Re: Podnikání a spolupráce manželky
k bodu 1 - manželka může ve svém podnikání uplatňovat skutečné výdaje a zároveň na ni můžete převést příslušné procento svých příjmů a výdajů - nevadí, že jste výdaje stanovil procentem z příjmů.
Kopíruji z pokynu D-300:
"Příjmy dosažené při společném podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti se rozdělují na spolupracující osoby i v případě, že spolupracující osoba má kromě těchto příjmů i jiné příjmy podléhající dani z příjmů. Způsob uplatnění daňových výdajů, u těchto jiných zdanitelných příjmů spolupracující osoby není vázán (nemusí být shodný) na způsob uplatnění daňových výdajů rozdělovaných na spolupracující osobu."
Ztráta z podnikání a příjem ze spolupráce se budou kompenzovat - uvedete je v příloze č. 1 a vytvoříte jeden dílčí základ daně.
Re: Podnikání a spolupráce manželky
Děkuji p. Zdeňce za vyčerpávající odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 3. 2008 11:33
Prosím někoho zkušeného o radu, jak mám letos postupovat při zpracování daň. přiznání za rok 2007 za sebe a za spolupracující manželku. Za ochotu a ztracený čas předem děkuji.
Jsme manželé, oba 2 roky již starobní důchodci. Já podnikám na živnost list za spolupráce manželky více než 5 LET. Nevedu daňovou evidenci,uplatňuji výdaje procentem z příjmů ve výši 50 %. Nejsem plátce DPH. Do roku 2006 jsem základ daně z titulu spolupráce každoročně rozděloval tak, že jsem převáděl na manželku 40% příjmů a 40% výdajů.
V roce 2007 se situace změnila tak, že manželka krom spolupráce se mnou, zahájila ještě navíc sama svou vlastní podnikatelskou činnost v oboru pohostinství, též jako neplátce DPH.. U této činnosti vedla daňovou evidenci. V listopadu 2007 činnost ukončila. Podle daňové evidence za r.2007 tvoří základ daně po ukončení činnosti a vypořádání zásob, pohl. a závazků ztrátu v částce 20 000,- Kč.
Dotazy:
1. mohu přerozdělit své příjmy a výdaje na manželku v r.2007. není chybou, že manželka bude mít v daň přiznání jednak část mých příjmů a výdajů z titulu paušálních výdajů a zároveň příjmy a výdaje ze své činnosti při uplatnění skutečně prokázaných výdajů ( tj.2 způsoby uplatnění výdajů). Na kolik v kladném případě ovlivní ztráta z jeíí činnosti celkový výsledný základ daně v jejím přiznání, bude se kompenzovat se "ziskem" ze spolupráce?
2. Vztahuje se na mě i na manželku minimální základ daně, když jsme oba starobní důchodci? Domnívám se, že ne.