Soukromé životní pojištění

• (neregistrovaný)

24. 3. 2008 18:07

V ročním zúčtování si uplatňuje zaměstnanec odpočet na soukr.živ.pojištění. Pojistka je uzavřena v České pojišťovně, pro případ smrti a s částkou 50 000,- Kč. Mzdové účetní, uznáváte tyto pojistky? Někde jsem slyšela názor, že pokud zní pojistka pouze pro případ smrti, uznat nelze. Současně si také myslím, že pokud by pojistka neodpovídala zákonu pro odpočet daně, pojišťovna by neposlala svému klientovi potvrzení. Prosím, jsem zvědavá na Vaše názory.
    Zdravím

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 3. 2008 18:15

Helena (neregistrovaný)

Re: Soukromé životní pojištění
      - Přišlo potvrzení od pojišťovny?
      - Já vím od podmínce do min. věku 60 let (min. 5 let uzavřena před tímto věkem) a potom o min. částce 40 000 Kč. Pokud přijde potvrzení z pojišťovny, tak nemám problém. Co ostatní?

• 24. 3. 2008 18:25

Jaromír (neregistrovaný)

Já bych řekl, že pokud by měl pojištění pouze pro případ smrti, nikoli již dožití, tak to daňově uznané není. je ale možná kombinace buď jen pro dožití, nebo pro dožití a smrt, nebo důchodové pojištění. Jen na smrt bych řekl že uznatelné není a je mi taky divné, jestli na to dostal potvrzení. Pokud potvrzení ale dostal, jistě tam není uvedeno, že by se jednalo o pojistku, kterou je možno daňově uplatnit.

• 25. 3. 2008 7:41

Anna (neregistrovaný)

Není to třeba tak, že pojistka je sjednána i pro dožití, ale částka je uvedena jen pro případ smrti a pro dožití ne?

• 25. 3. 2008 10:21

Viky (neregistrovaný)

Děkuji za názory, abych to upřesnila:
      jedná se o životní pojištění Dynamik, text zní:
      Základní pojištění sjednané s Českou pojišťovnou a.s.
      Pojištění pro případ smrti nebo dožití.
      Pojistná částka pro případ smrti : 50 000,-
      (dále lze připojistit úraz apod.)
      Potvrzení jmenovaný zaměstnanec dostal z ČP s textem, že lze zaplacené pojistné v roce 2007 uplatnit.
      Z čehož usuzuji, že to možné je.Mám pravdu?
      Zdravím

• 25. 3. 2008 11:09

xy5 (neregistrovaný)

----------------------------------
      Pokud máte Zdanění mezd, platů... pro r. 2007 (Pelech), tak na str.42 je mj. psáno:
      ......Existují však pojistné produkty obsahující pojištění na dožití určitého věku , které pevně stanovenou poj. částku pro případ dožití neobsahují, a na ně se pak podmínka "minimální pojistné částky" nevztahuje. Může se např. jednat o pojištění pro případ smrti nebo dožití obsahující ve smlouvě pouze pojistnou částku pro případ smrti (nikoliv pro případ dožití)...... Takže to s největší pravděpodobností splňuje.

Myslím si, že by do zákona mělo přijít to, že pokud pojišťovna vystaví potvrzení, tak je za to také odpovědná - proč má pořád mzdová účetní hledat, jak je kdo pojištěný, zda vůbec pojištění a následně potvrzení o zaplacených částkách odpovídají zákonu.
      Takže, spíš bych se zamýšlela nad tím, proč jsem vůbec pojištěná - aby až umřu mí dědici dostali peníze, ale když budu žít, tak v době ukonč. pojistky nedostanu nic? To je divná smlouva - ale to je jen moje úvaha.

• 25. 3. 2008 12:42

Jaromír (neregistrovaný)

Pokud se jedná o kombinaci smrti a dožití, tak to je ta daňově uznaná varianta..

• 25. 3. 2008 14:40

Laďa (neregistrovaný)

Určitě dostanete, taky to neznám přesně, ale myslím, že byste také dostávala nějakou pojistku, nedostala byste třeba tu pevnou smluvenou částku, ale např. částku vyplácenou každý měsíc (vylepšení důchodu).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).