OSVČ celý rok, zaměstnání 1/2 roku??

• (neregistrovaný)

18. 3. 2008 10:05

Dobrý den,
    OSVČ vykonávala svou činnost po celý rok. Uplatňuje výdaje %. Základ daně z této činnosti je 63 601,-Kč. Od ledna do června byl zároveň zaměstnanec příjem 81 026,- z toho pojistné 10 158,-- Dílčí ZD tedy 70 868,-. Nerozumím teď vyplnění přehledu pro OSSZ.
    Je to jen hlavní činnost nebo zároveň i vedlejší? Já se domnívám, že hlavní a do přehledu tedy vyplňuji všude hlavní a 12 měsíců podnikání. Je to správně??

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 3. 2008 12:24

mirka (neregistrovaný)

Re: OSVČ celý rok, zaměstnání 1/2 roku??
      záleží na tom jak to má nahlášený u OSSZ. Pokud ten půl rok měl jako hlavní a druhý půl rok jako vedlejší musíte to tam rozepsat. Pokud má nahlášený celý rok jako hlavní je to hlavní 12 měsíců

• 18. 3. 2008 12:39

iva (neregistrovaný)

Moc tomu ještě nerozumím, dělám kombinaci ze zaměstnáním poprvé.
      V roce 2006 začal 1.6. podnikat a zároveň byl celý rok zaměstnancem. V přehledu za rok 2006 má uvedenou samostatnou výdělečnou činnost jen jako vedlejší a to na 7 měsíců.
      Na druhé straně pro účely placení zaloh v roce 2007 bude OSVČ vykonávat vedlejší činnost- je zde uvedeno.
      A zálohy si platil od března až do konce roku.

Mám to tedy považovat za vedlejší činnost na 6 měsíců a 6 hlavní?
      A do odstavce 2 na přehledu uvedu hlavní i vedlejší?
      Děkuji moc za každou radu.

• 18. 3. 2008 12:58

mirka (neregistrovaný)

Podnikat začal 1.6.2006 jako vedlejší činnost to teda platí i pro rok 2007. Do přehledu pro OSSZ zapíšete celých 12 měsíců jako vedlejší činnost. Vypočítáte kolik má vyměřovací základ z vedeljší činnosti a kolik zaplatil na zálohách z ponikání. Vše se bude vyplňovat z vedlejší činnosti. Pro OSSZ nevyplňujete příjmy ani zálohy na pojistné ze závislé činnosti.

• 18. 3. 2008 13:05

mirka (neregistrovaný)

tak ještě jenou snad už jsem to správně pochopila za rok 2007 byl OSVČ po celý rok. od 01/07 do 06/07 byl zaměstnán. Tak první půl rok což je 6 měsíců má pro OSSZ činnost vedlejší. Od července se měl přihlásit na OSSZ jako OSVČ z hlavní činnosti. Poté se musí podat za zbylé měsíce tojest. 6 měsíců jako hlavní činnost.

• 18. 3. 2008 13:20

iva (neregistrovaný)

Můžu Vás ještě poprosit o radu? První půl rok byl zaměstnán, ale nedosáhl příjmu 96 000,-Kč, to jsem vyčetla v přehledu a pokud to správně chápu tak v tomto případě nemůže být vedlejší činnost.
      Ale nevím zda se to týká celého roku (příjem 96 000,-) nebo zda si to můžu pokrátit na ten půl rok. Polovina by byla 48 000,- a to by vlastně dosáhl...příjem ze zaměstnání měl 81 026,-Kč za půl roku.
      To znamená, že by mohl být 1/2 roku vedlejší a 1/2 roku hlavní. Myslíte, že je to tak správně??
      Děkuji moc

• 18. 3. 2008 13:25

iva (neregistrovaný)

Můžu Vás ještě poprosit o radu? První půl rok byl zaměstnán, ale nedosáhl příjmu 96 000,-Kč, to jsem vyčetla v přehledu a pokud to správně chápu tak v tomto případě nemůže být vedlejší činnost.
      Ale nevím zda se to týká celého roku (příjem 96 000,-) nebo zda si to můžu pokrátit na ten půl rok. Polovina by byla 48 000,- a to by vlastně dosáhl...příjem ze zaměstnání měl 81 026,-Kč za půl roku.
      To znamená, že by mohl být 1/2 roku vedlejší a 1/2 roku hlavní. Myslíte, že je to tak správně??
      Děkuji moc

• 18. 3. 2008 19:54

mirka (neregistrovaný)

Koukněte se na zákon 155/1995 Sb, § 9 odst.6, tam to rozvádějí, já bych to pochopila tak, že to je za celý kalendářní rok a jelikož podnikal jen půl roku tuto částku bych pokrátila. Protože další půl rok to měl jako hlavní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).