Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 3. 2008 10:56
Chceme prodat DB (nájemní smlouva září/2004) předtím byla začátkem roku 2004 smlouva o smlouvě budoucí). A rádi bychom koupili větší byt.
1 - jak je to s daněmi? četla jsem, že pokud v bytě bydlíme víc než 2 roky je osvobození od daně z příjmů, pokud prokážete investici (koupi) nového bytu či domu či stavby (do jaké doby?). Ale taky jsem četla, že v OV je to 2 roky a u DB je to 5 let tak nevím.
2 - je lepší jít za realitkou nebo si vzít svého právníka? Inzerát dáme na net s tím, že realitky se pravděpodobně ozvou (co jsem četla na netu). Ale ač realitky nabízí právní služby hodně známých nebylo moc spokojeno a nakonec si platili svého právníka. Tak si říkám jestli není zbytečné utrácet i za realitku, když jejich právní služby nejsou tak skvělé jak tvrdí.
3 - máme stavební spoření (už úvěr) na tento byt, lze převést na novou nemovitost? Máte s tím někdo zkušenosti?
4 - jak je to s převodem s nájemních práv na jiného družstevníka? Budeme muset napsat asi nějaký dopis na představenstvo, aby schválili převod?
předem hrozně moc děkuji!