Re: přeplatek faktury v DE - prosím spěc
vedu daňovou evidenci. tím mi vlastně vnikla "pohledávka" za dodavatelem. k platbě došlo 28.12.2007. dodavatel to hned po novém roce začal započítávat s novými fa roku 2008, protože jsem od něho znovu 2.1. odebrala zboží. zatím jsem to dala celé jako zálohu materiál (zboží), což je v DE daňový výdaj.
>>prosím o radu. na konci roku jsem pravidlenému
>>dodavateli materiálu zaplatila omylem víc peněz, než
>>na kolik
>>bylo do konce roku 2007 vystaveno faktur. dodavatel
>>to
>>okamžitě po novém roce začal započítávat s fakturami
>>z
>>roku 2008. jak to mám v roce 2007 zaúčtovat? jako
>>daňový či nedaňový výdaj? jak s DPH? jsme oba plátci
>>DPH.
>>díky
>
>Máte tím páem pohledávku vůči dodavateli? A Vy vedete
>jen daňovou evidenci???
Já bych to bral jako zaplacenou zálohu, v DE daňově uznaný výdaj, v Ú jako záloha, tedy ne náklad, nýbrž pohledávka, jak uvádí správně Vendulka :-)
od jednoho známého jsem dostala ještě následující radu, ale to se mi moc nezdá : "Přeplatek povedeš jako zálohu, tedy daňový výdaju roku 2007, který ale uvedeš v tabulce E přílohy 1 jako položku zvyšující základ daně v r. 2007 a jako položku snižující základ daně v r. 2008." to by znamenalo, že mi to ale vlastně "prakticky" do nákladů nepůjde, stejně mi to zisk nesníží . teď už jsme se do toho zamotala úplně :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 3. 2008 21:27
prosím o radu. na konci roku jsem pravidlenému dodavateli materiálu zaplatila omylem víc peněz, než na kolik bylo do konce roku 2007 vystaveno faktur. dodavatel to okamžitě po novém roce začal započítávat s fakturami z roku 2008. jak to mám v roce 2007 zaúčtovat? jako daňový či nedaňový výdaj? jak s DPH? jsme oba plátci DPH. díky