Re: OSVČ celý rok, zaměstnání 1/2 roku??
Moc tomu ještě nerozumím, dělám kombinaci ze zaměstnáním poprvé.
V roce 2006 začal 1.6. podnikat a zároveň byl celý rok zaměstnancem. V přehledu za rok 2006 má uvedenou samostatnou výdělečnou činnost jen jako vedlejší a to na 7 měsíců.
Na druhé straně pro účely placení zaloh v roce 2007 bude OSVČ vykonávat vedlejší činnost- je zde uvedeno.
A zálohy si platil od března až do konce roku.
Mám to tedy považovat za vedlejší činnost na 6 měsíců a 6 hlavní?
A do odstavce 2 na přehledu uvedu hlavní i vedlejší?
Děkuji moc za každou radu.
Podnikat začal 1.6.2006 jako vedlejší činnost to teda platí i pro rok 2007. Do přehledu pro OSSZ zapíšete celých 12 měsíců jako vedlejší činnost. Vypočítáte kolik má vyměřovací základ z vedeljší činnosti a kolik zaplatil na zálohách z ponikání. Vše se bude vyplňovat z vedlejší činnosti. Pro OSSZ nevyplňujete příjmy ani zálohy na pojistné ze závislé činnosti.
tak ještě jenou snad už jsem to správně pochopila za rok 2007 byl OSVČ po celý rok. od 01/07 do 06/07 byl zaměstnán. Tak první půl rok což je 6 měsíců má pro OSSZ činnost vedlejší. Od července se měl přihlásit na OSSZ jako OSVČ z hlavní činnosti. Poté se musí podat za zbylé měsíce tojest. 6 měsíců jako hlavní činnost.
Můžu Vás ještě poprosit o radu? První půl rok byl zaměstnán, ale nedosáhl příjmu 96 000,-Kč, to jsem vyčetla v přehledu a pokud to správně chápu tak v tomto případě nemůže být vedlejší činnost.
Ale nevím zda se to týká celého roku (příjem 96 000,-) nebo zda si to můžu pokrátit na ten půl rok. Polovina by byla 48 000,- a to by vlastně dosáhl...příjem ze zaměstnání měl 81 026,-Kč za půl roku.
To znamená, že by mohl být 1/2 roku vedlejší a 1/2 roku hlavní. Myslíte, že je to tak správně??
Děkuji moc
Můžu Vás ještě poprosit o radu? První půl rok byl zaměstnán, ale nedosáhl příjmu 96 000,-Kč, to jsem vyčetla v přehledu a pokud to správně chápu tak v tomto případě nemůže být vedlejší činnost.
Ale nevím zda se to týká celého roku (příjem 96 000,-) nebo zda si to můžu pokrátit na ten půl rok. Polovina by byla 48 000,- a to by vlastně dosáhl...příjem ze zaměstnání měl 81 026,-Kč za půl roku.
To znamená, že by mohl být 1/2 roku vedlejší a 1/2 roku hlavní. Myslíte, že je to tak správně??
Děkuji moc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 3. 2008 10:05
Dobrý den,
OSVČ vykonávala svou činnost po celý rok. Uplatňuje výdaje %. Základ daně z této činnosti je 63 601,-Kč. Od ledna do června byl zároveň zaměstnanec příjem 81 026,- z toho pojistné 10 158,-- Dílčí ZD tedy 70 868,-. Nerozumím teď vyplnění přehledu pro OSSZ.
Je to jen hlavní činnost nebo zároveň i vedlejší? Já se domnívám, že hlavní a do přehledu tedy vyplňuji všude hlavní a 12 měsíců podnikání. Je to správně??