OT.Neschopost,vypověď,těhotenství

• (neregistrovaný)

15. 3. 2008 19:10

Těhotenství jsem nahlásila zaměstnavateli.Našel náhradu,ale já o dítě přišla.Teď jsem v neschopnosti.Chce mi dát výpověď hned jak přijdu.Výpověď chci dát já,protože mně v odstupném oškube.Když ukončím PP v neschopnosti a poběží 2.měs.výp.lhůta a opět otěhotním,tak jsem v nějaké ochranné lhůtě nebo se musím nahlásit na PÚ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 3. 2008 0:31

Jiřka (neregistrovaný)

Re: OT.Neschopost,vypověď,těhotenství
      Výpověď dát můžete, v tom Vám nikdo nebrání, ale v tom případě odstupné nenáleží. Pro Vás by bylo výhodnější počkat, až Vám výpověď dá on. Pokud Váš pracovní poměr skončí v den, kdy již budete těhotná, bude Vaše ochranná lhůta 6 měsíců ode dne skončení prac. poměru. Ochranná lhůta znamená, že když v této době onemocníte nebo nastoupíte na mateřskou (a nebudete mít nového zaměstnavatele), budete mít placené nemocenské nebo mateřské dávky od tohoto zaměstnavatele, o němž píšete. Pokud v ochranné lhůtě neonemocníte a nenastoupíte jinam, pak se pochopitelně nahlaste na ÚP. Pokud nastoupíte jinam a pak onemocníte, budete již placena novým zaměstnavatelem.
      Pokud v den skončení prac. poměru nebudete těhotná, bude Vaše ochranná lhůta 7 dnů.

• 16. 3. 2008 10:07

Laďa (neregistrovaný)

Re: OT.Neschopost,vypověď,těhotenství
      Ano výpověď sama nepodávejte, to by bylo pro Vás nevýhodné např. kvůli tomu odstupnému, jak píše Jiřka. Navíc co se týče té výpovědní doby, tak tu dostanete stejnou tedy 2 měsíce v případě, kdy dá výpověď zaměstnavatel, tak v případě, kdy byste dala výpověď sama. Pokud Vám dá zaměstnavatel po návratu výpověď, začne dvouměsíční výpovědní doba běžet od prvního dne následujícího měsíce. Pokud by zaměstnavatel pro Vás neměl ve výpovědní době práci a chtěl by Vás nechat doma, nemusíte přistoupit na skončení PP před uplynutím výpovědní doby. Zaměstnavatel by Vás v tomto případě musel nechat docházet do práce až do vypršení výpovědní doby. Pokud by Vás nechal doma, musel by Vám proplácet mzdu ve výši průměrného výdělku až do uplynutí výpovědní doby i kdyby jste do práce nechodila .

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).