Materiál nebo zboží -instalatérská fa

• (neregistrovaný)

18. 3. 2008 8:46

Jsme instalatérská firma a máme také prodejnu. Nyní si nejsem jistá, jak je to se zaúčtováním - něco je vlastně jako materiál a něco jako zboží.Tržby z prodejny jsem účtovala jako prodej zboží, ovšem veškeré nákupy mám jako nákup materiálu. To co jsme dělali s prací mám ve výnosech jako prodej služeb, tam materiál nerozúčtováváme . Mám i ty tržby z prodejny přeúčtovat jako prodej materiálu, je v tom nějaký problém? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 3. 2008 9:46

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

Re: Materiál nebo zboží -instalatérská f
      Problém v mnoha i větších firmách - zboží je to, co koupíte a v nezměněném stavu zase prodáte, jakmile na tom něco uděláte, nebo někam zabudujete, je to materiál. Nakupujte zboží (504), tržby z prodejny jsou tržby za zboží(604), a pokud něco vydáváte z prodejny instalatérům musíte to na základě výdejky přeúčtovat na materiál. Ten pak spotřebujete na 501 a zároven tržby za tyto služby budou na 602. Pak budete schopni zjistit marži na zboží, výnosnost poskytovaných služeb.

• 18. 3. 2008 11:49

Petra (neregistrovaný)

Tak to je tedy problém, sklad se vede na prodejně, kde i oceňují a skladově si odepisují materiál (ovšem toto není provázáno se samotným účetnictvím) Předchozí účetní právě účtovala i ten prodej zboží jako prodej materiálu. Myslíte, že by se dalo třeba jen nějakým poměrem přeúčtovat část materiálu na zboží?

• 18. 3. 2008 12:29

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

No ale oni přeci musí vydávat své zboží partě instalatérů, která ho spotřebuje jako materiál ne? Měly by mít výdejky, které někdo podepíše, že si je převzal a spotřeboval. Takže tyto výdejky bych účtovala na 501

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).