Info-rodičovský příspěvek

• (neregistrovaný)

21. 3. 2008 0:25

Dobrý večer,

skoro vůbec se neorijentuji v zákonech a dávkách, a tak bychpotřebovala poradit..( vyhledávala jsem,ale nějak jsem nenašla ty správné dotazy)

- jsem na rodičáku,a vprosinci dceři budou 4 roky. Kdybych během tohoto roku otěhotněla, co bych poté brala za peníze( po prosinci)-tedy jest-li vůbec nějaké?? jsem vedená stále jako zaměstnanec.

- kdybych tedy čekla dítě-po tom 4. roce mé dcerky, mohla bych si vybrat tu 3. letou " variantu", nebo mi bude automaticky dána ta pomalá varianta, díky tomu , že by mě neměli z čeho vypočítat dávky v mateřství, když jsem byla na rodičáku 4 roky( na mateřskou se to vypočítává 3 měsíce zpětně, né?..)

- a kdybych nastoupila do práce, a potom otěhotněla, kolik procent se vypočítává z platu na mateřské dávky?

Doufám, že jsem Vám moc nelezla na nervy..Děkuji mockát za jakoukoliv radu!

L.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 3. 2008 7:39

xy5 (neregistrovaný)

Re: Info-rodičovský příspěvek
      >
      >y jest-li vůbec nějaké??
      >jsem vedená stále jako zaměstnanec.

Pokud jste stále vedena jako zaměstnanec, tzn., že jste zaměstnavatele požádala o čerpání neplac. volna - na potvrzené žádosti (zaměstnavatel s tímto volnem musel souhlasit) máte datum, do kdy jste o toto neplac. volno požádala, tzn., že následující den po tomto neplac. volnu byste měla nastoupit do zaměstnání. Rodičovská dovolená (u zaměstnavatele) je jen do 3 let. Rodičovský příspěvek (vyplácený od státu) můžete pobírat až do 4 let. V tom je rozdíl.
      >
      >- kdybych tedy čekla dítě-po tom 4. roce mé dcerky,
      >mohla bych si vybrat tu 3. letou " variantu", nebo mi
      >bude automaticky dána ta pomalá varianta, díky tomu ,
      >že by mě neměli z čeho vypočítat dávky v mateřství,
      >když jsem byla na rodičáku 4 roky( na mateřskou se to
      >vypočítává 3 měsíce zpětně, né?..)
      >
      Pokud tedy otěhotníte nyní (když jste v prac.poměru), tak Vám bude peněžitá pomoc v mateřství (PPM) vypočítána pravděpodobně z doby před nástupem na přechozí PPM - nevím, zda jste potom neměla nějaké odměny, nečerpala dovolenou, apod. Výpočítává se z příjmů - když nemáte příjem za posledních 12 kal. měsíců, jde se vždy o tři kal. měsíce dál - až se najde příjem, který je dělitelný odprac. dny. Já se domnívám, že každá žádost o rodič. př. (o jeho délku a výši) se žádá pokaždé znovu a také se tak posuzuje. Informace získáte na www.mpsv.cz (státní soc. podpora) nebo určitě Vám podají informace na kontaktním místě (odkud berete nyní rod.příspěvek + příd.na děti)

>- a kdybych nastoupila do práce, a potom otěhotněla,
      >kolik procent se vypočítává z platu na mateřské dávky?
      >
      Pokud nastoupíte, tak bude záležet, kdy odejdete na PPM - pokud již se bude moci vzít v úvahu alespoň nějaký příjem od tohoto nástupu, potom se bude PPM počítat z této doby.
      Výše PPM činí od prvního dne 69% denního vyměř. základu.Také záleží, kdy Vám nárok na další PPM vznikne - pokud do 4 let dítěte, potom se porovnávají PPM (a který je vyšší - se platí).

>

• 21. 3. 2008 9:23

L. (neregistrovaný)

Děkuji za informace. Ještě bych přeci jenom k tomu zaměstnavateli:
      Před 3. rokem dcery jsem pouze zavolala šéfové, jestli mi dají výpověď pro nadbytečnost, nebo co bude dál. Ona "jen" říkala, že mě bude vést v evidenci dál..že to je pro ni výpis pár papírů, ale že jí to nevadí. A při tom ví, že se k nim už nevrátím...Takže žádnou žádost jsem nedávala a žádné datum mi nedala...

- v létě bych potřebovala od nich výpověd-kvůli jiné práci(nastoupím tedy do jiné práce..) půjde to normálně bez problémů? Nevidím důvod, proč by mi ji nemohli dát(když ví, že k nim už dojíždět nemohu)-nebo je v tom někde háček?

Děkuji moc!!!

