Část.úhrada fa za majetek v DE

• (neregistrovaný)

22. 3. 2008 9:23

Podnikatelka odkoupila od bývalého majitele prodejny vybavení - drobný majetek a dlouhodobý majetek. Na fakturu má splátkový kalendář od října 07 do září 08. Do výdajů půjdou jen úhrady v roce 07, ale kdy zařadit majetek do evidence a kdy odpisovat? Mohu všechno zapsat v roce 2007 a ten dlouhodobý začít i odepisovat, když splátky budou ještě v r.08?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 3. 2008 9:39

anonym (neregistrovaný)

Re: část.úhrada fa za majetek v DE
      Ano, DHM zařadíte na základě kupní smlouvy. Pokud je podnikatelka vlastníkem věcí, pak může zahájit odepisování již v roce 2007 bez ohledu na zaplacení DHM.
      Drobný majetek pak lze uznat jako daňový výdaj pouze zaplacením.
      Pokud není uvedeno ve smlouvě jinak, pak může nejdříve hradit drobný majetek (daňový výdaj) a až následně dlouhodobý hm. majetek (nedaňový výdaj).

• 22. 3. 2008 10:11

eva (neregistrovaný)

Díky, tak jsem to myslela. A ještě je plátce dph, takže jsem nejdřív hradila dph, pak mi tam ke konci roku něco zbylo teprve na ten drobný majetek.

• 22. 3. 2008 18:02

MM (neregistrovaný)

Jestli to máte na faktuře spatlané dohromady - tedy IM a drobný majetek - tak to není zrovna dobré řešení. Jak při splátkování poznáte, co jste zrovna zplatila? Nebo to máte nějak ošetřeno ve smlouvě - že splátky půjdou na různé věci v určitém pořadí??
      A jak to myslíte, že jste nejdřív hradila DPH,

• 23. 3. 2008 14:40

anonym (neregistrovaný)

Pokud nejdříve zaevidujete úhrady jako úhrada DPH, následně DDHM a nakonec DHM, je zcela na vašem rozhodnutí. Nikdo by nemohl nic namítat, i kdyby jste nejdříve použila úhrady na DDHM, následně na DHM a nakonec na DPH. Zákon již nestanoví, že první úhrada se použije na úhradu DPH.
      Ve smlouvě nebudete mít ošetřeno, co budete hradit nejdříve, ale datum splatnosti celé FA, popřípadě splátkový kalendář, pokud není FA splatná najednou. Jak postupné úhrady budete evidovat v DE je zcela na vás.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).