Prodej odepsaného hmotného majetku.

• (neregistrovaný)

15. 3. 2008 22:40

Dobrý den. Měl jsem auto na leasing, dodržel jsem leasing. smlouvu a zítra mám doplatit zůst. hodnotu 1.000 Kč. Dával jsem si leasing do DE a příští měsíc bych chtěl to auto prodat. (asi za 400.000 Kč) musím je zdanit? Je to příjem z podnikání nebo par. 10? A ještě jeden dotaz. Kdybych si vzal auto na leasing a leasingovou smlouvu chtěl třeba na dva nebo na tři roky? Jde to dát do DE? Děkan. Radim

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 3. 2008 0:10

I. (neregistrovaný)

Re: Prodej odepsaného hmotného majetku.
      Po ukončení leasingu musíte auto zařadit do majetku firmy, alespoň za jeden den. Před jeho prodejem bych ho vyřadila a zdanila tak v §10(z tohoto § se nepočítá SP a ZP). Pokud náklady na pořízení auta dáváte do N musíte jeho prodej zdanit ještě 5 let po vyřazení z obchodního majetku. Doba trvání leasingu je 36 měsíců. Splatit ho můžete za půl roku, ale leasing musí trvat 36 měsíců.
      Prosan I.

• 16. 3. 2008 9:03

E. (neregistrovaný)

Re: Prodej odepsaného hmotného majetku.
      Pozor na daňovou reformu: od 1.1.08 je leasing předmětů v 2.odpisové sk. nutný na 5 let - což platí také pro všechna auta. Takže nový leasing na 60 měsíců, ale jsou různé varianty, jak to auto mít i na 24 nebo 36 měsíců se zůstatkovou hodnotou atd. Měli by vám to vysvětlit při nákupu nového vozu. E.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).