• 21. 3. 2008 9:28

zz (neregistrovaný)

No, pokud vám ten telefonát zapře - vy jste povinna o neplacené volno požádat a mít potvrzené, že vám ho opravdu schvalují. Teď to mohou zapřít a psát vám áčka.
      A nevím proč by vám výpověď měli dávat oni, když ukončit pracovní poměr potřebujete vy. Tak výpověď podejte vy a je to.

• 21. 3. 2008 9:55

xy5 (neregistrovaný)

Ano, můžete dát výpověď - nezapomeňte, že je 2 měs. výpovědní doba, tzn., že pokud převezme zaměstnavatel Vaši výpověď nejpozději 31.3., potom skončí Váš PP 31.5. Pokud ji ale obdrží až někdy během dubna, potom skončíte až 30.6.
      Ještě k tomu volnu od zaměstnavatele - on je totiž i zaměstnavatel ve velkém průšvihu, když od Vás nemá žádost o neplac. volno podepsané. Pokud byste totiž tu žádost měla schválenou, potom za neplac. volno se ZP neplatí (za Vás je plátcem ZP stát - berete rodič. příspěvek). Jelikož tam u něho žádná dohoda není, potom by Vám měl vést neomluvenou absenci - a z té všichni (i ti, za které je plátcem ZP stát) musí platit ZP (takže když na tom bude trvat, může po Vás požadovat 1080 Kč za každý měsíc neomluvené absence). Tyto peníze se musí odeslat na ZP. Takže Vám držím palce, abyste se k Vaší spokojenosti domluvili.

• 21. 3. 2008 15:25

L. (neregistrovaný)

Děkuji, trošku jste mě teď vyděsili..Takže když mi zaměstnavatel nebude dělat problémy, a dodrží, co řekl(že mě bude stále evidovat) tak je to pro mě vpořádku? Nebo si mám teď něco dodatečně zařídit?
      Mám tedy momentálně placenou ZP?- Nebo tím, že jsme si nedali dohodu o neplac. volnu, tak to za mě nikdo neplatí?...

A ještě-až dám výpověď, a budu např.-ještě pár měsíců na rodičáku-tak za mě zdravotní pojiš. platí stát? A sociální též?

Děkuji Vám moc.

• 21. 3. 2008 16:24

yy (neregistrovaný)

No ale to byla vaše povinnost, ne zaměstnavatele písemně požádat o neplacené volno. Takže prvně si musíte se zaměstnavatelem ujasnit, jak to zaměstnavatel vede, zda jako neplacené volno nebo jako absenci. Potom teprve můžete zařizovat další. Viz již výše napsané.

• 21. 3. 2008 17:52

xy5 (neregistrovaný)

Je důležité, jak Vám zaměstnavatel vede toto volno, když jste doma po 3.roce dítěte. Já bych to viděla jedině na zpětné dohodě (snad antidatovat žádost a oni zaměstnavatel, aby schválil). Pokud by totiž přišla kontrola k Vašemu zaměstnavateli, tak by požadovali sepsanou dohodu (tj. schválenou Vaši žádost o neplac. volno). Pokud není od Vás žádost o neplac. volno, které schválí zaměstnavatel, tak by opravdu musel zaměstnavatel Vás vést na neomluvené absenci a srážet Vám zdrav. poj. - to by po Vás požadoval. Jenže je také chyba zaměstnavatele, pokud by neomluvenou absenci vedl, že Vám nenapsal nějaký dopis, kde Vás buď vyzývá k tomu, abyste okamžitě /po 3 letech dítěte/ nastoupila do zaměstnání a pokud byste na tento dopis nereagovala, mohl by Vám dát i okamžitou výpověď, že nechodíte do práce, že máte neomluvenou absenci. Takže já se domnívám, že chyba je i na straně zaměstnavatele, a měli byste se domluvit na zpětném vyhotovení a schválení žádosti o neplac. volno. Za neplac. volno se ve Vašem případě neplatí ZP (musela byste doložit z kontaktního místa, že Vám je vyplácen rodič. příspěvek, nebo ze zdrav. poj., že je za Vás stále plátcem stát) - to potvrzení by mělo mít datum někde kolem 3. narozenin Vašeho dítěte. Toto potvrzení by měl mít zaměstnavatel přiložené u Vaší žádosti o neplac. volno.
      Pokud dáte výpověď a budete pobírat rodič. příspěvek, pak to nahlásíte na zdrav. poj. a plátcem ZP bude za Vás stát. Nebo dejte výpověď tak, abyste hned nastoupila do nové práce - psala jste, že chcete někde nastoupit. Na soc. poj. se nic neplatí.

