Re: vyúčtování nedokončené výroby - spěc
A co s tím skutečně fyzicky uděláte? Obávám se, že tak jak jste to popsal, by to měla být škoda - tudíž nedaňově. Nemám zisk - nemůžu mít náklady. Nebude tam aspoň nějaká symbolická faktura? Nebo nedá se to aspoň teoreticky použít na jinou zakázku? Kdyby ano, tak bych to odepsala po ukončení té další zakázky s příslušným komentářem.
1) Účetnictví
Nedokončené výroby na zakázku, u níž se realizace zastavila, protože zákazník odstoupil od smlouvy se zbavíte jednoduše – protože ze zakázky nebudou žádné výnosy, snížíte ke dni odstoupení od smlouvy NV v plné výši zápisem 611/121.
Co se týče reklamace, opět se to nedá přesně posoudit podle toho, co uvádíte. Pokud vedete na zakázce NV, pak nebylo fakturováno nebo bylo fakturováno méně než jsou náklady a tento rozdíl je právě roven NV. Protože NV je v úrovni Vašich nákladů, nerozumím, proč byste měli uznávat reklamaci ve výši Vašich nákladů.
2) Daň z příjmů
Pokud po Vás ale požaduje náhradu škody z titulu nedodržení smluvních podmínek a jedná se o sankci smluvně dohodnutou, jedná se o uznatelný náklad (544/32(5)), pokud Však uznáte sankci mimo smluvní ujednání, půjde o neuznatelný náklad.
Z hlediska Vámi vynaložených nákladů je to otázka k diskuzi. Nesouhlasím s názorem Ditty, že „není zisk – nejsou náklady“. Můžete klidně realizovat ztrátové zakázky např. jako referenční a i přes snahu berňáku to zpochybnit cenami obvyklými apod. jsou tyto náklady uznatelné, protože jsou vynaloženy v souvislosti s podnikáním a ještě souvisí se zdanitelnými výnosy.
Pokud chtěla Ditta říct „nejsou zdanitelné výnosy – nejsou uznatelné náklady“, ani toto už neplatí. MF rádo vykládá zákony po svém. Existuje judikát NSS, který jasně vyvrací názor, že daňové výdaje musí souviset s konkrétními příjmy a tedy jsou uznatelné, pokud jsou vynaloženy v souvislosti s podnikatelskou činností.
Škodou se podle ustanovení § 25/1/n rozumí zničení majetku poplatníka, takže z uznatelných nákladů bych vyhodil hmotné věci (zásoby, majetek apod.) použité v zakázce, naopak v uznatelných bych ponechal náklady, ke kterým se vedla NV (cestovné, mzdy, služby, poplatky atd.), s tím, že se nejedná o škodu, ale o náklady vynaložené na podnikatelskou činnost.
>Dobrý den,
>
>mám dotaz jak zaúčtovat reklamaci nedokončené výroby.
>Na konci roku jsme rozpracovanou zakázku přesunuli na
>účet 121 proti 611. V dalším roce firma na danou
>zakázku měla reklamaci, která byla uznána ve výši
>rozpracovanosti na účtu a od smlouvy pak odstoupila. Jedná se
>mi o to jak teďka přesunout náklady ze 121 na správný
>účet.
>
>Děkuji za rady
Chtěla jsem říci: "nejsou zdanitelné výnosy –
>nejsou uznatelné náklady“, účetně samozřejmě není problém, může být problém daňově, pokud neustojí důkazní břemeno. Ten judikát neznám, můžete sem, prosím, dát odkaz nebo aspoň číslo, někdy by se mi dost hodil. Jinak si ale vůbec neodporujeme.
Tak jsem to našel, nejedná se o judikát, ale precedenční rozsudek, kdy NSS potvrdil rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové. NSS ve zmiňovaném rozsudku shodně s krajským soudem konstatoval, že v případě výdajů podle § 24/2 zákon nestanoví zákonjako nutnou podmínku jejich daňového uplatnění souvislost s příjmy, nýbrž pouze s podnikatelskou činností poplatníka.
Rozsudek můžete nalézt na webu NSS www.nssoud.cz pod čj. 5 Afs.
Je pravda, že je to omezeno §24/2, co tam není vyjmenováno by mělo mít souvislost s příjmy dle § 24/1.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 3. 2008 11:18
Dobrý den,
mám dotaz jak zaúčtovat reklamaci nedokončené výroby. Na konci roku jsme rozpracovanou zakázku přesunuli na účet 121 proti 611. V dalším roce firma na danou zakázku měla reklamaci, která byla uznána ve výši rozpracovanosti na účtu a od smlouvy pak odstoupila. Jedná se mi o to jak teďka přesunout náklady ze 121 na správný účet.
Děkuji za rady