Re: Mateřská při společném zdanění manže
Děkuji za odpověď, takže platba mateřské, kterou manželka dostala v lednu 2007 za první dítě se do příjmů za rok 2007 nepočítá. Jde o to, že v lednu 2007 ji sociálka vyplatila 2 dávky naráz, protože jsme v listopadu 2006 zapoměli doložit kopii rodnýho listu malýho takže nám ty peníze za listopad a prosinec 2006 poslali až v lednu 2007 ale podle toho co píšete, tak by se do příjmů za rok 2007 tyhle dvě platby počítat neměli. Je to tak správně? Ještě jednou díky za odpověď.
xxxxxxxx
Nerada bych Vás nasměrovala špatně - a navíc, jsem se krapet zviklala. když koukám do pokynu D 300, tak k §35ba odst. 1 písm. b) se praví: vlastními příjmy manželky se rozumí úhrn všech vlastních příjmů dosažených ve zdaňovacím období ..... tady na fóru je 3.3.2008 obdobná diskuze, ... snažím se vymyslet, jak bych Vaši situaci řešila - pokud jste v roce 2006 slevu na manželku z titulu jejího nízkého příjmu NEuplatnil, pak bych riskla tu úvahu, že listopad - prosinec 06 je opravdu příjem spadající do roku 2006. Proč najednou tak váhám? Protože mám obavy, že lze tím, že jste vše doložili opožděně, považovat za příjem dosažený (zúčtovaný) až v roce 2007. Původně jsem měla zato, že Vám jde o to, že mateřská byla zúčtovaná v prosinci 06, na účet dojde až v lednu 07.... Ale stejně tak lze pravděpodobně oponovat, že je to zpětně příjem za 2006. Takže je mi líto, ale jednoznačně Vám nemohu odpovědět. Fakt je, že příjem manželky k DaP nepřikládáte, takže jedině v případě kontroly musíte doložit a obhájit, omlouvám se, zdálo se mi to jednoznačné...
Tak to sem Vás nechtěl zviklat. Já už jsem to společný přiznání podal a právě mě zviklala paní z finančáku, která mě telefonovala, jestli jsem si jistej, že chci tu slevu na manželku uplatnit, když jsme měli tak blízko po sobě 2 děti (první je narozený v září 2006 a druhý v prosinci 2007) a jestli nepřesáhne díky té mateřské tu částku 38040,-. Abych to uved na pravou míru, v roce 2006 jsem neuplatňoval na manželku slevu, příjmy za rok byli vyšší než limit 38040,- , do roku 2007 zasahovali 2 mateřský, první mateřská byla od 19.7.2006 - 30.1.2007 (v tom lednu 2007 došly ty 2 platby za rok 2006 - listopad+prosinec) no a ta druhá mateřská začala 28.10.2007 a pokračuje nyní. V roce 2007 měla manželka příjem 8320,- (byla sice celej rok doma ale zaměstnavatel jí proplatil dovolenou kterou si nevybrala). Tak nevím, možná to pro jistotu opravím a tu slevu 4200,- nebudu nárokovat a bude to jistý. Každopádně díky.
Dnes jsem mluvil se známým který má daňové poradenství a ten říkal, že pokud jde o PPM a podobné dávky, tak se počítá do příjmu, co se skutečně vyplatí v tom daném roce a nezáleží za které období to je. Každopádně díky za rady. Prcky zvládáme dobře, jsou mooooc hodní a suproví. Mějte se.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 3. 2008 13:09
Dobrý den,chci se zeptat na dotaz ohledně společného zdanění manželu. Chci si na manželku uplatnit slevu ve výši 4200,- ale nejsem si jistý, jestli nepřekročí příjem za rok 38040,-. Jde mě o to, jestli se dávka peněžní pomoc v mateřství (mateřská), která přišla na účet v lednu 2008 ale byla za prosinec 2007, tak jestli se počítá do celkových příjmů za rok 2007. U mezd, které příjdou do konce ledna 2008, tak se počítají do příjmů za rok 2007. Platí to i u mateřské? Děkuji za odpověď.