Re: Materiál nebo zboží -instalatérská f
Problém v mnoha i větších firmách - zboží je to, co koupíte a v nezměněném stavu zase prodáte, jakmile na tom něco uděláte, nebo někam zabudujete, je to materiál. Nakupujte zboží (504), tržby z prodejny jsou tržby za zboží(604), a pokud něco vydáváte z prodejny instalatérům musíte to na základě výdejky přeúčtovat na materiál. Ten pak spotřebujete na 501 a zároven tržby za tyto služby budou na 602. Pak budete schopni zjistit marži na zboží, výnosnost poskytovaných služeb.
Tak to je tedy problém, sklad se vede na prodejně, kde i oceňují a skladově si odepisují materiál (ovšem toto není provázáno se samotným účetnictvím) Předchozí účetní právě účtovala i ten prodej zboží jako prodej materiálu. Myslíte, že by se dalo třeba jen nějakým poměrem přeúčtovat část materiálu na zboží?
No ale oni přeci musí vydávat své zboží partě instalatérů, která ho spotřebuje jako materiál ne? Měly by mít výdejky, které někdo podepíše, že si je převzal a spotřeboval. Takže tyto výdejky bych účtovala na 501
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 3. 2008 8:46
Jsme instalatérská firma a máme také prodejnu. Nyní si nejsem jistá, jak je to se zaúčtováním - něco je vlastně jako materiál a něco jako zboží.Tržby z prodejny jsem účtovala jako prodej zboží, ovšem veškeré nákupy mám jako nákup materiálu. To co jsme dělali s prací mám ve výnosech jako prodej služeb, tam materiál nerozúčtováváme . Mám i ty tržby z prodejny přeúčtovat jako prodej materiálu, je v tom nějaký problém? Děkuji