Re: prosim jeste o radu-mzdove ucetni-pr
Jenže kdybyste mu vystavila při ukonč. PP (v r. 2007) potvrzení průměrného výdělku, potom byste postupovala dle zákona platného v r. 2007 - podle něho by mu nyní vypočítavali příp. podporu v nezaměstnanosti.
V loňském roce měl pravděpodobně podepsané daň.prohl., letos ho již u Vás nemá podepsané, takže neuplatníte slevu na poplatníka, když budete počítat dle zákonů platných v letošním roce?
Já bych na potvrzení vystavila průměr platný v době vystavení zápočtového listu - podle tehdejších platných zákonů. Na toto potvrzení bych napsala poznámku, že jsem takto postupovala. Když se to nebude ÚP líbit,ať si vyžádají nové potvrzení.
souhlasím s předchozí odpovědí, ovšem za podmínky, že datum vystavení bude loňský rok (antidatovat)
ÚP to pravděpodobně bude jedno co tam uvedete, je to Vaše odpovědnost, zda průměr uvedete správně a ne ÚP. Ale jako zaměstnanec bych se proti Vašemu postupu ohradil, protože zákon říká, že se vypočítá podle podmínek a sazeb platných pro zaměstnance v měsíci, v němž se průměrný měsíční čistý výdělek zjišťuje. Vy nemůžete určit jinak v rozporu s ustanovením zákona. Rozhodující je tedy datum, kdy vystavujete potvrzení. Slevu na dani poskytnete podle toho, zda ji uplatňoval v období, v němž PP ukončil, nelze argumentovat tím, že nyní už podepsané prohlášení nemá, protože je to logické, že nemá, když už u Vás nepracuje.
Jenže já bych p. Laďo až tak s Vámi nesouhlasila. Potvrzení vystavuji jako přílohu k zápočtovému listu - tento průměr ať použije pro případný výpočet podpory. Jde mi nějak proti rozumu, proč bych nyní měla počítat s průměrem platným třeba pro III.Q 2007 a měla ho počítat na zákony platné v r. 2008. Také by mělo být počítáno se slevami, které v té době pobíral. A nyní je již nepobírá. Asi je to na výkladu zákona (zajímal by mě opravdu odborný výklad - možná těch výkladů je více).Možná by se odborníci také přeli - jako je několik výkladů na dovolenou....
K průměru - je to řešeno v Zákoníku práce § 351-362
Souhlasím, že na tento problém může být více výkladů, já jsem zatím na žádný výklad tohoto případu nenarazil, takže se opírám jen o svůj názor. Pokud se někdo setkal s nějakým výkladem, rád bych se s ním seznámil. Já vycházím z názoru, že kdyby ÚP přiznával podporu už v r. 2007, tak jistě podle podmínek r. 2007. Protože ale přiznává podporu v r.2008, tak bych vycházel z podmínek platných v r.2008. Jistě ale nevím v případě, kdyby tento zaměstnanec měl už vystavený čistý příjem od zaměstnavatele v r. 2007 a žádal by podporu od ÚP až v r.2008, jestli by měl právo žádat od zaměstnavatele vystavení nového průměru podle podmínek r.2008.
Výše podpory v nezaměstnanosti :podpora v nezaměstnanosti se stanoví v prvních třech měsících ve výši 50 % a po zbývající dobu ve výši 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku, kterého uchazeč o zaměstnání dosáhl ve svém posledním ukončeném zaměstnání . Podle mne by platil úřad práce podle výdělku v roce 2007.Při výpočtu čistého průměru podle ZP se ale postupuje podle platných zákonů v době vystavení dokladu.
tak jak píše Laďa, napiště potvrzení s datem ukončení PP a vypočítejte podle platných zákonů v době vystavení potvrzení.Čili rok 2007. Kdy jste potvrzení vystavovala víte jenom vy. Když by jste napsala datum nynější, postupovala by jste podle nových zákonů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 3. 2008 8:01
Dobry den,
kdyz zamestanec u nas pracoval v roce 2007 a nyni chce potvrzeni na urad prace o prumernem cistem vydelku. Je mi jasne,jak spocitat hrubou mzdu,ale jak spocitat cistou? Budu danit podle pravidel v roce 2007 nebo 2008?
Dekuji moc za rady