• 22. 3. 2008 12:19

Marie (neregistrovaný)

K otázce volby rodičovského příspěvku: jestli jste nebyla v posledních dvou letech před porodem nemocensky pojištěna nejméně 27O dnů, nevznikne Vám nárok na peněžitou pomoc v mateřství a tudíž nemůžete volit variantu rodičovského příspěvku a bude Vám vyplácen ve snížené výměře, tj. do 21 měsíců věku dítěte ve výši 7600,- Kč měsíčně a poté do 4 let věku dítěte ve výši 3800,- Kč měsíčně. Ale je možnost, jestli otec dítěte pracuje a je tudíž nemocensky pojištěn, může o rodičovský příspěvek požádat on, přestože vy budete o dítě pečovat a on pracovat. Z titulu jeho nemocenského pojištění provede volbu rodič. příspěvku v základní výměře do 3 let věku dítěte ve výši 7600,- Kč měsíčně. Jakmile požádá o rodičovský příspěvek a provede volbu, volba je již neměnná. Od následujícího měsíce můžete o rodičovský příspěvek požádat Vy a zůstane Vám zachována varianta rodič. příspěvku, který zvolil otec dítěte.

• 22. 3. 2008 14:06

L. (neregistrovaný)

Nemohla byste bát tak hodná-a poradit mi, jak se ta žádost sepisuje? Nebo to mám jen napsat:žádám o neplacené volno, bla bla...a podpisy obou a razítko a zpětné datum?
      Teď jsem volala zaměstnavatelce a ona o tom taky neví, jak to chodí-tak to vidíte! A pak o tom mám vědět já-chudák ženská .. :o)))

• 22. 3. 2008 17:14

xy5 (neregistrovaný)

Je dobře, že jste se se zaměstnavatelem alespoň dohodla takto, že sepíšete žádost a on Vám ji schválí. Samozřejmě budete antidatovat. Je štěstí, že během doby nebyla ve firmě kontrola ze zdravotní pojišťovny, u které jste pojištěna, takže pokud jste se dohodli na zpětném podepsání neplac. volna, je to ku prospěchu Vás i Vašeho zaměstnavatele. Souhlasím s Vámi, že zákony jsou nepřehledné (natož pro občany, které se zákony běžně nepracují) a myslím si, že chyba byla i na straně zaměstnavatele - ten Vás měl obeznámit jak to chodí (mzdová účetní toto musí znát).

VZOR žádosti:

nahoru napíšete adresu zaměstnavatele místo a datum
      PŘED 3.NAROZENINAMI
      Vašeho dítěte

Žádám o čerpání neplaceného volna od..... (napíšete datum - následující den po 3. narozeninách dítěte) do .....(např. 4. narozenin dítěte) z důvodu péče o dítě.

Děkuji

jméno, příjmení,
      můžete napsat svoje osobní
      číslo, které máte v zam.
      adresa

zde napíše zaměstnavatel: S čerpáním neplac. volna souhlasím
      razítko a podpis zaměstnavatele
      originál si nechá zaměstnavatel, jednu kopii Vám předá

Podotýkám, že v době čerpání neplac. volna neplatíte Vy ani zaměstnavatel zdravotní pojištění (jste pojištěncem státu). Pokud sjednáte datum do ...., tak následující den jste povinna nastoupit do zaměstnání. Po dobu neplaceného volna nenáleží nemocenské dávky ani OČR.

• 22. 3. 2008 22:46

L. (neregistrovaný)

>
      >Je dobře, že jste se se zaměstnavatelem alespoň
      >dohodla takto, že sepíšete žádost a on Vám ji schválí.
      >Samozřejmě budete antidatovat. Je štěstí, že během doby
      >nebyla ve firmě kontrola ze zdravotní pojišťovny, u které
      >jste pojištěna, takže pokud jste se dohodli na zpětném
      >podepsání neplac. volna, je to ku prospěchu Vás i
      >Vašeho zaměstnavatele. Souhlasím s Vámi, že zákony jsou
      >nepřehledné (natož pro občany, které se zákony běžně
      >nepracují) a myslím si, že chyba byla i na straně
      >zaměstnavatele - ten Vás měl obeznámit jak to chodí (mzdová
      >účetní toto musí znát).
      >
      >VZOR žádosti:
      >
      >nahoru napíšete adresu zaměstnavatele místo a
      >datum
      >
      > PŘED 3.NAROZENINAMI
      >
      > Vašeho dítěte
      >
      >Žádám o čerpání neplaceného volna od..... (napíšete
      >datum - následující den po 3. narozeninách dítěte) do
      >.....(např. 4. narozenin dítěte) z důvodu péče o dítě.
      >
      >Děkuji
      >
      >
      >jméno, příjmení,
      >
      >můžete napsat svoje osobní
      >
      >číslo, které máte v zam.
      >
      >adresa
      >
      >zde napíše zaměstnavatel: S čerpáním neplac. volna
      >souhlasím
      >razítko a podpis zaměstnavatele
      >originál si nechá zaměstnavatel, jednu kopii Vám
      >předá
      >
      >
      >Podotýkám, že v době čerpání neplac. volna neplatíte
      >Vy ani zaměstnavatel zdravotní pojištění (jste
      >pojištěncem státu). Pokud sjednáte datum do ...., tak
      >následující den jste povinna nastoupit do zaměstnání. Po dobu
      >neplaceného volna nenáleží nemocenské dávky ani OČR.
      >
      >
      >Strašně moc děkuji za váš drahocený čas , za vaši vstřícnost a hlavně za Vaše Rady!! :-))

