Re: Cestovní náhrady- prosím Laďu
Na společníky a jednatele s.r.o. a členy statutárního orgánu právnické osoby lze pohlížet dle ZDPr. jako na zaměstnance.
Mandátní smlouva
Je-li s nějakou osobou sjednána např. mandátní smlouva podle ustanovení § 566 a dalších obchodního zákoníku, pak je, podle § 572 téhož zákona, mandant povinen uhradit mandatáři náklady, které mandatář nutně nebo účelně vynaložil při plnění svého závazku, pokud již nejsou zahrnuty v úplatě. Pro daňové účely pak platí v plném rozsahu ujednání uvedené v této příslušné mandátní anebo jiné příkazní smlouvě.
Čerpáno z článku - Okruh osob, kterým jsou poskytovány cestovní náhrady
10.7.2007, Ing. Karel Janoušek, Zdroj: Verlag Dashöfer
Najdete ho zde:
http://www.pamservis.cz/?sekce=3&uroven=11
Pro otevření článku i ostatních článků je ale myslím potřeba se zdarma jednoduše zaregistrovat na uvedené stránce v nabídce Registrace.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 3. 2008 12:53
Pročítala jsem si zde nějaké vaše odpovědi na cestáky. Prosím řeknete mi Váš názor na následující můj dotaz?
Prosím když pro s.r.o. pracuje někdo na základě mandátní smlouvy ve které je zaneseno že má nárok na proplácení cestovních náhrad. Pro služební cestu použil své vlastní osobní auto které není v majetku firmy jak se na něj nahlíží pro účely např. proplacení nafty jako na podnikatele nabo jako na zaměstnance. Děkuji Z.
Odpověd jsem jednu dostala jako na zaměstnance. Já jsem si právě myslela pravý opak. Tak nevím.