Odpisy - daŃové,účetní,přerušení

• (neregistrovaný)

19. 3. 2008 19:51

V září 2007 jsme pořídili OA. Ale na konci roku jsme ve ztrátě. Můžeme tedy posunout odpis auta až na rok 2008. A jak to bude s daňový a účetním odpisem? Účetně musím odpisovat letos a to od října? A mám to pak nějak zohlednit i v daňovém přiznání? Že uvedu rozdíl mezi ÚO a DO - do dané kolonky a to vlastně bude připočitatelná položka k dani?? Když daňové budou nižší a účetní vyšší.
    Moc nerozumím tomu posunutí nebo přerušení.
    Účetní chci udělat tak jako daňové, jen je budu vlastně dělat jako časové..takže vše posunu od toho října...
    Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 3. 2008 21:10

bubu (neregistrovaný)

Re: Odpisy - daŃové,účetní,přerušení
      Jsem přesvědčen o tom, že pokud bylo auto používáno, pak musí být účetně odepisováno od října . Účetní odpis by totiž měl vyjadřovat skutečné fyzické opotřebení majetku.
      Zda budete majetek odepisovat také daňově, záleží na Vašem rozhodnutí. Pokud se samozřejmě také rozhodnout daňové odepisování přerušíte.

V případě, že jsou účetní odpisy vyšší než daňové je tento rozdíl, částkou která se při transformaci hospodářského výsledku na základ daně přičítá.

V případě, že by daňové odpisy byly vyšší než účetní je tento rozdíl částkou, která se při transformaci hospdářského výsledku na základ odečítá.

Všem, kteří již někdy četli některé moje odpovědi na otázky týkající se odpisů se omlouvá, že i nadále tvrdošínně trvám na svém názoru, že systém kdy účtetní odpisy se rovnaní odpisům daňový považuji za děs, hrůzu a paskvil, neboť konstrukce odpisů účetních je naprosto odlišná od konstrukce odpisů daňových.

I nadále doporučuji aby účetní odpisy odpovídaly skutečnému opořebení majetku a oblast daňových odpisů nechť každý řeší dle vlastního uvážení tj. daňově odepisovat nebo daňové odpisování přerušit.

Hezký večer přeje
      bubu

• 19. 3. 2008 21:19

JL (neregistrovaný)

>Jsem přesvědčen o tom, že pokud bylo auto používáno,
      >pak musí být účetně odepisováno od října . Účetní odpis
      >by totiž měl vyjadřovat skutečné fyzické opotřebení
      >majetku.
      >Zda budete majetek odepisovat také daňově, záleží na
      >Vašem rozhodnutí. Pokud se samozřejmě také rozhodnout
      >daňové odepisování přerušíte.
      >
      >V případě, že jsou účetní odpisy vyšší než daňové je
      >tento rozdíl, částkou která se při transformaci
      >hospodářského výsledku na základ daně přičítá.
      >
      >V případě, že by daňové odpisy byly vyšší než účetní
      >je tento rozdíl částkou, která se při transformaci
      >hospdářského výsledku na základ odečítá.
      >
      >Všem, kteří již někdy četli některé moje odpovědi na
      >otázky týkající se odpisů se omlouvá, že i nadále
      >tvrdošínně trvám na svém názoru, že systém kdy účtetní
      >odpisy se rovnaní odpisům daňový považuji za děs, hrůzu a
      >paskvil, neboť konstrukce odpisů účetních je naprosto
      >odlišná od konstrukce odpisů daňových.
      >
      >I nadále doporučuji aby účetní odpisy odpovídaly
      >skutečnému opořebení majetku a oblast daňových odpisů nechť
      >každý řeší dle vlastního uvážení tj. daňově odepisovat
      >nebo daňové odpisování přerušit.
      >
      >Hezký večer přeje
      > bubu

