ), je to možné? Volali nám z Fú a tvrdí nám, že to nejde.

Díky za odpovědi, Lucie

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 3. 2008 23:24

Zdeňka (neregistrovaný)

Re: Úroky a DAP-moc prosííím
      Já bych to chápala tak, že úroky uplatnit může.

Někdy jsou na FÚ dost horliví a jde o to,na koho natrefíte...

• 14. 3. 2008 23:33

Lucie (neregistrovaný)

Děkuji, že jste si mě všimla:o)
      No víte já taky a již jsem dostala spoustu stejných názorů. Dokonce i jiný správce Fú mi dnes řekl, že by to taky tak udělala ... ale jinak neví.
      Děkuji Vám, budu bojovat, Lucie

• 15. 3. 2008 9:22

LeaX (neregistrovaný)

Možná narážíte na § 15/4 - 2. věta:
      "Jde-li o předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a) až c) a e), může být základ daně snížen pouze ve zdaňovacím období, po jehož celou dobu (!!!!!)
      poplatník předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a) až c) vlastnil a předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a), c) a e) užíval k vlastnímu trvalému bydlení ..."

• 15. 3. 2008 10:47

Lucie (neregistrovaný)

Dobrý den, asi ano.
      Ale stejně to nechápu. Vždyť uplatnění úroků je rozděleno na měsíce, uvádíte i počet měsíců do DAP a je i limitováno na měsíce. Tak přece tam není podmínka, že ji musí vlastnit nebo najímat celý rok???? Vždyď někdo začne v prosinci a normálně si to odečítá. Opravdu jsem asi mimoň, ale nechápu, co z tohodle odstavce v tomto případě použít.
      Každopádně dík za názor, snad se ještě někdo vyjádří.
      Lucie

• 15. 3. 2008 10:58

LeaX (neregistrovaný)

Když kuknete do zmiňovaného § 15/4 ZDP, zjistíte, že konec roku je řešen samostatně.
      Daňově nejsou podporovány prodeje, ale získání bydlení.

• 15. 3. 2008 11:47

Lucie (neregistrovaný)

Jojo, koukám na to. Takže náš byt číslo jedna, který měl ve vlastnictví a prodal tedy dejme tomu v polovině roku, uplatit nemůže? Píše se tam : V roce nabytí vlastnictví však stačí, jestliže předmět bytové potřeby poplatník vlastnil ke konci zd. období. Jenže náš poplatník ho vlastnil už dříve. Ale úplně na začátku je podmínka, že může být ZD snížen pouze v ve zd. období, po jehož celou dobu ho vlastil a tak. Takže pokud ho prodá 30.12. je v pr .... s úrokama. Kdežto byt, který má dle odst. 3) g) tedy družstevní uplatnit může. Tam jsem žádné omezení nenašla - tedy když ho k 31.12. pořád užíval.
      Hmmm, to je tedy pech

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).