Re: žena bez příjmu, sleva na dítě
Slevu na dani na dítě nelze uplatnit z příjmů, který je od manžela, když manželka své vlastní příjmy nemá, vím to z vlastní zkušenosti, akorát, že mě to z FÚ nevrátily, že to mám špatně, ale rovnou mi napsaly, že to zamítají a o slevu jsme přišly. Děti si může uplatnit jen ten, který má nějaké vlastní příjmy a uplatní je v SZM.
Našel jsem článek, který potvrzuje nárok i když je z r.2005, myslím, že vychází z ustanovení ZDP dosud platných.
20.9.2005, Ing. Martin Děrgel, Zdroj: Verlag Dashöfer
Dotaz:
Jak bude vypadat společné zdanění našeho zaměstnance a jeho ženy za rok 2005? Budou se brát v září 2005. Zaměstnanec si vezme ženu, která je na rodičovské dovolené s 1 dítětem (2 roky). Budou moci ve společném zdanění manželů uplatnit daňové zvýhodnění na dítě? Pokud ano, za jakých podmínek (společná domácnost, osvojení) a za kolik měsíců? Bude moci jeho žena uplatnit základní nezdanitelnou část daně na poplatníka (na sebe) a v jaké výši?
Odpověď:
Zvýhodněný výpočet daně ze společného základu daně manželů bude možno poprvé uplatnit v daňovém přiznání za kalendářní rok 2005, a to za podmínek (§ 13a odst. 1 ZDP), platí-li nejpozději k 31. 12. 2005 současně, že:
1. jde o manžele,
2. vyživují alespoň 1 dítě,
3. toto dítě s nimi žije ve „společné“ domácnosti.
Není podstatné, že např. manželka nebude mít za rok 2005 žádné zdanitelné příjmy. Každý z manželů bude muset podat vlastní daňové přiznání, kde bude vypočítávat daň z poloviny společného základu daně. Společný základ daně je souhrn dílčích základů daně podle § 6 až 10 ZDP (příp. upravených ve smyslu § 5 a § 23 ZDP), snížený o nezdanitelné částky dle § 15 ZDP za každého z manželů. V daném případě tedy bude společný základ daně obou poplatníků snížen zejména dvakrát o základní odpočet 38.040 Kč náležející každému z nich.
Pokračování níže
Pokračování odpovědi
Následně si vypočte každý z manželů ve svém přiznání daň z poloviny společného základu daně a manželka si uplatní slevu na dani 6 000 Kč (resp. daňový bonus) z titulu celoročně vyživovaného dítěte v souladu s § 35c ZDP. Případně se může o toto daňové zvýhodnění podělit s manželem tak, že ona si jej uplatní do září (9 x 500 Kč) a on od října (3 x 500 Kč).
Protože manžel bude muset podat daňové přiznání, nemůže mu zaměstnavatel provést roční zúčtování záloh. Za vyživované dítě se podle § 35c odst. 6 ZDP považuje mj. i dítě druhého z manželů. Manžel tedy může od října 2005 uplatňovat u svého zaměstnavatele měsíční slevu na dani 500 Kč (příp. měsíční daňový bonus) ve smyslu § 35d ZDP, pročež musí doplnit prohlášení k dani (§ 38k ZDP).
Moje poznámka:
Požádal bych FÚ o vysvětlení, na základě jakého § nebo ustanovení ZDP nemůže manželka uplatnit slevu na dítě. Příjem sice neměla, ale uplatnit může z poloviny od manžela (jestli si to na FÚ nepletou s tím bonusem, pro který je podmínka 6-ti násobku minimální mzdy).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 3. 2008 16:33
dobrý den, měla bych takový dotaz, který jsem zde již řešila, ale paní se mi vrátila z finančáku s tím, že je to špatně, tak prosím někoho, kdo s tím má zkušenost- jedná se o to, že manželé se vzali v srpnu 2007, spolu mají jedno dítě, to je jasné, ona má ale 3 děti z předešlého manželství. Je mi jasné, on uplatňuje slevu na dani na tyto děti od září. Teď jsem udělala SZM s tím, že ona nemá žádné příjmy, je na rodičáku s dítětem toho nového manžela a já měla za to, že si může uplatnit slevu na dani za období leden až srpen na ty své děti. Ale oni jí řekli, že nemůže. Jde ovšem o slevu na dani, ne o bonus. Tak nevím-Může????Neměla žádny příjem, jen vlastně onu 1/2 příjmu manžela.
Díky za jakoukoli reakci