Cestovní náhrady- prosím Laďu

• (neregistrovaný)

19. 3. 2008 12:53

Pročítala jsem si zde nějaké vaše odpovědi na cestáky. Prosím řeknete mi Váš názor na následující můj dotaz?

Prosím když pro s.r.o. pracuje někdo na základě mandátní smlouvy ve které je zaneseno že má nárok na proplácení cestovních náhrad. Pro služební cestu použil své vlastní osobní auto které není v majetku firmy jak se na něj nahlíží pro účely např. proplacení nafty jako na podnikatele nabo jako na zaměstnance. Děkuji Z.
    Odpověd jsem jednu dostala jako na zaměstnance. Já jsem si právě myslela pravý opak. Tak nevím.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 3. 2008 16:58

Laďa (neregistrovaný)

Re: Cestovní náhrady- prosím Laďu
      Na společníky a jednatele s.r.o. a členy statutárního orgánu právnické osoby lze pohlížet dle ZDPr. jako na zaměstnance.

Mandátní smlouva
      Je-li s nějakou osobou sjednána např. mandátní smlouva podle ustanovení § 566 a dalších obchodního zákoníku, pak je, podle § 572 téhož zákona, mandant povinen uhradit mandatáři náklady, které mandatář nutně nebo účelně vynaložil při plnění svého závazku, pokud již nejsou zahrnuty v úplatě. Pro daňové účely pak platí v plném rozsahu ujednání uvedené v této příslušné mandátní anebo jiné příkazní smlouvě.
      Čerpáno z článku - Okruh osob, kterým jsou poskytovány cestovní náhrady
      10.7.2007, Ing. Karel Janoušek, Zdroj: Verlag Dashöfer
      Najdete ho zde:
      http://www.pamservis.cz/?sekce=3&uroven=11
      Pro otevření článku i ostatních článků je ale myslím potřeba se zdarma jednoduše zaregistrovat na uvedené stránce v nabídce Registrace.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).