Mateřská při společném zdanění manželů

• (neregistrovaný)

15. 3. 2008 13:09

Dobrý den,chci se zeptat na dotaz ohledně společného zdanění manželu. Chci si na manželku uplatnit slevu ve výši 4200,- ale nejsem si jistý, jestli nepřekročí příjem za rok 38040,-. Jde mě o to, jestli se dávka peněžní pomoc v mateřství (mateřská), která přišla na účet v lednu 2008 ale byla za prosinec 2007, tak jestli se počítá do celkových příjmů za rok 2007. U mezd, které příjdou do konce ledna 2008, tak se počítají do příjmů za rok 2007. Platí to i u mateřské? Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 3. 2008 16:11

Lina (neregistrovaný)

Re: Mateřská při společném zdanění manže
      xxxxxxxxx
      Ano, počítá,je zúčtovaná za prosinec 2007. Jenom pro doplnění podotýkám, že rodičovský příspěvek se do příjmů manželky nepočítá.

• 15. 3. 2008 19:12

Matuška Libor (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, takže platba mateřské, kterou manželka dostala v lednu 2007 za první dítě se do příjmů za rok 2007 nepočítá. Jde o to, že v lednu 2007 ji sociálka vyplatila 2 dávky naráz, protože jsme v listopadu 2006 zapoměli doložit kopii rodnýho listu malýho takže nám ty peníze za listopad a prosinec 2006 poslali až v lednu 2007 ale podle toho co píšete, tak by se do příjmů za rok 2007 tyhle dvě platby počítat neměli. Je to tak správně? Ještě jednou díky za odpověď.

• 15. 3. 2008 19:39

Lina (neregistrovaný)

xxxxxxxx
      Nerada bych Vás nasměrovala špatně - a navíc, jsem se krapet zviklala. když koukám do pokynu D 300, tak k §35ba odst. 1 písm. b) se praví: vlastními příjmy manželky se rozumí úhrn všech vlastních příjmů dosažených ve zdaňovacím období ..... tady na fóru je 3.3.2008 obdobná diskuze, ... snažím se vymyslet, jak bych Vaši situaci řešila - pokud jste v roce 2006 slevu na manželku z titulu jejího nízkého příjmu NEuplatnil, pak bych riskla tu úvahu, že listopad - prosinec 06 je opravdu příjem spadající do roku 2006. Proč najednou tak váhám? Protože mám obavy, že lze tím, že jste vše doložili opožděně, považovat za příjem dosažený (zúčtovaný) až v roce 2007. Původně jsem měla zato, že Vám jde o to, že mateřská byla zúčtovaná v prosinci 06, na účet dojde až v lednu 07.... Ale stejně tak lze pravděpodobně oponovat, že je to zpětně příjem za 2006. Takže je mi líto, ale jednoznačně Vám nemohu odpovědět. Fakt je, že příjem manželky k DaP nepřikládáte, takže jedině v případě kontroly musíte doložit a obhájit, omlouvám se, zdálo se mi to jednoznačné...

• 15. 3. 2008 21:47

Tak to sem Vás nechtěl zviklat. Já už jsem to společný přiznání podal a právě mě zviklala paní z finančáku, která mě telefonovala, jestli jsem si jistej, že chci tu slevu na manželku uplatnit, když jsme měli tak blízko po sobě 2 děti (první je narozený v září 2006 a druhý v prosinci 2007) a jestli nepřesáhne díky té mateřské tu částku 38040,-. Abych to uved na pravou míru, v roce 2006 jsem neuplatňoval na manželku slevu, příjmy za rok byli vyšší než limit 38040,- , do roku 2007 zasahovali 2 mateřský, první mateřská byla od 19.7.2006 - 30.1.2007 (v tom lednu 2007 došly ty 2 platby za rok 2006 - listopad+prosinec) no a ta druhá mateřská začala 28.10.2007 a pokračuje nyní. V roce 2007 měla manželka příjem 8320,- (byla sice celej rok doma ale zaměstnavatel jí proplatil dovolenou kterou si nevybrala). Tak nevím, možná to pro jistotu opravím a tu slevu 4200,- nebudu nárokovat a bude to jistý. Každopádně díky.

• 16. 3. 2008 10:25

Lina (neregistrovaný)

OT - jak zvládáte ty dva prcky? My máme jednoho dvouletého vnuka, je perfektní, ale je to občas náročné :-)

• 16. 3. 2008 18:34

Dnes jsem mluvil se známým který má daňové poradenství a ten říkal, že pokud jde o PPM a podobné dávky, tak se počítá do příjmu, co se skutečně vyplatí v tom daném roce a nezáleží za které období to je. Každopádně díky za rady. Prcky zvládáme dobře, jsou mooooc hodní a suproví. Mějte se.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).