Re: poplatky za úvěr + úroky
Když píšu o tom, co vstupuje do pořizovací ceny, myslím tím dobu, než je majetek uveden do užívání. U úroků se můžete rozhodnout a bankovní poplatky tam nevstupují, projděte si § 47 vyhlášky.
Omlouvám se, nezlobte se, ale jsem už v koncích. Zařadila jsem stavbu a pozemek do OM společnosti na základě návrhu na vklad do katastru. A teť mám velké potíže s daňovým poradcem, protože mi tvrdí, že odepisovat můžeme až na zákaldě zapsání na katastru, že návrh na vklad nestačí. Tak se s tím mořím už dva dni a opravdu mi to už nemyslí. Ten § 47 si určitě přečtu.
Ještě jednou omluva
Prosím neomlouvejte se, nebylo to myšleno nijak dotčeně. Ještě k tomu co píšete si myslím, že se Váš daňový poradce mýlí a Vy jste postupovala správně. Když se podíváte do § 56/7 zmíněné prováděcí vyhlášky, tak zjistíte, že dnem pro zařazení do majetku u zapisovaných nemovitostí je den doručení návrhu na vklad. Účetně tedy odepisovat můžete. Daňový odpis stejně uplatníte až na konci roku za v plné výši, to již právní účinky smlouvy - tedy přechod vlastnictví na Vás dávno nastane a splníte tak podmínku ZDP, že daň.odpisovat může poplatník, která má k majetku vlastnické právo.
Moc Vám děkuji za rady Vámi zmiňovaný § jsem si pročítala a z něho jsem vycházela. Akorát pořád bojuji s tím vlastníckým právem.
Na kupní smlouvě jsou dva datumy z katastr. úřadu. Jeden je vklad práva zapsán v kat.nemovitosti /tím dnem jsme tedy vlastníky a můžeme i daňově odpisovat/ a právní účinky vkladu a to je tedy datum zařazení do OM společnosti?
Jsem přesvědčený, že převádění nemovitosti zapisované do KN na základě kupní smlouvy se daty na smlouvě nemusíte zabývat. Vlastnické právo přechází dnem návrhu na vklad do katastru nemovitostí. To je den, kdy zařadíte do OM a začínáte odepisovat, potvrzuje to vyhláška - je to i dnem uskutečnění účetního případu.
viz. vyhláška:
doručení návrhu na vklad katastrálnímu úřadu při převodu vlastnictví k nemovitostem. Pokud není vklad později zapsán, musí se účetní zápisy zpětně opravit. V případě převodu nemovitostí je tedy datum uskutečnění účetního případu podmíněno nabytím právního účinku vkladu do katastru (to je ten druhý datum na smlouvě). Tato podmínka se uvádí na kartě dlouhodobého majetku a v inventuře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 3. 2008 10:46
Jsme s.r.o. a koupili jsme budovu a pozemek na úvěr. Chci ujistit, zda poplatky za úvěr + úroky vstupují do pořizovací ceny majetku do doby návrhu na vklad do katastru. A pak je mohu dávat rovnou do nákladů.