Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 3. 2008 10:38
Dobrý den,
mohly byste mi prosím poradit, zda můžu uznat jako daňový náklad vyúčtování za plyn a elektřinu, které přišlo dříve (asi o dva měsíce) než byly vystaveny faktury za nákup bytů, které pronajímáme. Faktury byly vystaveny až po té, co došlo k zápisu do katastru.
A ještě prosím o radu, jak mám odepisovat byty, když část kupní ceny tvoří spoluvlastnický podíl na pozemku. Je má úvaha správná, když vstupní cenu o tento spoluvlastnický podíl ponížím?
A do třetice všeho dobrého. Od 1.4. se chceme stát plátci DPH. Jak mám zaúčtovat vyúčtovací fakturu, když zálohy byly hrazeny bez DPH. Můžu si uplatnit celé DPH a zálohy odečíst v ceně včetně DPH, tak jak byly hrazeny.
Moc děkuju za rady. S pronájmem bytů a s touto problematikou jsem nikdy nepracovala, tak se raději ptát, abych v tom nenadělala nějaké kopance.