Re: jak přejít z paušál.výdajů na skuteč
myslím, že tohle tak jisté není....zákon řeší dodatečné zdanění pohledávek při přechodu ze skutečných na paušál, opačný směr tam podle mne uveden není. Řeším tuhle otázku už dost dlouho a k jednoznačné odpovědi jsem se ještě nedopracovala, takže pokud se k něčemu dopracujete, budu ráda, když dáte vědět. Děkuji.
§23/8
předposlední věta posledního odstavce
... stejným způsobem postupují poplatníci při změně způsobu uplatňování výdajů podle §24 na způsob podle §7 nebo §9 anebo při zahájení účtování , nebo zahájení vedení daňové evidence....
od Zuza
MF dnes píše dne 11.3.08: Pokud v min.letech jsmet uváděli skut.výdaje a nyní zjistíte,že je výhodnější paušál,nevyhnete se nutnosti podat dod.daň.př. za rok 2006. V něm dodanit všechny pohledávky a závazky.
Opačný postup je jednodušší. Kdo uváděl výdaje paušálem a nyní je pro něj lepší uplatnit skutečné výdaje, může tak učinit rovnou.
A na FÚ mi řekli, že pohledávku z roku 2006 dát do §23-příjmy zvyš.zákl.daně až v roce 2007.
Zuza
Při paušálu jste povinna evidovat příjmy a pohledávky, takže je co dodaňovat. ZDP (ve znění platném pro rok 2007) § 7/10. Další záludnost je v závazcích, které sice neevidujete, ale pokud v roce uplatňování skutečných výdajů zaplatíte fakturu, která byla vystavena v roce, ve kterém jste uplatňovala paušál, pak její úhrada není daňově uznatelná. Je to někde v § 25/1/z? (druhé písmeno podle aktuálního znění zákona, v r. 2007 to byla písmena zd).).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 3. 2008 8:39
V roce 2006 jsem v DE dělala výdaje paušálem. V roce 2007 v prokázané výši. Z roku 2006 mi zbyla pohledávka. Mám udělat dodatečné za rok 2006 a dodanit, nebo mohu pohledávku dát do příjmů zvyš.zákl.daně v roce 2007.
Vím, že v opačném případě skutečné výdaje - na paušál, se musí udělat dodatečné.
Prosím moc o pomoc a předem všem děkuji
Zuza