Nemocenská a výpověď

• (neregistrovaný)

22. 3. 2008 0:21

Dobrý den, zažívám situaci, kdy jsem na nemocenské s pracovním úrazem, přičemž se mi naskytla příležitost pracovat po ukončení stávajícího pracovního poměru u jiné firmy. Potřebuji vědět jestli mohu podat výpověď v době nemocenské a zda pokud by moje nemocenská bohužel trvala déle než výpovědní lhůta, byl by tento stávající pracovní poměr ukončen až s ukončením této nemocenské. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 3. 2008 8:03

Ala (neregistrovaný)

Re: Nemocenská a výpověď
      Výpoved v nemoci dát můžete, každopádně bych do ni poznamenala, že je to z důvodu, že po uschopněni uz nemůžete tuto praci vykonavat. a snažit se o dohodu, pokud marodíte, a poměr skončil, jste stále u zamestnavatele v ochrané lhůtě. Správně by výpoved ze strany zamestnance se výpov.doba měla prodlužovat o dobu nemoci, proto zkuste tu dohodu a hrat to na zdravotní důvody. Známému to ted vyšlo.

• 22. 3. 2008 8:40

yy (neregistrovaný)

Takový nesmysl jsem už dlouho nečetla - výpovědní doba se o dobu nemoci prodlužuje jen v případě, že ji dává zaměstnavatel zaměstnanci z důvodu nadbytečnosti nebo rušení a zaměstnanec je v době, kdy by měl pracovní poměr končit v neschopnosti. V jiných případech a už vůbec ne v případě, že dá výpověď zaměstnanec. A pokud dá sám výpověď , pracovní poměr skončí uvedeným dnem, pouze nemocenskou mu bude zaměstnavatel vyplácet až do skončení nemoci. To že uvede, že důvodem výpovědi je to, že nemůže práci vykonávat nemá žádný právní dopad - musel by mít lékařské potvrzení.

• 22. 3. 2008 9:20

Laďa (neregistrovaný)

Výpověď ze strany zaměstnance se v žádném případě neprodlužuje o dobu nemoci (to platí pouze při výpovědi zaměstnavatele z organizačních důvodů s nárokem na odstupné).
      Výpověď můžete podat i v době nemocenské, PP by skončil uplynutím výpovědní doby a v případě, že by byste marodil dál, pobíral byste nemocenskou nadále i kdyby PP už skončil. Jinak záleží na tom, zda Vás chce nebo může Váš zaměstnavatel zaměstnávat po uschopnění na původním místě, případně na jiném. Pokud by nechtěl, tak by jistě s Vámi rozvázal PP třeba ze dne na den dohodou, pokud byste mu to navrhl tzn. i bez výpovědi. Jsou i jiné možnosti, pokud by Vás po uschopnění nemohl zaměstnávat pro Váš změněný zdravotní stav a Vy sám byste nesouhlasil s ukončením PP, tak by Vám dal výpověď zaměstnavatel kvůli zdravotním důvodům. Běžela by výpovědní lhůta, tam máte zase možnost, pokud pro Vás nemá zaměstnavatel vhodné místo, podat okamžité skončení PP protože Vám nepřidělil vhodné místo a to byste pak měl i nárok na odstupné. Je třeba vše uvážit, mohl byste být krácen na náhradách v případě předčasného ukončení prac. neschopnosti nebo skončení PP, protože v případně prac. úrazu máte nárok na náhradu za ztrátu na výdělku po dobu prac.neschopnosti a náhradu za ztrátu na výdělku po skončení prac.neschopnosti z důvodu nižšího výdělku v případě převedení na méně placenou práci v důsledku prac. úrazu.

• 22. 3. 2008 22:09

Jiřka (neregistrovaný)

Jen to Pavlovi trochu upřesním - zaměstnavatel by Vám po skončení nemoci musel do 15 dnů přeřadit na jiné vhodné místo pouze tehdy, pokud by ho měl. A to jen tehdy, pokud budete mít lékařský posudek od závodního lékaře, že tu původní práci už nesmíte vykonávat. Pokud by jiné místo neměl, může Vám dát výpověd, běžela by výpovědní doba, ale určitě byste nemohl v takovém případě zrušit pracovní poměr a požadovat odstupné proto, že Vám ho nepřidělil.

• 25. 3. 2008 13:00

Laďa (neregistrovaný)

Já bych to tak určitě neviděl. Dotázal jsem se na to v Občanské poradně Brno a zde je jejich odpověď:

Vážený pane,
      obdrželi jsme Váš dotaz týkající se okamžitého zrušení pracovního poměru.V dotazu uvádíte, že jste od zaměstnavatele obdržel výpověď podle ZP § 52 písmena e) a rád byste se dozvěděl, zda byste mohl okamžitě ukončit pracovní poměr podle ZP § 56.
      Okamžitě zrušit pracovní poměr podle našeho názoru můžete, vycházíme ze ZP zejména z §18 a následující - právní úkony a z §50 a následující - skončení pracovního poměru. Pracovní poměr je možné okamžitě zrušit i když Vám běží výpovědní lhůta. V případě okamžitého zrušení skončí pracovní poměr nejdříve ke dni, kdy zaměstnavatel obdrží písemné skončení pracovního poměru.

