Hlavní navigace

Použití osob. automobilu v podnikání

  • (neregistrovaný)

    21. 3. 2008 10:35

    Dobrý den,

    omlouvám se za svůj laický dotaz, prosím o radu, zda je možné používat automobil v osobním vlastnictví pro služební účely, platit na něj silniční daň, vést si knihu jízd a současně ho odepisovat ve firmě? Je toto možné, nebo, abych automobil mohla odpisovat, musím ho vložit do majetku společnosti?
    A následně když automobil prodám, musím z něj platit daň, když jsem ho odpisovala ve firmě? Je potřeba nechat vyhotovit odhad ceny auta za takový prodej.

    Moc děkuji za odpověď.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 3. 2008 10:51

      Lenka P. (neregistrovaný)

      Re: použití osob. automobilu v podnikání
      Pakliže máte automobil registrovaný na rodné číslo a nezařadíte ho do majetku, můžete ho používat pro služební účely,neodepisujete ho, ale uplatňujete náhradu na kilometr + spotřebu PHM podle technického průkazu. V takovém případě již nemůžete dát do nákladů žádné další výdaje na auto - opravy, povinné ručení. Pokud takové auto prodáte, pak z toho prodeje neplatíte nic, pokud ho máte ve vlastnictví déle než jeden rok.
      Pokud ho vložíte do obchodního majetku, pak odepisujete, uplatňujete náhrady na PHM ve skutečné výši, uplatňujete také náklady na opravy, atd. Pokud takové auto ale prodáte, pak příjem daníte, proti tomu jde do nákladů zůstatková cena utomobilu. I kdybyste ho vyřadili před prodejem z majetku, musíte příjem danit podle § 10, protože u majetku v obchodním majetku je časový test po vyřazení 5 let.
      Silniční daň platíte v každém případě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).