DPH ze škodní události

• (neregistrovaný)

18. 3. 2008 13:07

Snad někdo pochopí a poradí! Já si s tím nevím rady!
    V lednu mělo naše nákladní vozidlo havárku - totální škoda! Vozidlo bylo odtaženo. Faktura za odtah byla zaplacenou pojišťovnou přímo firmě, která odtah provedla. Tato firma nám pak zaslala fakturu s poznámkou NEPLATIT a dopisem, že nám fakturu posílá jen pro uplatnění DPH.
    O 14 dní později nám zaslala pojišťovna žádost o vrácení neoprávněného plnění za DPH. Já teď řeším, jak tohle celé zaúčtovat?? Prosím, setkali jste se s tím někdo a poradíte?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 3. 2008 13:18

j. (neregistrovaný)

Re: DPH ze škodní události
      Na základě faktury od odtahovky si uplatníte nárok na odpočet DPH. plnění od pojišťovny je bez DPH, takže vynárokované DPH jim vrátíte, jestliže ho zaplatili. Měli Vám refundovat jen částku ve výši ZD.
      Možná nejjednodušší by bylo zaúčtovat celou fakturu přijatou jako nákladovou a interním dokladem udělat předpis na pojistné plnění (ZD). Pak Vám bude "přebývat" DPH, které spárujete s přebytkem vyplaceného pojistného a máte to.

• 18. 3. 2008 13:36

Ivett (neregistrovaný)

Děkuji! Ale pojistné plnění ještě nebylo stanoveno! Celá věc se stále řeší!!
      Upřesním to:
      faktura za odtah - 4500,-- ZD, 855,-- 19% DPH
      pojišťovna - žádost o vrácení DPH na 855,--
      plnění ze škodní události ještě nebylo vyměřeno!

• 18. 3. 2008 14:09

j. (neregistrovaný)

To nevadí, uplatníte si nárok na odpočet a těch 855,- Kč pošlete místo odtahové firmě pojišťovně. Stejně asi dostanete alší faktury za opravu (kvůli uplatnění DPH) a od celkového plnění se bude odečítat spoluúčast, nebo zohlednění stáří vozu, nebo tak. Já to dělám třeba ve více krocích tak, abych se v tom i po delší době vyznala

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).