Re: Prům.ceny PHM pro podnikatele
Paní ZdenoR moc děkuji,asi jsem magor, ale už jsem to našla. To znamená, že se cena liší druhem benzínu a používá se cena roku předešlého? V roce 2008 cesťák za cenu vyhl. roku 2007? Tedy u naturalu 29,72 asi že. Ještě jednou moc děkuji
Cenu Naturalu Kč 29,72/l použijete pro výpočet cestovních náhrad podnikateli za rok 2007 (pokud cenu PHM neprokazoval doklady o jejich nákupu). Průměrnou cenu na rok 2008 ještě neznáte, bude vyhlášena až počátkem roku 2009. Všechny cesťáky za rok 2008 můžete uplatnit do výdajů najednou až k 31.12.2008. Také je můžete počítat průběžně, ale cenu PHM budete uvádět jen zálohově (např. 29,70) a až budete znát vyhlášenou cenu, tak můžete k 31.12.2008 doúčtovat rozdíl.
Tak to je průšvih to mi paní na FÚ neřekla prz ta cena je platná pro rok 2007 a je to blbost. Co mám dělat, když DP bylo již podané? Asi opravné co. Ještě jsem to nikdy nedělala. Účtovala jsem za větší cenu a tak musím snížit náklady na cesťák že ale nevím jak? Udělám úplně nové DP se správnou cenou? Nebo co?? nevím prosím prosím poraďte
Ano, udělejte nové daňové přiznání a zakřížkujte políčko "opravné". Vyplňte všechny údaje jako kdybyste dělala řádné přiznání, výdaje budete mít nižší, než byly uvedeny původně. Pokud podáte opravné přiznání do 31.3.2008, tak nebudou k tomu prvnímu přiznání přihlížet.
Jestli už máte vytisknutý peněžní deník a nechce se Vám opravovat jednotlivé cesťáky a tisknout znovu, tak nechejte peněžní deník a příjmy i výdaje tak, jak jsou. V opravném daňovém přiznání můžete použít tabulku E (úpravy základu daně) a v ní provést korekci. Podle § 23/3/a)/bod 2. zvýšíte rozdíl mezi příjmy a výdaji o částky, které nelze podle ZDP zahrnout do výdajů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 3. 2008 16:25
Pro výpočet cest.náhrad pro podikatele jsou jiné než pro zaměstnance. Nemohu to však nikde najít upravuje to prý pokyn D-317 ale asi neumím hledat. Prosím poradí mi někdo kde tu sazbu najdu nebo kolik je pro letošek?? V loňském roce byla 29,82 a 3.80 amort. letos je 4,10 ale víc nevím Předem děkuji