Re: Vyplatí se u OSVČ pojistné na NP ?
Určitě se vám vyplatí být pojištění,představte si,že se vám stane něco vážného a když nebudete pojištění,tak jak zabezpečíte nejen sebe,ale i svoji rodinu.Myslím si,že nepojistit se,je hodně velká nezodpovědnost,to nejde o nemoc,ale co úraz? Pak se každý diví,že nic nedostane a to pojištění zase není tak velké,abyste to neunesl.
Pokud vím, tak většina OSVČ je pro nemoc nebo trvalé následky úrazu pojištěna spíš komerčně. Tady z toho státního nemocenského pojištění stejně rodinu nezabezpečíte a pokud budete platit minimum, tak dostanete pár šušňů.
Také souhlasím. Většina OSVČ si státní nemocenské neplatí, protože je nevýhodné a mají něco komerčního např. na pobyt v nemocnici, na ztrátu příjmů atd. A když jsou jen nachlazení, tak stejně nemohou použít neschopenku, protože není, kdo by to za ně udělal.
Navíc se nejedná o státní nemocenské pojištění ale pouze o jiný druh daně a k tomu je minimální ochota ho platit.
Hezký den!
Určitě se Vám pojistné na nem.poj. platit vyplatí.
V případě úrazu nebo dlouhodobé nemoci /což nikdo neví, zda ho to někdy nepotká jako mě/ sice jako nemocenskou většinou berete pár korun, ale nemusíte po dobu nemoci, pokud trvala od 1. do posledního dne v měsíci platit pojistné na SZ a zdravotní pojištění, kdežto v případě, že si nemocenskou platit nebudete, nebudete od této platby osvobozen i když nebudete mít žádné příjmy.
Zdánlivě nesouvisí, ale je to tak. Když chcete uznat nemoc, musíte zdravotní pojišťovně doložit, že jste pobírala nemocenskou a to musí trvat celý kalendářní měsíc, jinak máte smůlu a musíte platit pojistné.
Zažila jsem to na vlastní kůži, takže to vím jistě.
>>Určitě se Vám pojistné na nem.poj. platit vyplatí.
>>V případě úrazu nebo dlouhodobé nemoci /což nikdo
>>neví, zda ho to někdy nepotká jako mě/ sice jako
>>nemocenskou většinou berete pár korun, ale nemusíte po
>>dobu
>>nemoci, pokud trvala od 1. do posledního dne v měsíci
>>platit pojistné na SZ a zdravotní pojištění, kdežto v
>>případě, že si nemocenskou platit nebudete, nebudete
>>od
>>této platby osvobozen i když nebudete mít žádné
>>příjmy.
>
>Opravdu je tam pro vyjmutí z důchodového a zdravotního
>pojištění v případě delší nemoci podmínkou placení
>nemocenského pojištění? Vždyť to spolu vůbec nesouvisí.
>Zdánlivě nesouvisí, ale je to tak. Když chcete uznat
>nemoc, musíte zdravotní pojišťovně doložit, že jste
>pobírala nemocenskou a to musí trvat celý kalendářní
>měsíc, jinak máte smůlu a musíte platit pojistné.
>Zažila jsem to na vlastní kůži, takže to vím jistě.
Skutečně musíte doložit pobírání nemocenských dávek nebo předložit doklady, ze kterých je zřejmé, že jste opravdu nemocná byla celý měsíc, tzn. neschopenku a uschopnění?
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 3. 2008 16:30
Začínám jako OSVČ a vedu DE. Poradí mi prosím někdo, zda se vyplatí přihlásit se na pojistné na NP? Sice jsem nemocen tak 1x za 2 roky, ale přeci jen mám takový nepříjemný pocit "kdyby se něco stalo". Má s tím někdo zkušenost? Díky