• 22. 3. 2008 13:46

L. (neregistrovaný)

-to, že to byla moje povinnost- o tom mě nikdo neinformoval!..A jak žena, která se v zákonech neorientuje, má toto vědět?? ..ale přesto díky.

• 22. 3. 2008 19:01

yy (neregistrovaný)

S tím teda nesouhlasím - zákoník práce by měl zběžně znát každý zaměstnanec a před určitou událostí (mateřská) se účetní zeptat, eventuelně v zákoně najít. Čekat, že vás všichni povedou za ručičku - to se už v této společnosti nedá očekávat.

• 22. 3. 2008 22:55

L. (neregistrovaný)

Vlastně máte pravdu- tato událost mě OPĚT poučila...
      Co si člověk neudělá a nezjistí sám- to nemá!A díky Vám to můžu napravit.
      A to-že se v zákoníku práce nevyzná ani má šéfová-je to o to smutnější :-((

-také děkuji

• 23. 3. 2008 6:25

xy5 (neregistrovaný)

Není povinností zaměstnavatele (mzdové účetní), aby vedl(a) zaměsntance za ručičku, ale je vhodné, pokud jde žena na mateřskou dovolenou a žádá rady, aby jí mzdová účetní řekla, co kdy má udělat (o co požádat) - u zaměsntavatele. A v tomto případě rady správné nebyly.

• 24. 3. 2008 0:28

Jiřka (neregistrovaný)

Ale já jsem z toho všeho nevyčetla, že by se Lucie dříve na něco mzdové účetní ptala. Navíc mám z toho dojem, že mluvila jen se svou zaměstnavatelkou a ta fakt toto vůbec nemusí vědět, na to může mít placené lidi a taky mám dojem, že jde o malou firmu a svoji mzdovou účetní ani nemají, možná si mzdy dělá sama majitelka nebo je zadává externí účetní. Vždyť víte jak to chodí - majitelka je zrovna tak člověk jako Lucie a existuje spousta takových zaměstnavatelů, kteří se starají o svůj obchod a co se týká personálního, vědí jen ty základní věci. Zákoník práce platí naprosto stejně jak pro zaměstnance tak pro zaměstnavatele a když něco neví zaměstnavatel, vůbec to neznamená, že je to horší, než když něco neví zaměstnanec. Záleží na důsledcích, které z té neznalosti nakonec vyplynou, ale když výsledek vyzní ve větší neprospěch zaměstnance, protože on něco opomněl, neznamená to, že je všivák zaměstnavatel, protože mu spráívně neporadil.

• 24. 3. 2008 12:05

Lucie (neregistrovaný)

S tím plně souhlasím.Zaměstnavatel zřejmě není povinen mi vše říkat, co a jak.
      Navíc je to tak, jak píšete- moje šéfová si dělá vše sama.
      -Ale já už mám s ní takové zkušenosti, že jsem si odpočátku musela vše zjišťovat sama , co a jak se dělá a pak jí říkat, co má udělat, co vypsat ...-to, že mě měla přihlásit na mateřskou-byla jsem stále vedená, jako zaměstnanec, atd..je toho více.
      Tak to už nebyla má povinnost, nemyslíte??Když si vše dělá sama, tak by se v tom měla orientovat. Když každý smrtelník je povinen znát Záko. práce, tak ona též!
      Co se týče této dohody jsem "zaspala" , to přiznávám... Ale starat se o to, co je její práce a povinnost- to neměl v podstatě být můj problém, a přesto jsem ho řešila-radši.Protože jsem věděla u ní- co si nezařídím sama to nemám.

Já ji nechci vůbec hanit!!!, ale když není schopna dělat svou práci, tak jak má, tak ať to nedělá, nebo ať se taky poradí,ne? není přeci možné, aby zaměstnanec radil zaměstnavateli, co má udělat.Od toho tam nejsem, a ani na to nemám postavení.(a teď nemyslím jen tu dohodu)

Nechci to už řešit, každý máme na to evidentně jiný názor :-)

Moc děkuji všem-hlavně té paní, co mi ve všem ochotně poradila v této věci .
      Vypadá to, že to nakonec dobře dopadne a pro mě to je poučení pro příště. nashledanou
      Lucie

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).