Re: roční zúčtování daně
No tedy Jano!To tedy koukám,tak vy díky své neznalosti využijete toho, že to ten hoch nestihl do 15.02.!!Samozřejmě ten termín neznal, ale já již v lednu všechny upozorňuji na tento termín.Vsadím se, že jste ho ani neupozornila! Co by se Vám stalo, kdyby jste si doplnila základní znalosti a neposílala ty chudáky studenty na FÚ.
Pokud si student nepožádal o RZ, tak je to jeho věc. Třeba nepodepsal proto, že měl podepsané daň.přiznání u jiného zaměstnavatele, ale v tom případě si měl vyžádat u tohoto zaměstnavatele potvrzení o příjmech a daň.př. předat na FÚ (pokud měl záloh.daň). Mně nejde do hlavy jedna věc (už jsem na tento dotaz -podaný včera - odpovídala). Jak můžete sjednat MZDU v čistém? To se dohodnete na určité částce za hod. v čistém? Jak to přepočítáváte na hrubou, abyste se dopočítala? Kdyby měl jednorázovou dohodu o provedení práce a ta byla sjednána v čistém, to bych pochopila (i když to také není v souladu se zákonem), ale jak můžete sjednat mzdu (tedy prac. poměr) v čistém, to mi nejde do hlavy /hlavně jak potom mzdu počítáte/?
>>>>>Mám brigádníka-studenta, který nepodepsal prohlášení.
>>>>>Mzdu má slíbenou v čisté, takže ho nic nenutí si
>>>>>podepsat prohlášení. Teď chtěl udělat roční zúčtování
>>>>>daně(jeden měsíc byla mzda nad 5.000 hrubá, takže to
>>>>>byla
>>>>>zálohová daň). Řekla jsem mu, ať si jde na finanční
>>>>>úřad, že mě může požádat jen do 15.2, ale nevím, jak
>>>>>bych
>>>>>to udělala, kdyby přišel včas. To bych mu musela
>>>>>udělat roční zúčtování i když nepodepsal prohlášení
>>>>>nebo
>>>>>předělat celý rok daň srážkovou na zálohovou?
>>>>
>>
>?
>---
>Chápu, že většinu mzdových účetních to rozruší, naštve
>atp., ale není zákon, který by zakazoval sjednávat
>mzdu v "čistém". No a někteří podnikatelé a zaměstnanci
>to přímo milují.
Já si nedovedu představit, že by byla sjednávána mzda v čistém - vždyť to by byl porušen zákoník práce (vždyť by mohlo jít o diskriminaci). Kdo má podepsané daň.prohlášení a má slevu na poplatníka, příp. další slevy, daň. zvýhodnění na děti, tak mu vychází (při úplně stejné hrubé mzdě) úplně jiný čistý příjem než u zaměstnance, který všechny tyto slevy nemá, popř. nemá vůbec podepsané daň.prohl. Chudák mzdová účetní - jak ta by pak měla počítat mzdy. Ještě jsem se nesetkala s programem, kde by se naváděla čistá mzda a program to nějak přepočítal na hrubou (a nevěřím, že vůbec nějaký takový existuje).
Jsem také mzdová a požadavek na mzdu v čistém mě nechává úplně chladnou.S výpočtem je sice víc práce ale jde to.Horší je podle mne názor, že podepsání prohlášení je věcí zaměstnance a mně do toho nic není.Praxe mne naučila-aby mi do toho něco bylo, protože je mnohem jednodušší zaměstnance na to upozornit a nechat podepsat-pokud je nárok-, než potom řešit dodatečné podepsání a převod srážkové daně na zálohovou.
pokud zaměstnanec nechce podepsat daň.prohlášení (i přes dotaz MÚ), tak ho přece k tomu nesmíte nutit, aby ho podepsal (žádná povinnost to není, aby měl podepsané daň.prohl.) - zákon zakazuje mít podepsané daň.prohl. u více zaměstnavatelů, které má současně
>>>
>>>>
>>>>Pokud si student nepožádal o RZ, tak je to jeho věc.
>>>>Třeba nepodepsal proto, že měl podepsané daň.přiznání
>>>>u
>>>>jiného zaměstnavatele, ale v tom případě si měl
>>>>vyžádat u tohoto zaměstnavatele potvrzení o příjmech
>>>>a
>>>>daň.př. předat na FÚ (pokud měl záloh.daň). Mně nejde
>>>>do
>>>>hlavy jedna věc (už jsem na tento dotaz -podaný včera
>>>>-
>>>>odpovídala). Jak můžete sjednat MZDU v čistém? To se
>>>>dohodnete na určité částce za hod. v čistém? Jak to
>>>>přepočítáváte na hrubou, abyste se dopočítala? Kdyby
>>>>měl
>>>>jednorázovou dohodu o provedení práce a ta byla
>>>>sjednána v čistém, to bych pochopila (i když to také
>>>>není v
>>>>souladu se zákonem), ale jak můžete sjednat mzdu
>>>>(tedy
>>>>prac. poměr) v čistém, to mi nejde do hlavy /hlavně
>>>>jak potom mzdu počítáte/?
>>>---
>>>Chápu, že většinu mzdových účetních to rozruší,
>>>naštve
>>>atp., ale není zákon, který by zakazoval sjednávat
>>>mzdu v "čistém". No a někteří podnikatelé a
>>>zaměstnanci
>>>to přímo milují.
>>Jsem také mzdová a požadavek na mzdu v čistém mě
>>nechává úplně chladnou.S výpočtem je sice víc práce
>>ale jde
>>to.Horší je podle mne názor, že podepsání prohlášení
>>je věcí zaměstnance a mně do toho nic není.Praxe mne
>>naučila-aby mi do toho něco bylo, protože je mnohem
>>jednodušší zaměstnance na to upozornit a nechat
>>podepsat-pokud je nárok-, než potom řešit dodatečné
>>podepsání a
>>převod srážkové daně na zálohovou.
>
>pokud zaměstnanec nechce podepsat daň.prohlášení (i
>přes dotaz MÚ), tak ho přece k tomu nesmíte nutit, aby
>ho podepsal , nikde neuvádím, že ho nutím
žádná povinnost to není, aby měl podepsané
>daň.prohl.) nikde neuvádím, že je to povinnost
zákon zakazuje mít podepsané daň.prohl.
>u více zaměstnavatelů, které má současně
nikde neuvádím , že to tak může být
Když jsem se ptala, tak prohlášení podepsat nechtěl, poněvadž ho nic nenutí. Má stejnou mzdu. Takže tu daň má navíc, tak nevím, proč bych kvůli tomu musela předělávat celý rok - daň srážkovou na zálohovou a předělávat i roční přehled, který už mám odevzdaný.A ještě ho na to upozorňovat. Normální zaměstnance na to samozřejmě upozorňuji. A že šéf slibuje brigádníkům-pouze brigádníkům čistou mzdu, to se mně taky nelíbí, ale nic s tím nenadělám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 3. 2008 7:47
Mám brigádníka-studenta, který nepodepsal prohlášení. Mzdu má slíbenou v čisté, takže ho nic nenutí si podepsat prohlášení. Teď chtěl udělat roční zúčtování daně(jeden měsíc byla mzda nad 5.000 hrubá, takže to byla zálohová daň). Řekla jsem mu, ať si jde na finanční úřad, že mě může požádat jen do 15.2, ale nevím, jak bych to udělala, kdyby přišel včas. To bych mu musela udělat roční zúčtování i když nepodepsal prohlášení nebo předělat celý rok daň srážkovou na zálohovou?