Re: umělci - sociální pojiíštění
Trošku si asi pletete rozdíl mezi "platit pojistné" a platit zálohy. Pokud se nejedná o soustavnou činnost nemusíte platit v průběhu roku zálohy, ovšem pokud vám vyšlo z hospodaření za rok 2007, že máte platit pojistné, tak holt musíte zaplatit doplatek, v tomto případě v plné výši, bez snížení o zálohy.
Zákon 155/1995 o důchodovém pojištění
Díl druhý
Podmínky účasti osob samostatně výdělečně činných
§ 9
(1) Pojištění jsou účastny osoby samostatně výdělečně činné ...
(2) Za osobu samostatně výdělečně činnou se pro účely pojištění považuje osoba, která....
a) vykonává samostatnou výdělečnou činnost....
Výkonem samostatné výdělečné činnosti podle odstavce 2 písm. a) se rozumí...
d) výkon umělecké nebo jiné tvůrčí činnosti na základě autorskoprávních vztahů , s výjimkou činnosti, z níž příjmy jsou podle zvláštního právního předpisu samostatným základem daně z příjmů fyzických osob pro zdanění zvláštní sazbou daně,
Pojistné byste podle mého názoru neplatila jedině v případě, kdy by se jednalo skutečně o nahodilé příjmy, ty by se pak zdaňovaly zřejmě podle § 10 a zde tyto příjmy nepodléhají odvodům pojistného.
Pavlo, sociální pojištění platit nemusíte ale asi jste se k němu neměla ani přihlašovat. Nemám teď čas hledat zákon, ale v rodině mám také umělce a socko neplatí. V novele to chtěli zavést ale bylo to odloženo o rok spolu s tím že první dny nemoci bude platit zaměstnavatel, tak uvidíte příští rok
Díky za odpovědi.
Kakadu, bude to jak píšete, chyba byla se přihlásit jenže přesně to po mě chtěli na OSSZ ikdyž jsem jim řekla že se jedná o uměleckou činnost. TO už je jedno, problém je co teď? Myslíte, že je nějaká možnost jak se vyhnout placení?
Je rozdíl, jestli oznámíte zahájení sam. výdělečné činnosti, nebo jestli se přihlásíte k důchodovému pojištění. Vy jste zřejmě jen oznamovala SVČ, kterou jste oznamovat ani nemusela. O odborné úrovni některých úřednic OSSZ je snad lépe ani nemluvit:-). Teď už jim musíte poslat přehled - to víte, úřad je úřad - ale zapište do něho samé nuly. Z pohledu sociálního pojištění jste totiž žádnou SVČ nevykonávala. Až budete odevzdávat přehled, tak se odhlašte z pojištění OSVČ.
Jinak pro rok 2007 a i pro rok 2008 ještě platí stará pravidla (zákon o pojistném zde na serveru neodpovídá platné legislativě - je ve znění, jehož platnost byla odložena) a osoby, které mají příjmy na základě autorského zákona nejsou považovány za OSVČ, ledaže by prohlásily, že je jejich činnost soustavná a to snad nehrozí:-))
Re: Paní Zdeně
Uvidíte, jak to dopadne, hlavně se nedejte od nich zblbnout:-))
Je možné (ale nepravděpodobné), že jste tenkrát podepsala přihlášku k pojištění, pak byste musela pojistné zaplatit. Pravděpodobně jste ale jen oznamovala začátek samostatné výdělečné činnosti a pokud ano, tak jim hned oznamte, že jste přestala vykonávat SVČ (zpětné oznámení neberou, takže asi budete podávat nulový přehled za leden-březen 2008), formulář můžete mít připravený předem, nebo se alespoň podívejte, jak vypadá, abyste byla v obraze, najdete ho zde:
http://www.cssz.cz/tiskopisy/osvc.asp
89 327 0 Oznámení OSVČ, která přestala vykonávat SVČ
Tak dobře pořiďte:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 3. 2008 15:28
Prosím moc o radu. Letos v srpnu jsem zahájila uměleckou činnost na základě autorského zákona. Poslali mě sociálku, tam jsem to ohlásila i jsem uvedla že se jedná o uměleckou činnost, dali mi vypsat oznámení o zahájení samostatné výdělečné činnosti. Teď dle mých informaci bych sociální pojištění neměla platit (nejedná se o práci soustavnou) ale paní na OSSZ po mě chce vypsat přehled o příjmech a výdajích OSVČ, kde mi samozřejmě poviinost platit vyjde. Co mám prosím Vás dělat? Byla chyba v tom, že jsem neměla tehdy ten papír vypisovat? Musím už teď pojištění zaplatit?
Díky moc za odpovědi