Žena bez příjmu, sleva na dítě

• (neregistrovaný)

17. 3. 2008 16:33

dobrý den, měla bych takový dotaz, který jsem zde již řešila, ale paní se mi vrátila z finančáku s tím, že je to špatně, tak prosím někoho, kdo s tím má zkušenost- jedná se o to, že manželé se vzali v srpnu 2007, spolu mají jedno dítě, to je jasné, ona má ale 3 děti z předešlého manželství. Je mi jasné, on uplatňuje slevu na dani na tyto děti od září. Teď jsem udělala SZM s tím, že ona nemá žádné příjmy, je na rodičáku s dítětem toho nového manžela a já měla za to, že si může uplatnit slevu na dani za období leden až srpen na ty své děti. Ale oni jí řekli, že nemůže. Jde ovšem o slevu na dani, ne o bonus. Tak nevím-Může????Neměla žádny příjem, jen vlastně onu 1/2 příjmu manžela.
    Díky za jakoukoli reakci

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 3. 2008 23:10

Lenka (neregistrovaný)

Re: žena bez příjmu, sleva na dítě
      mám dojem, že pokud splnily všechny podmínky tak nárok na slevu má.Pokud je její základ daně po rozdělení od manžela vyšší, než 48.000,-,měla by mít nárok i na daňový bonus.
      To je můj názor, ale ráda si počkám na jiný

• 18. 3. 2008 11:19

Pája (neregistrovaný)

Slevu na dani na dítě nelze uplatnit z příjmů, který je od manžela, když manželka své vlastní příjmy nemá, vím to z vlastní zkušenosti, akorát, že mě to z FÚ nevrátily, že to mám špatně, ale rovnou mi napsaly, že to zamítají a o slevu jsme přišly. Děti si může uplatnit jen ten, který má nějaké vlastní příjmy a uplatní je v SZM.

• 18. 3. 2008 14:07

Laďa (neregistrovaný)

Našel jsem článek, který potvrzuje nárok i když je z r.2005, myslím, že vychází z ustanovení ZDP dosud platných.
      20.9.2005, Ing. Martin Děrgel, Zdroj: Verlag Dashöfer
      Dotaz:
      Jak bude vypadat společné zdanění našeho zaměstnance a jeho ženy za rok 2005? Budou se brát v září 2005. Zaměstnanec si vezme ženu, která je na rodičovské dovolené s 1 dítětem (2 roky). Budou moci ve společném zdanění manželů uplatnit daňové zvýhodnění na dítě? Pokud ano, za jakých podmínek (společná domácnost, osvojení) a za kolik měsíců? Bude moci jeho žena uplatnit základní nezdanitelnou část daně na poplatníka (na sebe) a v jaké výši?
      Odpověď:
      Zvýhodněný výpočet daně ze společného základu daně manželů bude možno poprvé uplatnit v daňovém přiznání za kalendářní rok 2005, a to za podmínek (§ 13a odst. 1 ZDP), platí-li nejpozději k 31. 12. 2005 současně, že:
      1. jde o manžele,
      2. vyživují alespoň 1 dítě,
      3. toto dítě s nimi žije ve „společné“ domácnosti.
      Není podstatné, že např. manželka nebude mít za rok 2005 žádné zdanitelné příjmy. Každý z manželů bude muset podat vlastní daňové přiznání, kde bude vypočítávat daň z poloviny společného základu daně. Společný základ daně je souhrn dílčích základů daně podle § 6 až 10 ZDP (příp. upravených ve smyslu § 5 a § 23 ZDP), snížený o nezdanitelné částky dle § 15 ZDP za každého z manželů. V daném případě tedy bude společný základ daně obou poplatníků snížen zejména dvakrát o základní odpočet 38.040 Kč náležející každému z nich.
      Pokračování níže

• 18. 3. 2008 14:11

Laďa (neregistrovaný)

Pokračování odpovědi

Následně si vypočte každý z manželů ve svém přiznání daň z poloviny společného základu daně a manželka si uplatní slevu na dani 6 000 Kč (resp. daňový bonus) z titulu celoročně vyživovaného dítěte v souladu s § 35c ZDP. Případně se může o toto daňové zvýhodnění podělit s manželem tak, že ona si jej uplatní do září (9 x 500 Kč) a on od října (3 x 500 Kč).
      Protože manžel bude muset podat daňové přiznání, nemůže mu zaměstnavatel provést roční zúčtování záloh. Za vyživované dítě se podle § 35c odst. 6 ZDP považuje mj. i dítě druhého z manželů. Manžel tedy může od října 2005 uplatňovat u svého zaměstnavatele měsíční slevu na dani 500 Kč (příp. měsíční daňový bonus) ve smyslu § 35d ZDP, pročež musí doplnit prohlášení k dani (§ 38k ZDP).

Moje poznámka:
      Požádal bych FÚ o vysvětlení, na základě jakého § nebo ustanovení ZDP nemůže manželka uplatnit slevu na dítě. Příjem sice neměla, ale uplatnit může z poloviny od manžela (jestli si to na FÚ nepletou s tím bonusem, pro který je podmínka 6-ti násobku minimální mzdy).

• 18. 3. 2008 14:15

vera (neregistrovaný)

také jsem takto nad tím přemýšlela, jestli opravdu si to nepletou s tím bonusem

dííky, zítra tam zajdu a dám vědět

• 20. 3. 2008 15:31

vera (neregistrovaný)

paní z fú kroutila nad tím hlavou, ale oporu v zákoně nenašla proč původně odmítla vzít , tak nakonec vzala....a to šlo 12000 Kč !

• 20. 3. 2008 19:07

Laďa (neregistrovaný)

No ještě se moc netěšte, ještě mají čas, možná se ještě vytasí s nějakým výkladem nebo vysvětlením o nadřízených a bude všechno zase jinak.

• 20. 3. 2008 19:17

vera (neregistrovaný)

no doufám, že snad už ne....bylo to po konzultaci s několika pracovnicemi fú
      tak uvidíme

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).