Kdo může uplatnit daňový bonus na dítě

• (neregistrovaný)

17. 3. 2008 8:12

Dobrý den, zpracovala jsem pro sestru společné zdanění manželů, kdy manželka byla celý rok bez zdan. příjmů.
    U každého z manželů jsem pak uplatnila při odpočtu jedno dítě. Zdálo se mi lepší to takhle rozdělit, aby nemusela manželka doplácet a manželovi by o to zase víc vraceli. Jenže FÚ tvrdí, že manželka nedosáhla příjmu 48.000 ,- za rok a že nemůže uplatnit daň. bonus. Prý se to musí přepsat na manžela. Zdá se mi to takhle nešikovné, navíc jsem přesně takhle postupovala loni u mého společného zdanění a nebyl problém. Záleží na tom , jak si to vyloží FÚ, nebo jsou pro to nějaká pravidla?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 3. 2008 8:16

ccb (neregistrovaný)

Re: kdo může uplatnit daňový bonus na dí
      pokud manžel uplatňoval celý rok obě děti,nelze protom v DP rozdělit na oba manžele.

• 17. 3. 2008 8:18

ccb (neregistrovaný)

Z ustanovení § 35c odst. 4 ZDP vyplývá, že daňový bonus může uplatnit poplatník, který ve zdaňovacím období měl příjem podle § 6, 7, 8 nebo 9 alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy. Zákon zde dále stanoví, že pouze u poplatníka, který má příjmy pouze podle § 9, nesmí výdaje převýšit tyto příjmy.

• 17. 3. 2008 11:07

Laďa (neregistrovaný)

Třeba jste u sebe vloni uplatnila jen slevu na dítě a nevznikl Vám nárok na doplatek daňového bonusu. To by byl samozřejmě jiný případ, slevu na dítě lze uplatnit bez limitu 6-ti násobku min. mzdy, bonus uplatnit bez splnění limitu 6-ti násobku nejde.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).