• 25. 3. 2008 16:18

Jiřka (neregistrovaný)

Teda Laďo, pokud Váš dotaz zněl pouze tak, že jste dostal výpověď podle § 52 e) a zda můžete ukončit prac. poměr okamžitě, pak nechápu, kde vzali oporu pro svoji odpověď. Zákoník práce přece tím § 52 e) dává zaměstnavateli možnost dát výpověď zaměstnaci, který nesmí pode posudku závodního lékaře vykonávat sjednanou práci. Pokud Vám zaměstnanec přijde s tímto posudkem, pak § 41 odst. 1 písm a) přikazuje zaměstnavateli, aby tomuto zaměstnanci přidělil jinou, pro něj vhodnou práci. Pokud ji zaměstnavatel nemá, pak mu ji nemůže přidělit, a proto přijde na řadu právě ten § 52 e) a běží výpovědní lhůta (pokud se nedohodnou jinak). V této výpovědní lhůtě je zaměstnanec placen náhradou jako při prostojích, protože původní práci vykonávat nemůže a jiná prostě k dispozici není. Já tady nevidím žádné pochybení zaměstnavatele, kvůli kterému by mohl zaměstnanec okamžitě zrušit pracovní poměr a požadovat odstupné. Jistě že je možné, jak píší z Občanské poradny, zrušit pracovní poměr i když již běží výpovědní lhůta, ale musí pro to být důvod.To by mohl udělat pouze tehdy, kdyby zaměstnavatel pro něj jinou vhodnou práci měl, ale nepřidělil by mu ji do 15 dnů a nechal ho pracovat na původním pracovišti.

• 25. 3. 2008 18:19

Laďa (neregistrovaný)

To co uvádíte v poslední větě neodpovídá ustanovení o okamžitém skončení PP zaměstnancem dle § 56 odst.a). Tam není řešeno, že jde pouze o případ, kdy zaměstnavatel jinou vhodnou práci má, ale nepředělil ji zaměstnanci. Tam je uvedeno, že pokud zaměstnavatel jinou vhodnou práci nemá, tak zaměstnanec může okamžitě zrušit PP. Tzn., že přestože se zaměstnavatel ničím neprovinil jak píšete, a objektivně jinou práci nemá, přesto může zaměstnanec okamžitě PP zrušit. Může se to zdát vůči zaměstnavateli tvrdé, nebo nespravedlivé (to nebudu hodnotit, zákon odsouhlasili poslanci a je platný), ale § 56 a) to zaměstnanci umožňuje. Tak to alespoň chápu já.

• 25. 3. 2008 18:39

Laďa (neregistrovaný)

A to jsem vlastně neřešil výpověď zaměstnavatele v následku prac. úrazu jak se ptal tazatel, tedy v tom případě § 52 odst.d), tam je to vůči zaměstnavateli ještě přísnější, tam má zaměstnanec nárok na odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku.

• 25. 3. 2008 22:02

Jiřka (neregistrovaný)

Mně se zase nezdá logické, aby byla zaměstnavateli dána možnost dát zaměstnanci výpověď bez odstupného, když nemůže vykonávat původní práci, když by vlastně podle Vás ten zaměstnanec mohl zrušit prac. poměr okamžitě a nárokovat odstupné. To by vlastně tento § 52 nemohl zaměstnavatel použít nikdy, to by tam tato možnost ani nemusela být, kdyby mělo platit, že jestliže zaměstnance nepřevede na jinou práci, tak ten může vždy zrušit prac. poměr okamžitě. Já jsem přesvědčena, že právě proto tam ta možnost výpovědi je dána - zaměstnavatel nemá pro něj jinou vhodnou práci a tudíž ho nemůže jinam převést a co by jinak s tím zaměstnancem dělal? A proto je zde ta možnost dát mu výpověď pro ztrátu schopnosti vykonávat práci a nemusí mu dávat odstupné. Já to nechápu tak, že mu vždy musí přidělit jinou práci a když mu ji nepřidělí (proto že ji prostě nemá), tak zaměstnanec zruší prac. poměr a vznikne mu nárok na odstupné. To fakt nedává smysl.
      Ano, jiná věc je, když mu zaměstnavatel dá výpověď pro ztrátu schopnosti a přitom je tato ztráta zaviněna pracovním úrazem v tomto zaměstnání nebo nemocí vzniklou z práce v tomto zaměstnání - v takovém případě to odstupné náleží.
      Ale tazatel nepsal nic o tom, že mu dal zaměstnavatel výpověď. Jestli se nepletu, tak psal o tom, že nyní marodí s pracovním úrazem, ale sám chce jít jinam (a nepsal, že tu původní práci nemůže vykonávat).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).