Velice děkuji za info. Já vždy právě dělala, že se to rovná, nikdy jsem tomu nerozumněla chci to změnit, ale tohle je jediný majetek firmy ,který se v současné době odpisuje.
      Takže jestli vám rozumím dobře, tak účetně to normálně proženu 551 ale v přiznání, ty odpisy vlastně přičtu... bude to + .
      A příští rok začnu odpisovat daňově. A normálně od začátku nebo vynechám ten letošek... teď nevím zda jsem to dobře popsala.
      Díky
      Jarka
      >
      >
      >
      >

• 19. 3. 2008 21:53

bubu (neregistrovaný)

Pokud v roce 2007 vykážete na účtu 551 účetní odpisy např. v částce 10 000.--Kč.
      Daňově v roce 2007 odpisovat nebudete - přerušíte odepisováni- pak daňový odpis je 0.

V tom případě účetní odpisy jsou o 10 000,--Kč vyšší než daňové.

V daňovém přiznání proto při transformaci hosp. výsledku na základ daně budete částku 10 000,--Kč přičítat.

Varianta 1 v roce 2008
      V roce 2008 budete zase účetně odepisovat a na účtu 551
      vykážete částku např. 15 000,--Kč.
      Rozhodnete se že budete v roce 2008 daňově odepisovat a vypočtete roční daňový odpis např. 10 000,-Kč.

V tom případě jsou účetní odpisy zase vyšší než daňové a rozdíl - částku 5 000,-- v daňovém přiznání za rok 2008 opět příčítáte +.

Varianta 2 v roce 2008
      Účetní odpis na účtu 551 nezměněn 15 000,-Kč. Daňový odpis v roce 2008 20 000,--Kč. Daňové odpisy jsou vyšší než účetní - rozdíl v částce 5 0000,--Kč v transformaci HV na základ daně odečítáte -.

Jsou to jen příklady bez konkrétní znalosti nevím, která varianta u Vás v roce 2008 připadá v úvahu.

Obecně pokud v jednom roce přerušíte odepisování, v dalším chcete odepisovat - tak pokračujete tak jako by odepisování nebylo přerušeno - alespoň taková je formulace v zákoně.

Ale jestli v roce 2008 použijete sazby, popř. koeficienty jako v prvním roce odepisování si nejednou nejsem vůbec jistý - v tom jsem momentálně mimo.

Snad Vám v tom někdo poradí.

Zdraví

bubu

• 19. 3. 2008 22:01

JL (neregistrovaný)

Jo, tak ty výpočty jsou mi jasné. Ale teď to přerušení či posunutí začátku odpisu. Ale raději asi spíše to vydím na přerušení, takže v 2008 budu mít daňové vlastně jako za druhý rok. A letos si daňové neuznám. A tak si to dopíši i do karty majetku.
      Jinak jde o auto za 249415,- , odpis rovnoměrný.
      A ÚO - dělám to tak že vemu ten daňový ale do nákladů dám jen počet měsící (DO/12 x počet měsíců od pořízeni -tedy 3 - vroce 2007)

Díky
      Jarka
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >

• 19. 3. 2008 22:24

bubu (neregistrovaný)

Jestli mohu poprosit pokusme se dnes večer vyřešit pouze odpisy roku 2007. Ale hlavně, na začátek, pokud chcete výši účetních odpisů roku 2007 stanovit podle daňových odpisů - pak to prosím po mě nechtějte - s tím totiž já zásadně vnitřně nesouhlasím.

Já bych to udělal takto:
      Stanovil bych si dobu použitelnost auta např. na 3 roky - 36 měsíců.
      Pak měsíční účetní odpis představuje částku 249425:36=6928
      účetní odpis za 10-12/2007 je 6928 x 3 = 20 784,--

Když přerušíte daňové odepisování pak daňový odpis bude 0

V tom případě budou účetní odpisy roku 2007 vyšší než daňové odpisy roku o čásktu 20 784

Částku 20 784,--Kč v daňovém přiznání přičítáte

Zdraví
      bubu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).