Podnikání a spolupráce manželky

• (neregistrovaný)

15. 3. 2008 11:33

Prosím někoho zkušeného o radu, jak mám letos postupovat při zpracování daň. přiznání za rok 2007 za sebe a za spolupracující manželku. Za ochotu a ztracený čas předem děkuji.

Jsme manželé, oba 2 roky již starobní důchodci. Já podnikám na živnost list za spolupráce manželky více než 5 LET. Nevedu daňovou evidenci,uplatňuji výdaje procentem z příjmů ve výši 50 %. Nejsem plátce DPH. Do roku 2006 jsem základ daně z titulu spolupráce každoročně rozděloval tak, že jsem převáděl na manželku 40% příjmů a 40% výdajů.

V roce 2007 se situace změnila tak, že manželka krom spolupráce se mnou, zahájila ještě navíc sama svou vlastní podnikatelskou činnost v oboru pohostinství, též jako neplátce DPH.. U této činnosti vedla daňovou evidenci. V listopadu 2007 činnost ukončila. Podle daňové evidence za r.2007 tvoří základ daně po ukončení činnosti a vypořádání zásob, pohl. a závazků ztrátu v částce 20 000,- Kč.

Dotazy:

1. mohu přerozdělit své příjmy a výdaje na manželku v r.2007. není chybou, že manželka bude mít v daň přiznání jednak část mých příjmů a výdajů z titulu paušálních výdajů a zároveň příjmy a výdaje ze své činnosti při uplatnění skutečně prokázaných výdajů ( tj.2 způsoby uplatnění výdajů). Na kolik v kladném případě ovlivní ztráta z jeíí činnosti celkový výsledný základ daně v jejím přiznání, bude se kompenzovat se "ziskem" ze spolupráce?

2. Vztahuje se na mě i na manželku minimální základ daně, když jsme oba starobní důchodci? Domnívám se, že ne.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 3. 2008 13:25

misa (neregistrovaný)

Re: Podnikání a spolupráce manželky
      k bodu 2 - nevztahuje se na oba minimální základ, protože jste důchodci.

• 15. 3. 2008 16:11

ZdenaR (neregistrovaný)

k bodu 1 - manželka může ve svém podnikání uplatňovat skutečné výdaje a zároveň na ni můžete převést příslušné procento svých příjmů a výdajů - nevadí, že jste výdaje stanovil procentem z příjmů.
      Kopíruji z pokynu D-300:
      "Příjmy dosažené při společném podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti se rozdělují na spolupracující osoby i v případě, že spolupracující osoba má kromě těchto příjmů i jiné příjmy podléhající dani z příjmů. Způsob uplatnění daňových výdajů, u těchto jiných zdanitelných příjmů spolupracující osoby není vázán (nemusí být shodný) na způsob uplatnění daňových výdajů rozdělovaných na spolupracující osobu."
      Ztráta z podnikání a příjem ze spolupráce se budou kompenzovat - uvedete je v příloze č. 1 a vytvoříte jeden dílčí základ daně.

• 15. 3. 2008 16:16

amík (neregistrovaný)

Děkuji p. Zdeňce za vyčerpávající odpověď.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).